Ma 2023 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
b992965b349d6cf0e80c96f795d834e7.jpg

Szellem a fazékból - Virsli, vagy amit akartok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ágai Adolf, a Borsszem Jankó című vicclap szerkesztője festőien leírja a kiegyezés körüli időkből a pesti virsliárust: „Már kora délután a Moczl szaporán pörgette az r-eket. {..}"

"Természetesen németül: »Brrrennheisze Würrrscht!« Mellette a faszénnel fűtött katlankában forrton forrt a víz. Egy szál kolbászka két váltó krajczár, párosával egy garas.”

És tódult is a nép, bő kelete volt a vínerlinek. A virslikészítést nem írja le (okos ember nem akarja tudni, hogyan készül a kolbász meg a törvény), de tesz egy célzást rá, hogy „ami légy a vagdalékba beleszédül, azt statisztikus még ki nem számíthatta”.

A virslinek nem volt mindig rossz híre. Amikor 1805. május 15-én Georg Lahner szász hentes a Bécs külvárosában lévő üzletében kiakasztotta első virslijét a kirakatba, az ínyencek hamar rákaptak a csemegére. A művészek és az udvari körök számára kitűnő villásreggelinek bizonyult, az iparosok meg ebédre ették mustárral, bécsi pereccel. Lahner semmi különöset nem talált ki. A frankfurti virsli a középkor óta létezett, de a bajor céhszabályok miatt csak sertéshúsból lehetett készíteni. Sovány hús, hát- és tokaszalonna, tej, fűszerek. Juhbélbe töltötték, bükkfán füstölték és hat-nyolc percig főzték. Nem rossz, ugye?

Lahner marha- és disznóhúsmaradványokat kevert össze. A masszához sót, fűszert, vizes tejet adott. A húspépet kézi töltővel juhbélbe préselte, enyhén megfüstölte és 72 Celsius-fokon főzte. Kolbászát bécsi frankfurtinak nevezte, hiszen az alapreceptet ott tanulta. A frankfurtiak viszont bécsi virslinek keresztelték át, mert kétfajta húsból készült, és kisebb is volt, mint az övék. Így lett a frankfurti virsli Frankfurtban bécsi, Bécsben frankfurti. Aztán nevezték Wienerlinek, Krenwürstchennek (tormás virslinek) is. Karinthy Frigyes Együgyű lexikonja szerint a virsli „olyan debreceni, amit nem hagytak megnőni”. Az 1920-as években éhenkórász hírlapírók ebédje volt az ájnspenner, félvirsli pörköltszafttal leöntve. Létezik lóvirsli, műbeles virsli, koktélvirsli, virslis lábtörlő (amihez a virslit kelt tésztába fonva sütik meg). A hetvenes években május 1-jén virslijegyet kaptunk. A kivénhedt gebe virsliló, a keskeny pótkerék virsligumi, de ezek étkezésre éppoly alkalmatlanok, mint a műbeles virsli.

A virsli már a Monarchia idején népszerű lett. Meghódította az Újvilágot is, főként amikor Lahner unokája beletette egy kiflibe. Festői nevet adott neki: Wiener Würstel im Schlafrock (bécsi virsli hálóingben). Mások szerint a hot dogot egy frankfurti hentes honosította meg az Egyesült Államokban, s a tacskója után nevezte el dachshundnak. Az első forrókutya-stand 1867-ben nyílt, New Yorkban.

Hogy miként lett a rózsaszín rudacskából szilveszteri étel, fogas kérdés. A paraszti kultúrában az év első napján a disznótor maradékát ették. Mindenki ismeri a babonát: a szárnyas hátrafelé kapar, a malac előre túr. Az egyik elviszi a szerencsét, a másik hozza. Január 1-jén tehát malac dukál. Ennek megfelel a frankfurti virsli, ami nyilván a városokban lett divatos, német hatásra. Olcsó is és könnyű elkészíteni. A bökkenő csak az, hogy a szilveszterkor eladott virslik hatvan százaléka baromfivirsli! Senkit nem zavar a babona? Vagy a vásárlók tudják, hogy a baromfivirsliben úgysincs szárnyas. Hiszen a virsli 70 százaléka víz, 30 százaléka csontpép meg adalékanyag. A foszfát megköti a vizet, a nátrium-glutamát fokozza a hús ízét (mintha volna benne), a salétrom rózsaszínre festi. A roppanó élményt a húsragasztó enzim adja.

És hogy miért nem lehet rendes virslit kapni, amilyet a frankfurti és bécsi céhmesterek hajdan készítettek? Ki tudja. Isten – és az élelmiszer-maffia – útjai kifürkészhetetlenek.

]]>www.valasz.hu]]> - Vinkó József

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (281) Egészség (50) Szépségápolás (15) Életmód (1) Sport (729) Tv fotel (65) Gazdaság (693) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Belföld (10) Mozi világ (440) Kultúra (6) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (34) Történelem (16) Irodalmi kávéház (531) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Nézőpont (1) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2722) Politika (1581) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7246)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>