Ma 2019 november 18. Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
menu-20141117-1121.jpg

Flag - Gasztro: Rizseshús - háziasan

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Ezennel beavatom olvasóimat egy titokba.

Van nekem egy régi, kedves barátom, aki - hát hogy is mondjam - meglehetősen szereti a hasát. Kedvenc eledele pedig nem más, mint a rizseshús. Az általa elmesélt történet szerint drága édesanyja készítette el számára úgy ezt a finomságot, hogy bizony nem lehetett nem szeretni, mi több azóta is imádja ezt hősünk.

E sorok írója zsenge ifjúkorában néhány évet szakácsként is dolgozott, hát persze, hiszen eme mesterséget is kitanulta.

Így aztán gondolt egy merészet és mivel otthon - élete párja nagy nagy örömére - időnként még ma is fakanalat ragad, eme hasábokon megosztja ennek az ételnek a receptjét a széles nyilvánossággal. Persze úgy, ahogy ő készíti.

Íme.

Rizseshús - háziasan

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertés lapocka, 25 dkg - lehetőleg fényezett vagy jázmin - rízs, 3 közepes fej vöröshagyma, 2 db TV paprika, 1 hegyes erős paprika (aki nem szereti a csípőset elhagyhatja), 3 db közepes paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, izlés szerint só, fűszerpaprika, őrölt kömény, egy fakanálnyi sertészsír vagy étolaj.

Elkészítés: a jó alaposan megmosott sertés lapockát kockára vágjuk, a vöröshagymákat finomra aprítjuk.

Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, majd beletesszük az összevágott vöröshagymát és pici sóval üvegesre pirítjuk.

Időközben a fokhagyma-gerezdeket összezúzzuk és az örölt köményt hozzáadva krémesre keverjük.

A már majdnem üvegesre piruló vöröshagymát ezzel a köménymagos fokhagyma-krémmel ízesítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük a fűszerpaprikát, elkeverjük, kevés vízet adunk hozzá és a tűzhelyre visszatéve kiforraljuk.

Ezt követően tesszük bele a kockára vágott húst, amelyet így zsírjára visszapirítunk, majd újra kevés vízet adunk hozzá és még legalább kétszer zsírjára pirítjuk.

Közben hozzáadjuk a kockákra illetve gerezdekre vágott paprikákat - a hegyes erőset is - és a paradicsomokat.

A harmadik visszípirítást követően rövid lében, lassú tűzön, fedő alatt addig pároljuk, míg a hús majdnem teljesen puha nem lesz.

Ekkor hozzáadjuk a rizst, összeforraljuk, többször jól elkeverjük, majd szintén hozzátesszük a rizs mennyisége másfélszeresének megfelelő, forrásban lévő és enyhén sóz vizet.

Az egészet finom mozdulatokkal összekeverjük és fedő alatt puhára pároljuk.

Akkor jó, ha miközben a hús és a rizs puha lett, szaftja is bőven maradt az ételnek.

Uborkasalátával, csemege- vagy kovászos uborkával kínáljuk.

Ugye, hogy nem is nehéz elkészíteni és mégis laktató és finom étel.

Jó étvágyat hozzá!

Juhász Attila

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Történelem (13) Tereb (138) Belföld (5) Kultúra (4) Mozaik (42) Heti lámpás (218) Rejtőzködő magyarország (171) Nagyvilág (1439) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Sport (729) Egészség (50) Mondom a magamét (4080) Életmód (1) Irodalmi kávéház (473) Politika (1571) Gazdaság (631) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (37) Jobbegyenes (1634) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>