Ma 2023 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
51b5ca7903263320b9ebdd150888d8d0.jpg

Szellem a fazékból - Beszélő ételnevek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kifürkészhetetlenek Gasterea útjai. Az asztali örömök istennője, akit a tizedik múzsának is neveznek, szereti a talányokat.

Számos ételnek semmi köze a nevéhez. Rejtély, miért nevezik a talkedlit csehpimasznak (cseh farsangi sütemény, igaz, de miért pimasz?), titok a nőiszeszély, a képviselőfánk, a szabógallér leves etimológiája, nem is szólva a portugál Alcobaca kolostor édességeiről: szerzetescsók, angyalbendő, apácapocak. A papsipka vagy az apácakeblecske nyilván a formájáról kapta a nevét, de zavaros a püspökfalat eredete is. A középkorban szokás volt kóstolót küldeni a levágott szárnyasból a püspöknek, de miért a háta részét? Vagy a klérus már akkor felfedezte a csirkeosztrigát?

Amit franciának hívunk, többnyire nem francia. Párizsban a párizsi "német kolbász", a franciasaláta "salade russe" (azaz orosz), a franciadrazsé antik jövevény, egy római patrícius fiának keresztelőjére készítették először. A franciakrémes eredetileg olasz találmány, ám azt a változatot, amelyben a cukrászkrémet tejszínhab választja el a karamellmáztól, feltehetően Szegeden találták ki a XIX. század elején. Sokáig így is nevezték: szegedinertorte. Aztán franciakrémes lett. Nyilván az akkor már Európa-szerte ismert szegediner gulasch (székelygulyás) miatt. Aminek semmi köze a Tisza-parti városhoz. Sem a székelyekhez. Nevét Székely József levéltárosról, Petőfi barátjáról kapta. A barátfülének sincs köze a szerzetesekhez, a lekváros derelye Freund budai sváb vendéglős találmánya, és akkor lett belőle "barátfüle", amikor Freund magyarosította a nevét, és félrefordították a német étlapot. A jámbor pincér a "Freunds gefüllte Tasche" mellé azt írta: "Barát úr füle."

A Hitler-szalonna gyümölcsíz, a Kádár-kolbász gumibot, a lábatlan tyúk túrós édesség, a zsíros kakas mézes popcorn. A brassói aprópecsenye sem brassói, miként a dorozsmai pontynak sincs köze a csongrádi településhez, mindkettőt Papp Endre, a Mátyás pince hajdani üzletvezetője találta ki, véletlenszerűen rábökve a térképre.
 

A bécsi szelet andalúz (mór beütéssel), Olaszországban cotoletta milanese (milánói karaj), a nápolyi osztrák (a Manner cég gyártotta 1898-ban), a kolozsvári töltött káposzta pedig leginkább budapesti, ám ha kolbászt teszünk a tetejébe, akkor debreceni töltött káposzta. Még szerencse, hogy a liptói juhtúrót tényleg a liptói hegyekben készítik, a frankfurti virsli a Majna-parti városból származik, és a linzer is linzi. (Bár ez utóbbit sokak szerint Linzer bécsi cukrász készítette.)

Még nagyobb a zűrzavar, ha a személyneveket nézzük. Az még egyszerű, amikor valamelyik szakács vagy cukrász tulajdonneve lett köznév: kuglóf (Kugler Henrik), zserbó (Emil Gerbeaud), dobostorta (Dobos C. József), Suhajda-szelet (Suhajda János csokoládégyáros), Gundel-palacsinta (Gundel Károly), Marchal-máj, amit hol Marsall-, hol Marschal-májnak írnak (Marchal József legendás vendéglős volt a két világháború között), Sacher torta, amit Franz Sacher bécsi cukrász készített Metternich kancellárnak 1832-ben. Bonyolultabb a hírességekről elnevezett ételek etimológiája. A Fedák-lepényt valószínűleg sütötte a színésznő, Fedák Sári is. És Rossini, a zeneszerző is kóstolta a róla elnevezett bélszínt, hiszen ő találta ki. Ám a Mozartkugelnek ugyanúgy semmi köze a zeneszerzőhöz, mint ahogy Mátyás királynak se a pulykamellhez. A marcipánt száz évvel Mozart halála után kezdték gyártani, a pulyka pedig Mátyás halála után került Európába. A király feltehetően gyöngytyúkot evett.

De hát ezek apróságok, mondhatnák. Kinek a pap, kinek a papné.

Kinek meg a papszelet.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Mondom a magamét (7237) Belföld (10) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2719) Heti lámpás (279) Flag gondolja (34) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Politika (1581) Nézőpont (1) Gazdaság (693) Irodalmi kávéház (531) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Történelem (16) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>