Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
f6d5ced1bdbc463715f51122f8101b02.jpg

Szellem a fazékból - A Jókai-bableves

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A legendák makacs dolgok. Hát még a hamisak. Szinte mindegy, melyik receptújságot vagy honlapot böngésszük, a mese azonos.

Íme, Komárom honlapja:

"Városunk szülötte, a romantika korszakának legnagyobb írója, Jókai Mór egyszer Füreden tartózkodva saját ízlése szerint főtt bablevest rendelt. A csülkös, kolbászos, tejfölös fenséges egytálételnek is beillő eledel úgy megízlett neki, hogy ezután csak és kizárólag így készítette azt el. A különleges bableves pedig az idők folyamán átkeresztelődött a nevére."

Jókai 1870-ben költözött be a füredi villába, de kedvenc bableveséről már korábban ír A kőszívű ember fiai című regényben. Mégpedig így: "Nos, Pál úr, mi ma az ebéd? Hát - "görög olvasó"! Az jó lehet, s mi főtt bele? "Angyalbakancs". Pompás eledel!" Aztán maga meg is adja a rébusz magyarázatát: a "görög olvasó" paszuly, jó vastagon rántva, a belefőtt "angyalbakancs" meg disznóláb. Így emlékezik a Jókai-életrajzban Mikszáth Kálmán is, csak még korábbról. "Füstölt malacköröm babba főzve. Nem tett abba se zöldséget, se csipetkét, de főként nem csülköt Laborfalvi Róza, ízét a kocsonyássá főtt disznóláb adta." Így szerepel az étel a De kár megvénülni!, A mi lengyelünk és az Öreg ember nem vénember című írásokban is. Szó sincs csülökről. Sehol. Jókai azt nem szerette.

Legenda az is, hogy a leves hamarosan a nevére keresztelődött. Mikor? Ha Mikszáth már 1868-ban említi, akkor hogyhogy nem tudnak róla a szakácskönyvek? Miért nem említi Glück Frigyes Az ínyesmesterség könyvében 1889-ben? Miért nem beszél róla Zilahy Ágnes, se a Magyar nemzeti szakácskönyv 1898-ból, pedig abban közel ezer étel szerepel? Ha Jókainak akkora kedvence volt ez a leves, miért nem adta oda a receptet Ignotusnak, aki Emma asszony álnéven szakácskönyvet szerkesztett? És hogyan lehetséges, hogy a leves még 1908-ban (négy évvel az író halála után) sem szerepel A Hét szakácskönyvében? Érthetetlen. Hiszen Újházi Ede tyúklevese megtalálható minden étlapon. Krúdy többször tréfálkozik azon, hogy a mester kénytelen a saját (olykor rosszul készített) levesét kanalazni. Jókai talán kevésbé lett volna legendás? Badarság. Csillaga sosem ragyogott ennyire. Leveséről mégsem tud a kor legjelentősebb gasztronómusa, Magyar Elek sem. Az 1932-ben megjelent Az Ínyesmester szakácskönyve tartalmazza Újházi levesét, de Jókaiét nem.

De Gundel Károly leírta a receptet Kis magyar szakácskönyvében! - kiáltják felháborodottan a mítoszteremtők. Ő aztán igazán autentikus forrás. A két világháború közti kor legnevesebb vendéglőse. Sajnos ez a nyom is hamis. Nem akarom elkeseríteni a leves megszállott híveit, hiszen múlt szombaton - szemerkélő esőben, esernyőt tartva a bogrács fölé - magam is bablevest főztem a Koloska-völgyben, de Gundel Károly receptje nem Gundel Károlytól való. Még akkor sem, ha az ő könyvében olvasható. Az ő híres receptgyűjteménye először 1934-ben jelent meg angol, francia, német nyelven, majd 1937-ben magyarul. Van benne Újházi-leves, palócleves, rákleves, gulyásleves, halászlé. Jókai-bableves nincs. Nem szerepel később, az 1958-as brüsszeli kiadásban sem. Az 1980-as évek elején tűnik fel - negyedszázaddal Gundel Károly halála után - abban a kiadásban, amelyet a fiai átszerkesztettek. A szellemes előszót és Mallász Gitta rajzait elhagyták, és beillesztettek a kötetbe néhány új receptet. Köztük a Jókai- bablevesét. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a Jókai-bableves - ebben a formájában - Gundel Ferenc és Gundel Imre találmánya. Ellenkező esetben nincs rá magyarázat, hogy több mint száz esztendeig miért nem szerepel egyetlen szakácskönyvben sem.

Hogy aztán Jókai a levestől lett-e halhatatlan, vagy a könyvei jogán, döntsék el önök. A gasztronómia (és az irodalom) útjai kifürkészhetetlenek.

 Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Gasztronómia (539) Tereb (146) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Heti lámpás (319) Gazdaság (711) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Mondom a magamét (7657) Vetítő (30) Jobbegyenes (2815) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Sport (729) Mozaik (83) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Életmód (1) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>