Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
7353667ae2dcd60263869789e17b9a40.jpg

Szellem a fazékból - A végzet asszonya - a konyhában

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Minden férfi álma. A femme fatale. (Magyarul: fam fatál.) Az ágyban nőstény, a konyhában szakácsnő, egyébként úri hölgy. Mata Hari a sparherd mellett. Ha kell, erotikus táncot lejt egy szál kötényben, közben kacsát süt, befőz, suliba viszi a gyereket.

Káposztasavanyításkor feltűzi a szatén nagyestélyit, szexuális kisugárzása olyan erős, hogy a postás térdre esik és összetépi a gázszámlát. Salome, Loreley, Heléna rokona. Miatta ostromolták tíz évig Tróját, fejezték le Keresztelő Jánost, ő szúrt mérgezett hajtűt Krúdy Gyula szívébe (legalábbis Cserna-Szabó András író, másnaposságszakértő szerint). A vágy, az elemi ösztön, a végzetes csáberő. A díva, akiben nincs köszönet, ahogy John Keats angol költő mondja. A vamp, aki biztos szerencsétlenségbe taszít.

Mégis minden férfi őt hajszolja.

Hát még ha főzni is tud. Ha tudja, hogy az ízlelés éppúgy az érzékek játéka, mint a szerelem. Hogy a lét- és fajfenntartás ösztöne elkísér bennünket a bölcsőtől a koporsóig. "Ha férfiban és nőben van egyáltalán valami közös, akkor az a szex és az evés" - mondja Isabel Allende chilei írónő. Nem véletlenül kente be mandulás mézzel intim testrészeit Kleopátra, permetezett ibolyaillatot magára Jozefina francia császárné, készített afrodiziákumot Messalina.

Mert egy dolog a vágy titokzatos tárgya, a nő, egy másik meg a gyomor hatalma. Az a boszorkány, aki a konyhában sürögve-forogva szerelmes gyöngédséggel válogat a friss zöldségek között, és művészi alázattal kínálja oda a remegő cubákot a férfinak - az a nő minden kémnél veszélyesebb. Mint Tita, a Szeress Mexikóban című film szakácsnője, aki főztjével manipulálja a többiek érzelmeit. Carmen, a buja cigánylány, aki combjának belső ívén sodorja a szivart. A történelemben először őt nevezte femme fatale-nak Prosper Mérimée híres kisregényében, amely a Revue des Deux Mondes folyóirat 1845. évi kiadásában jelent meg folytatásban.

Csoda-e, ha szívdobogva vettem kézbe Lotta Lundgren szakácskönyvét, ami azt a titokzatos címet viseli: Ha én főznék neked. A borítón a nagyestélyibe öltözött, felékszerezett díva bal kezével a szoknyáját húzza fel kacéran, jobbjában méretes báránycsülköt szorongat. A hús ígérete. Még nem tudni, karunkba hanyatlik-e vagy odavág. Az utóbbi valószínűbb, hiszen a könyv hátlapján sodrófát rejteget a szoknyája mögött. Mi mégis majd' felfaljuk a szemünkkel. Elvégre hol van az előírva, hogy csak összegumizott hajjal, otthonkában, kirepedezett kézzel lehet valaki jó háziasszony? Hogy állandóan választani kelljen asztal és ágy között?

A remek kiállítású, szépen fotózott, "provokatív és szexi" szakácskönyv azonban csak 66 (többnyire) korszerű receptet kínál. Az egykori reklámszakember és televíziós műsorvezető a vágy és az ét-vágy összefüggéseit nem ismeri. Ahogy olvasgatni kezdjük a blogoszférában is meglepően nyegle, semmitmondó bejegyzéseket ("a zöld saláták akkor finomak, ha frissek", "a kagyló rokonságban van a tojással" stb.), azonnal hamvadni kezdenek szerelmünk (és tűzhelyünk) lángjai. Hiába babusgat csecsemő helyett hízott pulykát az ölében Lundgren asszony, hiába szorongat kombinére vetkőzve óriás tengeri póklábakat, szövegei annyira közhelyesek, hogy világossá válik: ez a könyv egy szépen felöltöztetett Semmi, "a végzet asszonya a konyhában" főcím üres reklámfogás.

A mai világban feltehetően ez is elég. Íme, a modern femme fatale, aki felrúg minden szabályt. Vonzó és szexi. Akkor főz és akkor ölel, amikor ő akarja. "Egy ilyen nő mindent megér - mondta Karinthy Frigyes -, csak az árát nem."

Lehet, hogy ez a könyvekre is érvényes?

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Gazdaság (705) Jobbegyenes (2788) Nézőpont (1) Egészség (50) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Belföld (10) Kultúra (7) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Tereb (146) Mozi világ (440) Sport (729) Tv fotel (65) Heti lámpás (312) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Mondom a magamét (7546) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>