www.flagmagazin.hu
Közzétette: www.flagmagazin.hu (https://flagmagazin.hu)

Címlap > Ünnepi fogások a Gasztrobloggerek konyhájából VII. Diós-mákos zserbó

cfaa3e037e75c9a48584074736e1afe3.jpg

Ünnepi fogások a Gasztrobloggerek konyhájából VII. Diós-mákos zserbó

2010 január 05. Flag

Szöveg méret

  • 0
Még nincs értékelve

Ugyan vége a karácsonynak, de az ünnepi hangulat továbbra is jelen van életünkben. Még maradt tartsolyunkban néhány ünnepi fogás, amelyet nagy szertettel nyújtunk át a gasztronómia szerelmeseinek.

Nekem a sima zserbó túl tömény, ez a verzió viszont kicsit más, nagyon tetszik. Az elkészítés is egyszerű, kezdő háziasszonyok is elkezdhetik J

 Hozzávalók:

A tésztához:
 
·      60 dkg liszt
·      20 dkg margarin
·      20 dkg cukor
·      2 tojás
·      1 csomag sütőpor
·      csipet só
·      annyi tejföl, amennyit felvesz (kb. 2 evőkanál)

A töltelékhez:
 
·      20 dkg darált mák
·      20 dkg darált dió
·      1 üveg baracklekvár (lehet szilva is)
·      1,5 dl víz
·      20 dkg cukor

A mázhoz:
 
·      8 evőkanál cukrozott kakaópor
·      1 dl víz
·      5 dkg vaj (nem margarin!)


A hozzávalók bonyolult receptet sejtetnek, de ne tessék bedőlni, pofon egyszerű a dolog :) A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, elég kemény, de jól gyúrható tésztát kell kapnunk, ehhez igazítsuk a tejföl mennyiségét. A tészta mehet a hűtőbe pihenni egy kicsit, kb fél órát. A töltelékhez 20 dkg cukrot felfőzünk a vízben, majd felezzük és leforrázzuk vele a mákot és a diót. Jól átkeverjük, hogy mindenhol átnedvesedjenek. Jöhet az összeállítás: a tésztát 5 egyenlő részre vágjuk, kinyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelően. Jöhet a rétegezés. A tésztát úgy a legkönnyebb átemelni, ha lazán feltekerjük a sodrófára, a tepsiben pedig letekerjük. Tészta, megszurkáljuk, rákenjük a lekvár negyedét, dió, tészta, szurkálás, lekvár, mák, tészta, szurkálás, lekvár, dió, tészta, szurkálás, lekvár, mák, tészta, szurkálás. 160 fokos sütő, kb. 40-45 perc. Ha kihűlt, lehet rátenni a mázat. A mázhoz a kakaót felfőzzük a vízben, amíg el nem kezd bugyborékolni, kb 5 percig kell főzni. Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat, majd a sütemény tetejére simítjuk. A máz dermedése után lehet is szeletelni. Ne vágjunk túl nagy szeleteket, mert elég laktató. Jó étvágyat és boldog, békés Ünnepeket!
 
Mandy
 
]]>http://www.kellegyrecept.blogspot.com]]>
 
Magyar Menedék

Ajánló