Ma 2024 február 26. Edina napja van. Holnap Ákos, Bátor napja lesz.
075068dd4a49ecd1efdda99c9950d07e.jpg

Budai krémes - Auguszt Olga receptje

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Gasztronómiai túrára indultunk cukrász barátaimmal, s a Bledi-tónál tudtuk, jó helyen járunk.

A tó szépségével, friss levegőjével, kellemes klímájával már fiatal koromban elbűvölt, de nem sejtettem, hogy az elmúlt 20-25 év alatt mennyit fejlődött.

Megálltunk a Villa Alice előtt - mintha Abbáziába tévedtünk volna. A tóparti felújított régi villák a Monarchia hangulatát idézik. A kis tornyokkal és fagerendás terasszal díszített épületben csak pár szoba található. Egyedi berendezésű, kandallóval, antik bútorral, gyönyörű textilekkel barátságossá tett, meleg, otthonos világba csöppentünk.

Este egy közeli vendéglőben a Radovna folyó vízeséseiből és zúgóiból kifogott pisztrángot vacsoráztunk. Egy középkorú házaspár volt a tulajdonos, a férj a konyhában főzött, a feleség felszolgált a boltíves, hangulatos, tízasztalos étteremben. Már itt érdeklődtünk, hol együnk híres bledi krémest. Tanácsuk alapján másnap egy kis magáncukrászda felé vettük az irányt, de csalódtunk. A krémes állott volt és hűtőszekrényszagú.

Elzarándokoltunk a Park szállóba is, hogy megkóstoljuk az "eredetit": nagy volt és tejszínhabos, de a vajastésztának kissé margarin- vagy zsírstichje volt, és a fekete vaníliaszemcséket is hiába kerestük a sárgakrémben. Még négy helyen ettünk krémest Bledben, de mintha mindenhol kispóroltak volna belőle valamit, hol a vajat, hol a vaníliát, hol mindkettőt. Már az alapanyagoknál kezdődött a baj. A tó fölé magasodó sziklaorom tetején volt Tito nyári pihenője, mintha az ő árnya vetült volna a gasztrokommunizmust idéző krémesekre. A visszaúton, Balatonfüreden, a Bergmann cukrászdában evett franciakrémes verte mindegyiket.

HOZZÁVALÓK:
 • 1 l tej
 • 25 dkg tojássárgája
 • 20 dkg cukor
 • 8 dkg pudingpor
 • 2 rúd vanília
 • 70-80 dkg tejszínhab
ELKÉSZÍTÉSE:

Először a tojássárgáját, a cukrot és a pudingport keverjük össze 1 dl tejjel. Feltesszük a maradék 9 dl tejet forralni. Ha forr, ráöntjük a tojássárgájás, palacsintatésztaszerű keverékre, és keverés közben a tűzhelyen besűrítjük. Kiöntjük egy tálcára, és hűtjük. A még meleg sárgakrémre fóliát teszünk, vagy porcukrot szórunk rá, mert hűlés közben bőrösödik. Ha nem akadályozzuk meg a gőzölgéssel járó hirtelen folyadékvesztést, a kikeverésnél csomós lesz.

VAJAS TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
 • 50 dkg vaj
 • 50 dkg liszt
 • 3 dl víz
 • 1 dkg
 • 1 cl konyak
ELKÉSZÍTÉSE:

Vajas rész: a liszt egyharmadát összegyúrjuk a hűtőből kivett vaj háromnegyedével, majd visszatesszük a hűtőbe.

Tésztarész:  a liszt háromnegyedét összegyúrjuk a szobahőmérsékletű vaj negyedével.
Ha a vajas rész kissé megszilárdult, akkor a tésztarész közepébe tesszük, becsomagoljuk, mint egy batyut, és kinyújtjuk.

A hajtogatás a lényeg, amiatt lesz réteges, lemezes a kisült krémeslap. Az első csomagolásnál három, majd az első hajtásnál kilenc, a második hajtásnál pedig már 27 réteg van egymás fölött. A tésztát minden hajtás között pihentetjük a hűtőben.

Sütéskor a tésztarészben a meleg hatására képződött gőz felnyomja a vajas réteget, így alakul ki a tésztalap sokrétegű lemezessége, ropogóssága. Az utolsó nyújtásnál méretre vágjuk, megszurkáljuk egy kés hegyével, hogy a felesleges gőz távozni tudjon. Előmelegített sütőben 180 °C-on sütjük 10-15 percig. A már kihűlt sárgakrémhez először a tejszínhab egyharmadát tesszük, ezzel simára keverjük, majd hozzákeverjük a maradék tejszínhabot. Betöltjük a vajas lapok közé.

Előfizetői ügyfélszolgálat:
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig

]]>Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!]]>


]]>]]>

Előfizetési díjaink 2015-ben:

Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft

]]> Online előfizetés ]]>

]]>Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!]]>

]]>http://magyarkonyhaonline.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Mondom a magamét (7425) Flag gondolja (36) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2763) Nagyvilág (1309) Mozaik (83) Egészség (50) Heti lámpás (306) Vetítő (30) Belföld (10) Történelem (17) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (535) Tereb (146) Életmód (1) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Politika (1582) Gazdaság (698) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>