Ma 2024 február 26. Edina napja van. Holnap Ákos, Bátor napja lesz.
165eb4703f733fea6fb45457403f2813.jpg

Szellem a fazékból - Agyvelőkolbász

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Szeretem a hurkát” – mondtam az orvosnak, akihez azért küldtek, mert életbevágóan fontos, hogy leadjak húsz kilót.

„Szegény ember” – morogta megértéssel, és úgy nézett rám, mint embertársainkra szoktunk, amikor végzetes tragédia éri őket. „Néhány éve kezdődött – folytattam. – Karcag mellett találtam egy böllért, aki bórsavporos péppel dörzsölte be a véres hurkát, hogy megóvja a nyálkásodástól.” Bólintott: „Mindig a véressel kezdődik” – és elővette jegyzetfüzetét. „Valójában – szedtem össze a bátorságomat – mindent szeretek, amit bélbe lehet tölteni. Ez a hurkás meg mindent tudott.

Braunschweigi májaskolbász ajókával, szőlős májas hurka, berlini véres hurka, kenyérkolbász, nem is szólva a szarvasgombás, káposztás változatokról, a stifolderekről, fejsajtokról, tormás kolbászkákról, a svéd puncskolbászról, hogy csak néhányat említsek. Szóval függő lettem. Úgy jártam, mint Goethe, aki halála előtt majoránnás nürnbergi kolbászt hozatott magának, és verset írt róla: »E lakomát csak távolról szagolva / Reszketés áll minden tagomba: / Kolbász, sült és pástétom / Ti is okozhatjátok halálom.«”

Az orvos hallgatott. „Rettenetes – suttogta –; mi történt ezután?”

„Leköltöztem a kolbászdába. Egy árverésen megszereztük Bittner Jánostól a Finom hentesáruk könyvét, összegyűjtöttük a leghíresebb magyar szakácskönyveket, és elkezdtünk tölteni. Az agyvelőkolbásszal kezdtük. Lehártyáztuk két tehén és két borjú agyvelejét – ahogy Czifray tanácsolja magyar nemzeti szakácskönyvében 1840-ben –, összeaprítottuk fertály font másféle velővel, a zsemlyebelet tejbe áztattuk, sóztuk, borsoztuk, microplane reszelővel citromhéjat forgácsoltunk rá, aztán beleütöttük a tojásokat, összegyúrtuk, bélbe töltöttük, bekötöttük, megfőztük, jéghideg vízben lehűtöttük, majd megsütöttük rostélyon. Nem akarok nagy szavakat használni, de csak a szerelmi élményhez hasonlítható. Aztán elkapott bennünket a gépszíj. Mindketten felmondtunk, a kolbászdát bezártuk, és kísérletezni kezdtünk. Hurkát és kolbászt mindenből lehet készíteni, ami mozog.

Liba, ló, szürkemarha, öszvér, kappan, szarvas, ez közismert. Minket a viza, rák, medve, strucc, később a hajdinás verébkolbász izgatott. Mivel nem tudtunk elég belet szerezni, főként a vastagkolbászhoz, vászonból köntöst varrtunk a húsnak. Régi találmány ez is, rongyos kolbásznak hívták. A böllér mosta a beleket, elég büdös volt, de megszoktuk, én meg a fűszerezésben mélyedtem el, mert abban Krúdy Gyulának tökéletesen igaza volt, hogy »könnyebb egy színdarabról véleményt alkotni a színházi premieren, mint a fűszerek elegendőségéről a disznó feldolgozásánál«. Húsdarálót nem használtunk, az összeroncsolja a húst, a levét kipréseli, a kolbász száraz korában fűrészporszerűvé válik. Dedinszky Gyula evangélikus lelkész, néprajzkutató könyvéből megtanultuk a kézi vágás módszerét. Tízcentis csíkokra darabolt húst halmoztunk fel az asztallap két szélén, majd egymással szemben állva, mindkét kezünkbe egy-egy borotvaéles kést vettünk. Aztán a két kést ollószerűen, élivel egymással szembefordítva veszettül aprítani kezdtük a húshasábokat, miközben lassan, lépésenként oldalra haladtunk. Így jártuk körbe az asztalt, amíg a hús kolbásztöltelékké nem alakult. Ez olyan volt, mint valami törzsi tánc.”

Az orvos hallgatott.

„Van remény?” – kérdeztem kétségbeesve.

„Drasztikus gyógymód kell. Felírok hét receptet. Egy műbeles Tesco Value virsli, egy robbanós SPAR-krinolin, Zimbo csemege debreceni, fagyasztott májas és véres hurka bármelyik közértből, Kométa lecsókolbász, sajtos grillkolbász. A hét minden napján meg kell enni egyet. Mást nem ehet. Az összetevőket ne olvassa el. Ha egy hét után nem csömörlött meg, és még mindig hurka-kolbász-félékre vágyik, akkor már csak egyetlen gyógymódot ajánlhatok.”

„Mi lenne?”

„Elmegyünk egy húsüzembe, és megmutatom, hogyan készül a párizsi.”

 Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7425) Egészség (50) Tv fotel (65) Autómánia (61) Életmód (1) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Gazdaság (698) Politika (1582) Történelem (17) Heti lámpás (306) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Sport (729) Kultúra (6) Nagyvilág (1309) Irodalmi kávéház (535) Gasztronómia (539) Belföld (10) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Jobbegyenes (2763) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>