- 0
Az már akkor teljesen egyértelmű volt számomra, amikor Max megfogalmazta a felhívását a "Gyors és könnyű" receptek népszerűsítésére a Flag magazinon keresztül, hogy valami káposztás ételt fogok beajánlani. Főleg azért, mert káposztatermesztő faluban, Gyergyószárhegyen születtem.
A szárhegyi káposztáról csak annyit, hogy legalább annyira finom és különleges, mint vecsési, csak nem annyira jó a marketingje. Ismérve, hogy a káposzta formája kerek, tetején lapított és szorosan egymásra hajló nagyon vékony levelekből áll. Emiatt kiválóan alkalmas a téli elsózásra, hamar megérik és minőségét hónapokig megőrzi. Ez volt a reklám és akkor most következzen a lucskoskáposzta, ami szintén szárhegyi káposztából készült és egy gyorsan, könnyen készülő nyári egytálétel, ráadásul nagyon olcsó.
![](https://flagmagazin.hu/userfiles/text/Picture%20032.jpg)
Lucskoskáposztát készíthetnek a vegetáriánusok is, ebben az esetben kimarad a receptből a húsos fázis - vidékünkön böjti időszakban a nem vegetáriánusok is szokták így készíteni.
Elkészítési ideje kb. félóra zöldségpucolással, húsdarabolással együtt, előállítási költsége a négy adagnak hozzávetőleg 10 lej, vagyis egy adag 2,5 lej. (Forint árban nem tudok kalkulálni, mert nem ismerem az ottani piaci árakat, de gyanítom, hogy nem kerülhet sokba az Anyaországban sem.)