Ma 2022 december 01. Elza napja van. Holnap Melinda, Vivien napja lesz.
ad4e338fc6566fcc708f0beb0c670393.jpg

Szellem a fazékból - Gyomor Uram

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sokan és sokféleképpen próbálták már a gyomor titkát megfejteni, de olyan egyszerűen még senki, mint Rabelais mesélője.

Amikor Pantagruel kidugja a nyelvét, hogy megvédje az esőtől cimboráit, a minden lében kanál magiszter, Alcofribas (Rabelais latin nevének anagrammája) egyszerűen végiggyalogol az óriás nyelvén (két mérföld hosszan) és besétál a szájába.

Aztán hat hónapig Aszpharagosz városában él (a szó görögül torkot jelent), és a falánkság szenvedélyét tanulmányozza.

A felismerés: a gyomor hatalmával lehetetlen szembeszállni. Messer Gastert, akinek a szigetén később partra is szállnak, nem lehet meggyőzni. Hiába minden ékesszólás, kérlelés, rimánkodás, Gyomor Uram nem hallgat senkire. Nem is tud, hiszen nincs füle. Fül nélkül teremtetett. Sőt, igazából a feje is a gyomrában lakik. Csak jelekkel kommunikál, ám ezek a jelek félelmetesek. Morgások, korgások, böffenések, gyötrés, égzengés. Ha megkíván valamit, az egész Föld meginog. Nem véletlen, hogy mindennél jobban tisztelik, mindig elöl jár, még a császárok, királyok, pápák előtt is. Hiszen előbb a has jön, aztán a morál.

A has ellen persze időről időre összeesküvést szőnek a gyomorutálók. A lázadást többnyire az álszentek álszentje, az önsanyargató böjt jelképe, Húshagyókedd vezeti. Köpése: articsóka, ha orrát fújja: sós angolna esik ki belőle, üvöltése: kacsa rövid lében, izzadsága: tőkehal friss vajban, böfögése: bödönnyi birsalmasajt, duzzogása: disznóláb zsírban.

Az ő hurkaseregével száll szembe - derék szakácsai segítségével - Pantagruel. Fegyverük vasnyárs, zsírfogó tál, szénvonó lapát, üst, rostély, piszkavas, serpenyő és mozsártörő. Beszédes nevük van a konyha katonáinak is: Benedek Marcell szellemes fordításában Bablevesi, Bornyalka, Karmonádly, Bundáskenyeresi, Pacalnoki, Kövérspéki, Sültrontó, Hurkamester, Serpenyőssi. A nemes szakácsok hetykén kaszabolni kezdik a kövér szafaládék, véres és májas hurkák, húsos pástétomok és kolbászkák seregét, és a csata közben világossá válik, hogy ez az egész vaskos gasztronómiai tréfa valójában lázadás - a józan ész nevében - a középkori skolasztikus légvárak, barbár törvények, a maradi egyház és egyetem, az állam öntelt képviselői ellen. Az ember csak ámul, hogy Rabelais (ez a csúfolódó "francia Homérosz") hogy ölthet ennyi alakot? Hogy lehet valaki egy időben trágár borissza és művelt humanista, kicsapongó kujon és tudós moralista?

Rabelais mester ugyanis a gyomorimádókat sem kedveli. Mert bár a has zsarnoksága számtalan okos mesterségre rákényszerítette az embert (szánt, vet, arat, lisztet őröl, feltalálta a sót, a tüzet, a bort, a kereket, csak hogy a bendőjét kényeztesse), a mértéktelenség a haspókokat rabszolgává teszi. Egy filozófus, aki az éhségtől szenved, ugyanúgy nem lehet jó filozófus, mint az, aki degeszre tömi magát, henye lesz, gondolkodni rest. A folyamatosan koplalók stílusa éppoly elaszott lesz, mint a testük. Aki meg teletömte magát étellel-itallal, nehezen fogja fel a szellemi lények híradását.

Íme, egy XVI. századi szabad reneszánsz elme életviteli tanácsa, amit az Isteni Butykos orákuluma ad: "Igyál!" Ez nem vaskos borisszabuzdítás. A tudás forrásából igyál, tanulmányozd az embert és a világot, igyad az igazságot, a szerelmet. De mindent mértékkel!

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Heti lámpás (260) Vetítő (30) Történelem (15) Életmód (1) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Sport (729) Kultúra (6) Politika (1581) Irodalmi kávéház (516) Gazdaság (669) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2484) Tereb (142) Belföld (8) Nagyvilág (1304) Mondom a magamét (6465) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>