Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
70d4967f3a9aae83ccb9695baa898dc4.jpg

Szellem a fazékból - Diplomatapuding

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Vannak örmény nagykövetek és vannak "édes nagykövetek". Utóbbiak sütemények, melyek a magyar diplomácia szolgálatában állnak, és nem a kedélyeket borzolják, hanem a gyomrot simogatják.

Simogatásra pedig a magyar diplomáciának mostanában égető szüksége van. Nyilván ezért rendezett a Külügyminisztérium (a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum közreműködésével) desszertkiállítást. Mindenki tudja, hogy a megbékélések legkönnyebben a fehér asztal mellett születnek. Hiszen "a szív sohasem hálás, de a gyomor néha igen". És mire a desszert sorra kerül, addigra eldőlt minden. Úgyhogy a külügy (a külképviseleteken) vándorkiállításon mutatja be gasztronómiai nagyköveteinket, a híres magyar édességeket.

Kérdés persze, hogy a muffinok, tiramisuk, brownie-k és macaronok divatos serege ellen kit küldhetünk csatába. Mert hiába finomabb a magyar tökös-mákos, "Rétes Hongrois"-t utoljára a XIX. század elején nyújtottak a párizsi Hotel Ritzben. Azóta senkinek sincs kedve akkora hártyavékony tésztát készíteni, amivel "egy huszárt lovastól be lehet sodorni". Márpedig e nélkül esélyünk sincs a fancy cakes-ek (divatos desszertkollekciók) ellen. Ezeket a világ leghíresebb cukrászai designerekkel együttműködve készítik, és a Galliano vagy Louboutin kézjegyével ellátott csokoládékat olyan arcpirító árakon vásárolják a sznobok, hogy abba még a Negro cukorka is belesápadna. Arról nem is beszélve, hogy ma már a világon mindenütt tartanak macaronnapot.

A mai világban tehát esélyünk sincs a "négercsók"-kal, a "csehpimasz"-szal vagy a "csöves fánk"-kal. Pedig ezek Móra Ferencné kedvenc süteményei. Félreértenék a "Fedák-lepény"-t, a "hájas kiflit", a "huncutká"-t is. Így maradnak legendás édességeink. Melyeknek történetük van. Például az indiáner. Amiről bár ezerszer megírtam már, hogy nem indián, hanem indiai mutatványosról nevezték el, neve helyesen tehát nem indiáner, hanem indusfánk, a rajongókat ez nem ingatja meg. Manapság nem nagyon készítik, még Auguszt Olga sem, és sajnos egy mai "tsemege-tsináló" biztosan nem adna el belőle napi négyszáz darabot, mint hajdanán Wikus Károly cukrászmester.

A többiek azonban jól tartják magukat. Dobos C. József csodatortája 1906 óta közkincs (a hamisításokat megunva a mester akkor adta át a féltve őrzött receptet a Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének). Furcsamód e napon üzletét is feladta. Lehúzta a rolót, és bölcselkedni kezdett. "Mi az ízlés étvágy nélkül? - kérdezte például. - Gyógyíthatatlan szenvedés. És mi az étvágy éhség nélkül? Maga a halál."

Kugler Henrikre és Emile Gerbeaud-ra szerencsésebb sors várt. Az elsőnek a kuglert (azaz a minyont), másodiknak a zserbószeletet köszönhetjük. No meg a cukrászdát a budapesti Vörösmarty téren, ami feltehetően több rajongót szerzett Magyarországnak, mint számos országimázskampány.

A gasztronómia hatalmát példázza Rigó Jancsi sorsa is. A prímás nevét nem virtuóz hegedűjátéka, még csak nem is botrányos szerelmi kalandja őrizte meg (1896-ban megszöktette a belga Chimay herceg fiatal feleségét), hanem egy habos sütemény. Ráadásul ezt a desszertet még csak nem is ő készítette, mint Dobos C. József a tortát, Rákóczi János mestercukrász (és nem a fejdelem) a túróst vagy Gundel Károly a palacsintát. A rigójancsi feltehetően ismeretlen pesti cukrász találmánya, aki volt annyira leleményes, hogy a korabeli hisztériát kihasználva a Rigó Jancsi-féle botránnyal népszerűsítette édességét.

Amit nem tett meg Gollerits Károly, a somlói galuska megalkotója. Így mindenki azt hiszi, hogy az édességet a Somló-hegyről nevezték el.

Ebből is látható, hogy csak az lesz világhírű, akiről elneveztek egy ételt. De legalább egy desszertet.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2815) Heti lámpás (319) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7657) Sport (729) Mozi világ (440) Gazdaság (711) Belföld (11) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Életmód (1) Tv fotel (65) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>