Ma 2024 február 24. Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
83cc293d14693c9471e8727cb075f50b.jpg

Szellem a fazékból - Pogácsadiplomácia

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ezt vitte magával Julianus barát, amikor a XIII. század első felében keletre indult, hogy meglelje az őshazát. Ezt süttette anyjával (cseppnyi anyatejjel) Borsszem Jankó, midőn nővérei keresésére indult sárkányországba.

Ezzel tarisznyázták fel a szegény ember fiait, amikor útnak indultak szerencsét próbálni. A hamuban sült pogácsa nem egyszerű elemózsia, hanem jelkép. A megbízható étel. A hűség. Julianus és Gerhardus 37 napig folyvást gyalogoltak a pusztaságban. "Ezalatt huszonkét hamu alatt sült kenyérrel éltek, olyan kicsinyekkel, hogy, ha öt nap alatt megeszik, akkor sem laktak volna jól belőle." Mégis túlélték. Mert a hammaspogácsába belesült az ősök ereje. A latin "panis focacius" hamuban sült kenyeret jelent, de a latin nyelvben a hamu a múltat, az ősök tudását is jelképezi. Nem véletlen, hogy sok helyütt hamut kevertek a tésztához, amikor sütötték.

A focacea (sült tészta) szóban nem nehéz felismerni a lapos kenyér, a focaccia ősét. Ez a forrása a francia fougasse, a spanyol hogaza, a német Pogatsche, a szláv pogača kifejezésnek is. Még a törökök is megértik. Bár amit kapunk, nem sós sütemény, inkább édesség.

Mert ahány ház, annyi pogácsa. A kolozsvári orvostudós, Mátyus István kedvelte például a molnárpogácsát. Ez nagyméretű, zsíros pogácsaféle volt, amit a malomvámként összegyűlt lisztmaradékból sütöttek - járandóságként - a molnárlegényeknek. A menyasszonypogácsa dió nagyságú édesség volt, és azért nevezték így, mert eljegyzéskor a menyasszony ezt szórta kötényéből a falusiak közé.

Sokkal ijesztőbb a tollaspogácsa, amivel megjósolták a halál érkezését. Sütés előtt mindenki egy tollat dugott a saját nyers pogácsájába, és akinek a tolla elégett, a néphit szerint nem érte meg a következő pogácsasütést. (Ha pálforduló napján sütötték, akkor pálpogácsának nevezték.) Ennek mai változata Örkény István tömeggyilkos pogácsája. Valahol a Nagy Magyar Alföldön - így meséli A végzet című egyperces - éldegélt egy pogácsakedvelő család. A mama egy nap liszt helyett rovarirtót gyúrt a tésztába. Ízre nem volt rosszabb, hát jól bepogácsáztak. Reggelre meg is haltak mind a négyen. Összejött a rokonság, halotti tort ült, a maradék pogácsát elmajszolgatták, meghaltak mind. A mentősök fejcsóválva körüljárták a sok halottat, de mielőtt visszaindultak volna, megettek néhány pogácsát. És így tovább a végtelenségig.

Mindenki a maga szerencséjének pogácsa - mondhatnánk a L'art pour L'art Társulat szavaival, de vannak boldog pogácsák is, úgy mint: burgonyás, sajtos, tejfölös, túrós, juhtúrós, káposztás, medvehagymás, mézes, babos, vajas, hájas, magos, hagymás és még százféle omlós és hajtogatott leveles szerkezetű. De csak egy dobogtatja meg ízével és illatával a honfiúi keblet, ez pedig a tepertős pogácsa.

Amit hatodfél évszázad után a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének és az agrártárca jogászainak végre sikerült eredetvédetté nyilváníttatni. A zsírosbödön és a szalonnapörc diadala a brüsszeli bürokrácia felett. A bejegyzendő elnevezés az 1216/2007/EK rendelet 2. cikkelye szerint "Tepertős pogácsa" lesz, azzal a kiegészítéssel, hogy forgalomba hozatalkor a címkén az állhat: "Magyar hagyományok szerint előállított sós sütemény".

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölést már megkapta a szegedi szalámi, a hajdúsági torma, a makói vöröshagyma, a gönci kajszibarack, a szegedi fűszerpaprika-őrlemény. A csabai és a gyulai kolbász földrajzi védettséget élvez. A pozsonyi kifli már a szlovákoké. A krémes szlovén. A Tokajin évek óta marakodik a szlovák és a magyar kormány. A libamájpert talán megnyerjük, ám a piac nagy részét már elveszítettük.

Pogácsadiplomáciából viszont jeles. A tepertős pogácsa felkerült az 1200 védett élelmiszert tartalmazó uniós listára.

Örülünk neki, mint tót a pogácsának.

Vinkó  József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Kultúra (6) Heti lámpás (305) Tereb (146) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7422) Szépségápolás (15) Egészség (50) Életmód (1) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Jobbegyenes (2761) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (535) Flag gondolja (36) Gazdaság (698) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (17) Belföld (10) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>