www.flagmagazin.hu
Közzétette: www.flagmagazin.hu (https://flagmagazin.hu)

Címlap > Flag – gasztro magazin: Amerikai fánk

72bf52bcd3ad8a7335af36ab59b28a10.jpg

Flag – gasztro magazin: Amerikai fánk

2011 február 08. Flag

Szöveg méret

  • 0
Még nincs értékelve

Minap olvastam egy szaklapban (pék-cukrász- tésztás), hogy miért lyukas az amerikai fánk?Megállapítást nyert, hogy a lyuk jelentősége a gyártáshoz köthető. Így a tészta egyenletesen tud sülni, kevesebb a hibalehetőség, és gyorsabb a folyamat. 

Ebből következett, hogy ezt ki kell próbálni.

Hozzávalók:
 
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg rétes liszt
- 40 dkg sima liszt
- 1 tk vanília kivonat, vagy rum
- 1 tk (citromos) só
 
Sima, rugalmas tésztát dagasztunk, és langyos helyen kelesztjük a duplájára. Újra átgyúrjuk, kettévesszük, és kinyújtjuk kb. ½ cm vastagra. Kiszaggatjuk a nagy karikákat, majd kibökjük a közepét. (nálunk a nagy kör az egy whiskys pohár, a kicsi pedig a pogácsaszaggató). Rövid kelesztés után mérsékelt tűzön megsütjük. Az eredetin cukor máz szokott lenni, de erre itt nem volt idő, megették meztelenül is.
 
 

Mázak:

Cukormázhoz:

- 450 g cukor,
- 120 ml tojás fehérje.


készítése: A tojásfehérjéből és 150 g cukorral kemény habot verünk. 300g cukrot annyi vízzel, hogy befedje feltesszük főzni. Összefőzzük és beleöntjük a felvert habba, és óvatosan kikeverjük.

Citromos máz:

- 15 dkg porcukor
- 2 ek citromlé

Csomómentesre keverjük, és egy ecsettel/kanállal kenjük fel.
 
Dekor máz:
 
- 1 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
 
ezeket habosra keverjük így hidegen, és nyomózsákkal/ecsettel/kanállal díszitjük. 
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
]]>http://maxkonyhaja.blogspot.com/]]> 
]]>http://thechefviki.blogspot.com/]]> 
]]>http://garffyka.blogspot.com/]]>
Magyar Menedék

Ajánló