Ma 2024 február 24. Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
82673481756b94470c91a850b3505766.jpg

Szellem a fazékból - Cigányszósz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A hannoveri városatyák a Szintó-Roma Fórum emberjogi szervezet követelésére betiltották a cigánymártást (legalábbis az önkormányzatok éttermeiben). Végre!

A literes Zigeunersauce nátrium-glutamátot, ízaromákat tartalmazott. Bölcs döntés. Ám a képviselők nem az összetevők miatt hoztak drákói ítéletet. Szerintük a "cigánymártás" kifejezés rasszista és kirekesztő. Miután az elmúlt évben Nyugat-Európa több államában indexre tették a négercsók nevű süteményt és a Négerkirály című mesekönyvet, a kisebbségi harcosok elérkezettnek látták az időt, hogy hadjáratot indítsanak a cigány előtagot tartalmazó ételnevek ellen.

A cigánypecsenye legyen "pecsenye Budapest módra", a cigányszósz "pikáns magyar mártás", a cigánypörkölt "paprikás gulyás". A hannoveri városatyáknak eddig szerencsére nem kellett szembenézniük a nyelvújítás bonyolultabb ellentmondásaival. Hogyan keresztelhetők át például a következő kifejezések: "cigányútra megy", "cigánykereket vet"? És mi lesz Johann Strauss daljátékával, A cigánybáróval?

A dolog pikantériája szerencsére az élelmiszergyártóknak is szemet szúrt. Szerintük a cigányszósz vagy a cigánypecsenye esetében értelmetlen felcserélni a cigány előtagot a népcsoportok önmeghatározására használt elnevezéssel, hiszen épp a rasszizmus ellen folytatott küzdelmük válna nevetségessé. A szintó- vagy romaszósz jobban hangzana? Ráadásul a cigánymártás receptje 110 éves, 1903 óta szerepel Auguste Escoffier szakácskönyvében. És semmi köze a cigányokhoz; a séf úgy írja le, mint "paprikával és hagymával készült, csípős magyar mártás".

Épp ez az - mondja Regardo Rose, a Szintó-Roma Fórum elnöke. Miért cigány, ha semmi köze a roma konyhához? "Cigányok húsából készül?" Ez stigma, vegytiszta rasszizmus. "Ideje kiirtani a nyelvhasználatból." Rose úrral nehéz vitába szállni: hamar a koncentrációs táborokra hivatkozik, ahol kilenc testvérét küldték kemencébe. Ügyvédjével most etimológusokat kért fel, hogy a cigánypecsenye eredetét (és indokolatlan) névhasználatát megállapítsák.

A kutatás hosszan el fog húzódni. A cigánypecsenye eredetét ugyanis homály fedi. Legalább akkora, mint némely emberjogi aktivista tisztánlátását. A legjobb az volna, ha a német nyelvész a budai levéltárakban kezdené a búvárkodást, hátha maradt nyoma, hogy II. Ulászló királyunk miféle pecsenyét hordatott fel a Duna-parti lacikonyhásoktól a palotába. A gyors tűzön, paprikás zsírban sült tarja, amit félbevágott cipóba tettek, Jókai Mór szerint csak cigánypecsenye lehetett. De hogy honnan a neve? És miért nevezte Lenin a naplójában "Big black Gypsy steak"-nek? (Nyilván Zürichben kóstolta.) És miért hívta Szabó Dezső "kofadög"-nek? Talán mert kofák árulták. És odaégették? Ki tudja?

Az sem világos, hogy Regardo Rose úr miért két ártalmatlan ételelnevezésen háborodik fel, miért nem Marika Schmiedt linzi kiállításán, amit a Régi Városházában rendeztek? Itt számos cigányos fogást kínáltak. Természetesen füstölt cigányszalámi ("összetevője: magyar cigány") miniszterelnökünk képmásával és a Jobbik logójával. Kemencés magyar cigánysült Rossini helyett "Rassini módra". Paprikás cigánygulyás, amire azt írták (egyébként hibásan), hogy "Diarrhoe garantiert", azaz biztos hasmenés (diarrhoea). És számos szóvicc: "vidám élet a cigányélet", "cigánymentes övezet", "fogyasztásuk csak lelkiismeret nélkülieknek" ajánlott.

Vagyis egy étlapra nem írhatunk fel százéves ételneveket, mert sértik a szintók és romák önérzetét, a hasmenést okozó krematóriumi cigánysült azonban "politikai művészet".

Hogy politika, abban nem kételkedem. De mitől művészet?

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Mondom a magamét (7420) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Heti lámpás (305) Irodalmi kávéház (535) Kultúra (6) Vetítő (30) Tereb (146) Mozi világ (440) Történelem (17) Gasztronómia (539) Életmód (1) Gazdaság (698) Politika (1582) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Tv fotel (65) Autómánia (61) Sport (729) Szépségápolás (15) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2761) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>