Ma 2023 május 31. Angéla, Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
5caf298d3aaf5ee49c4a15288bd8b27a.jpg

Szellem a fazékból - A tíz legjobb magyar étel

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az ötlet már önmagában eretnekség. Még hogy kiválasztani tízet a számtalan remek magyar étek közül! De hát évente megválasztják a világszépét, az év autóját vagy a legjobb éttermeket is.

Miért ne rangsorolhatnánk kedvenc fogásainkat? Megtette ezt Jókai Mór is, aki a Vasárnapi Újság 1862. évi júniusi számában listát publikált legkedvesebb nemzeti eledeleinkről. A nagy mesélő negyven hungarikumot sorol fel a kolozsvári töltött káposztától a disznótorosig, a pogácsától a korhelylevesig; csupa olyan étket, mely "nekünk való" és "jóízű", s "ami után a külföldre jutott magyar ember visszasóhajtozik". Megjegyzi, hogy a felsorolt ételek többsége semmiféle receptkönyvben nem olvasható, mert "szakácskönyveink csak ahhoz beszélnek, aki fácánnal szokott élni". Azaz a nemességhez.

Száznegyven évvel később a Konyhamester internetes újság szavazást kezdett olvasói körében: melyek a legjobb magyar ételek. Hét év és 3500 szavazat után (a hetvenes listán) a halászlé és a pörkölt vezet a bográcsgulyás és a töltött káposzta előtt. Jókai nyilván kedélyes hümmögéssel fedezné fel, hogy az utódok kedvencei között szerepel a róla elnevezett bableves. A két ételsor összehasonlításakor azonban módfelett elkeseredne. Negyven ételéből (az idézetteken felül) mindössze az aranygaluska, a tarhonya, a borsos tokány és a ludaskása szerepel a maiak között. Még lesújtóbb a helyzet, ha a tömegízlést vesszük tekintetbe. A Velvet bulvárportál augusztus vége felé gasztronómiai körkérdésében arra kereste a választ, melyik ételt tartják a legtipikusabb (és legfinomabb) magyar fogásnak olvasói. Több mint nyolcezer szavazat alapján (egy közel hatvanas listán) a levesek között a húsleves, gulyásleves, halászlé, a főételek közül a marhapörkölt, töltött káposzta, paprikás csirke került az élre.A legmeghökkentőbb, hogy a három listán (a halászlén kívül) csak Jókainál szerepel hal (szegedi paprikás ponty). A másik két ételsorban nincs egyetlen (!) halétel sem. Pedig Antonio Bonfini, Mátyás történetírója már a király kedvenc étkei között emlegeti a csukát, menyhalat, angolnát, Czifray István pedig (szakácskönyvének 1840. évi kiadásában) közel másfél száz hal- és rákreceptet sorol fel. Ínyünk változására jellemző az is, hogy a kedvencek között nincs belsőség (egyedül a pacal), s hogy a pásztortarhonya, amit a világ legismertebb kulináris bibliája (a Larousse Gastronomique) a legeredetibb magyar ételként említ, csak a mezőny végén szerepel. De nem járt jobban Petőfi Sándor kedvence, a túrós csusza, Molnár Ferenc imádott káposztás rétese, Mikszáth palóclevese sem.

A gourmet konyháról pedig annyit, hogy a három lista kétszáz fogása között nincs balatoni fogas, se harcsa, nincs libamáj, téliszalámi, kürtőskalács. De hiába keressük a birkát, kecskét, nyulat is. Furcsamód nincs pulyka se.

Igaz, magyar pulykát csak akkor eszik, ha vagy ő beteg, vagy a pulyka.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Irodalmi kávéház (521) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1306) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Sport (729) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6842) Politika (1581) Belföld (9) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (264) Mozi világ (440) Gazdaság (681) Történelem (15) Jobbegyenes (2620) Egészség (50) Autómánia (61) Tereb (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>