Ma 2021 szeptember 18. Diána napja van. Holnap Vilhelmina napja lesz.
f7b2066d641cd97c37cd63b78b6a1e99.jpg

Szellem a fazékból: Gulyásmarketing

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A magyarországi nyári fesztiválokat (az augusztusi Ellie Goulding-koncertet) reklámozza a flamand Festivalzaterdag című kisfilm. Egyúttal rövid magyar nyelvleckét ad külföldi fiataloknak.

A háttérben Magyarország nemzeti címere, előtte az atlétatrikós Born és a fejkendős Jolien. Born úgy mozog, mint egy Kusturica-figura a Macskajaj című filmből, nyakában vastag aranylánc, kezében sör. Jolien szovjet fejőasszonyra emlékeztet, vállán magyaros stóla, lábán rózsaszín gumicsizma. Először sört rendelnek, majd a csókolózás kerül szóba, végül a nő Born pólójára mutat és megkérdezi: „Ez ott gulyás a pólódon vagy éppen hánytál?” „Gulyás!” – válaszol az okádékra mutatva Born.

Ahogy mi látjuk magunkat, és ahogy a világ lát minket. A kettő közötti különbség az országimázs. Az most ilyen. A bombasztikus marketingötletek (Tony Curtis betyáros mosolygása, Loch Ness-i szörny telepítése a Balatonba, Laky Zsuzsanna szépségkirálynő bevetése) elbuktak, még az Országimázs parfüm sem jött be, pedig Judith Müller asszony paprikakivonatot is kevert az orgona-, gyöngyvirág- és jázminesszenciába. Hiába. A magyarokról kiderült: jobban kedvelik a fokhagyma szagát, mint a nemzeti illatot.

De eddig legalább a gulyás megvolt. Mint nemzeti jelkép. És taccsoláshoz még senki nem hasonlította. Ehhez várni kellett a flamand kreatívokra, akik szerint a külföldi már nem a Puszta-Paprika-Piroschka szentháromság romantikája, a Goulasch-Dinnerek és a Gipsy music vérpezsdítő hatása miatt jön Magyarországra, hanem a legénybúcsús-rókázós-piálós fesztiválozás miatt. A gulyás pedig tényleg nyomot hagy.

Nyilván ezért nem evett gulyást Budapesten a világhírű amerikai séf, Anthony Bourdain sem. Inkább kiment Rákospalotára a Pléh csárdába, amit az istenáldotta nép csak Bádog Gundelnek nevez, megkóstolta Bábel István méretes rántott húsát, és meggondolatlanul beleharapott a macskapöcse paprikába. Ez is életre szóló élmény volt, de legalább nem vomitus. Hasonlóképp védekezett a Travel Channel műsorvezetője, Andrew Zimmern is: inkább hagymás vért és szívpörköltet kért, nemzeti ételünket ő sem kockáztatta meg. Ami persze érthető is, ha a Balaton-parti vagy a belvárosi goulaschsuppékra gondolunk. Esetleg azokra a gulyáságyúkra, amiket fesztiválokon állítanak fel, és vödörszám hordják bele a krumplit meg a fagyasztott mócsingot. (Az Onyx étterem gulyáskölteményéről most ne essék szó, láthatóan kívül esik a flamand filmkészítők horizontján.)

Úgyhogy – ebben a kellemetlen helyzetben – új nemzeti étek megalkotását javaslom. Nem én találtam ki, hanem Krzysztof Varga, de hát ő nem szakács, hanem író. Ráadásul félig lengyel. Az étel neve: turulpörkölt. A gulyás körül amúgy is sok a zűrzavar. Nem világos például, mi a különbség a gulyásos hús, a gulyás és a gulyásleves között. Nem is szólva az ellentmondásról, miszerint nem a gulyást (azaz a marhapásztort) esszük, hanem a marhahúst. A turul jó nagy darab szárnyas, nemzeti jelképnek alkalmas, őshonos, a vidékfejlesztési miniszter hungarikumnak minősítheti. Készítésmódja is megfelel a magyar népléleknek (csak fő a levében), és megmarad a paprika-hagyma-disznózsír szentháromsága is. A turulpörköltet indíthatjuk sűrű, nehéz szaftban, párolhatjuk kedvünkre, kortyolgathatunk főzés közben borocskát, és lelkünket egyszerre járhatja át a hagymaszag és Trianon fájdalma.

Persze a madár feltehetően inas. És sokak számára nehezen emészthető. De a szürkemarha-steak is rágós, mégis rágjuk rendületlenül. A turul élvezeti értéke csak kicsivel rosszabb.

Persze van más megoldás is. Úgy hívják: országmarketing. De ahhoz tudás kell, ötlet, fantázia. Mostanában ez nem kurrens árucikk.

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (505) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Történelem (14) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (662) Flag gondolja (33) Tereb (138) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Nagyvilág (1458) Egészség (50) Jobbegyenes (2113) Heti lámpás (255) Belföld (6) Sport (729) Politika (1578) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Mondom a magamét (5574)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>