- 0
Minap olvastam egy szaklapban (pék-cukrász- tésztás), hogy miért lyukas az amerikai fánk?Megállapítást nyert, hogy a lyuk jelentősége a gyártáshoz köthető. Így a tészta egyenletesen tud sülni, kevesebb a hibalehetőség, és gyorsabb a folyamat.
Ebből következett, hogy ezt ki kell próbálni.
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg rétes liszt
- 40 dkg sima liszt
- 1 tk vanília kivonat, vagy rum
- 1 tk (citromos) só
Sima, rugalmas tésztát dagasztunk, és langyos helyen kelesztjük a duplájára. Újra átgyúrjuk, kettévesszük, és kinyújtjuk kb. ½ cm vastagra. Kiszaggatjuk a nagy karikákat, majd kibökjük a közepét. (nálunk a nagy kör az egy whiskys pohár, a kicsi pedig a pogácsaszaggató). Rövid kelesztés után mérsékelt tűzön megsütjük. Az eredetin cukor máz szokott lenni, de erre itt nem volt idő, megették meztelenül is.

Mázak:
Cukormázhoz:
- 450 g cukor,
- 120 ml tojás fehérje.
készítése: A tojásfehérjéből és 150 g cukorral kemény habot verünk. 300g cukrot annyi vízzel, hogy befedje feltesszük főzni. Összefőzzük és beleöntjük a felvert habba, és óvatosan kikeverjük.
Citromos máz:
- 15 dkg porcukor
- 2 ek citromlé
Csomómentesre keverjük, és egy ecsettel/kanállal kenjük fel.
Dekor máz:
- 1 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
ezeket habosra keverjük így hidegen, és nyomózsákkal/ecsettel/kanállal díszitjük.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak: