- 0
Gyerekkorom nyalánkságainak legkedveltebbje a szederhab volt. A szüleink a Balaton mellé küldtek egy ismerős családhoz nyaralni, és kikerülve a megszokott cukrászdai környezetből nagyon hiányzott az édesség.
A vasúti töltés mellett rengeteg vad szeder volt, aminek a szedése kínzóan kellemetlen munka. De a hatvanas években nem lehetett Túró Rudit kapni, úgyhogy vállaltuk az összeszurkált kezeket, lábakat, a lila foltokat, szakadásokat a ruhán, és a szidást, ami a szederszedés után járt. Kikönyörögtünk három tojásfehérjét, cukorral habbá vertünk, beleszórtuk a szedret, és pompás csemege volt. A szeder erőteljes, enyhén savanykás ízvilága jól illik sokféle süteményhez, tejszínhabos-zselatinos tortákhoz, palacsintához. A rózsafélék családjába tartozó szeder az egész világon elterjedt. Fogyasztását a görögök köszvény ellen javallották. Mélykék színe magas antociántartalmáról árulkodik. Az antocián gyulladásgátló, érvédő hatású, javítja az emlékezőképességet és szabályozza a vérnyomást. A szeder kimagasló A-, C- és E-vitamin-tartalmánál fogva erősíti a szervezet védekező képességét. Az ásványi anyagok közül kiemelendő foszfor- és vastartalma.
CSOKOLÁDÉPISKÓTA (LISZTMENTES)
HOZZÁVALÓK:
- 14 dkg 70%-os fekete csokoládé
- 12 dkg porcukor
- 9 dkg vaj
- 9 dkg tojássárgája (4-5 db)
- 11 dkg tojásfehérje (3 db)
- 5,5 dkg kristálycukor
ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat, az olvasztott csokoládét és a tojássárgáját elkeverjük a porcukorral. A tojásfehérjét felverjük a kristálycukorral. Összekeverjük a két anyagot. Papíron sütjük 10-12 percig 160 °C-on.
TEJCSOKOLÁDÉS KÁVÉMOUSSE
HOZZÁVALÓK:
- 11 dkg tojássárgája (5-6 db)
- 20 dkg 39%-os tejcsokoládé
- 38 dkg felvert tejszínhab
- 1 dkg zselatin
- 4 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉSE:
Három erős eszpresszót főzünk. A cukrot, a tojássárgáját a kávéval 85 °C-ig melegítjük. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a zselatint. Ha visszahűlt 30-35 °C-ra, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.
FEKETESZEDER-ZSELÉ
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg szederpüré
- 8 dkg cukor
- 1 dkg zselatin
- kis rum, kevés citromlé
ELKÉSZÍTÉSE:
A szedret botmixerrel elpürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és a rumot. A zselatint kis vízben feloldjuk, felmelegítjük és a gyümölcspüréhez keverjük. Lapostányérba öntjük, hűtőben megdermesztjük.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Csokoládét olvasztunk, és ostyapernyét forgatunk bele. Kiöntjük lapos edénybe, és mielőtt megdermed, pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Kisebb átmérőjűvel még kisebb köröket is készíthetünk a dekorációnak.
1. A csokoládépiskótát a forma aljára tesszük.
2. Kis szederlekvárral beleragasztjuk a ropogós csokilapot.
2. Ráöntjük a fele tejcsokoládés kávémousse-t.
3. Szederzselé-lapocskát helyezünk a félig töltött formába.
4. Befedjük a maradék mousse-szal.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Előfizetői ügyfélszolgálat:
Lakatos Anita
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig
Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!
Előfizetési díjaink 2014-ben:
Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft
Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!
http://magyarkonyhaonline.hu - A Flag Polgári Magazin partnere
Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/flagmagazin
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!
Köszönettel és barátsággal!