- 0
Ugyan vége a karácsonynak, de az ünnepi hangulat továbbra is jelen van életünkben. Még maradt tartsolyunkban néhány ünnepi fogás, amelyet nagy szertettel nyújtunk át a gasztronómia szerelmeseinek.
Nekem a sima zserbó túl tömény, ez a verzió viszont kicsit más, nagyon tetszik. Az elkészítés is egyszerű, kezdő háziasszonyok is elkezdhetik J
Hozzávalók:
A tésztához:
· 60 dkg liszt
· 20 dkg margarin
· 20 dkg cukor
· 2 tojás
· 1 csomag sütőpor
· csipet só
· annyi tejföl, amennyit felvesz (kb. 2 evőkanál)
A töltelékhez:
· 20 dkg darált mák
· 20 dkg darált dió
· 1 üveg baracklekvár (lehet szilva is)
· 1,5 dl víz
· 20 dkg cukor
A mázhoz:
· 8 evőkanál cukrozott kakaópor
· 1 dl víz
· 5 dkg vaj (nem margarin!)
A hozzávalók bonyolult receptet sejtetnek, de ne tessék bedőlni, pofon egyszerű a dolog :) A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, elég kemény, de jól gyúrható tésztát kell kapnunk, ehhez igazítsuk a tejföl mennyiségét. A tészta mehet a hűtőbe pihenni egy kicsit, kb fél órát. A töltelékhez 20 dkg cukrot felfőzünk a vízben, majd felezzük és leforrázzuk vele a mákot és a diót. Jól átkeverjük, hogy mindenhol átnedvesedjenek. Jöhet az összeállítás: a tésztát 5 egyenlő részre vágjuk, kinyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelően. Jöhet a rétegezés. A tésztát úgy a legkönnyebb átemelni, ha lazán feltekerjük a sodrófára, a tepsiben pedig letekerjük. Tészta, megszurkáljuk, rákenjük a lekvár negyedét, dió, tészta, szurkálás, lekvár, mák, tészta, szurkálás, lekvár, dió, tészta, szurkálás, lekvár, mák, tészta, szurkálás. 160 fokos sütő, kb. 40-45 perc. Ha kihűlt, lehet rátenni a mázat. A mázhoz a kakaót felfőzzük a vízben, amíg el nem kezd bugyborékolni, kb 5 percig kell főzni. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, majd a sütemény tetejére simítjuk. A máz dermedése után lehet is szeletelni. Ne vágjunk túl nagy szeleteket, mert elég laktató. Jó étvágyat és boldog, békés Ünnepeket!
Mandy