- 0
Gere Pincészet
GERE Attila és felesége Katalin a kezdetben csupán néhány öles Csillagvölgyben lévő szőlőterületen gazdálkodott, amelyet a szülőktől kaptak nászajándékként 1978-ban. Gere Attila az erdészeti ágazatban dolgozott, mellette pedig bort termelt és értékesített. Az 1986-os évjárat volt az első, mely már palackokban került értékesítésre.
1991-ben nyitotta meg kapuit a GERE Panzió, mely akkoriban az első szálláshely volt Villányban. Merész vállalkozás volt, hiszen abban az időben a borturizmus még gyermekcipőben járt nemcsak Villányban, hanem egész Magyarországon.
Gere Attila 1991-ben feladva tanult szakmáját megalapította a Gere családi vállalkozást, mely ma egyike Magyarország legismertebb pincészeteinek. A szőlőterület az évek folyamán szépen növekedésnek indult. Ma, a hosszú évek munkájának köszönhetően, a pincészetnek 50 hektár területe van a borvidék olyan kiváló dűlőiben, mint a Kopár, Konkoly vagy az Ördögárok.
A családi birtok mellett jól működik egy közös vállalkozás is, melyet 1992-ben Franz Weninger osztrák borásszal hoztak létre Villányban. Ekkor épült meg a közös pincészet épülete is, mely akkoriban komolynak számító technológiával volt felszerelve. A jelenleg 8 hektár a közös terület, melyeken sok az új telepítés.
1991-ben nyitotta meg kapuit a GERE Panzió, mely akkoriban az első szálláshely volt Villányban. Merész vállalkozás volt, hiszen abban az időben a borturizmus még gyermekcipőben járt nemcsak Villányban, hanem egész Magyarországon.
Gere Attila 1991-ben feladva tanult szakmáját megalapította a Gere családi vállalkozást, mely ma egyike Magyarország legismertebb pincészeteinek. A szőlőterület az évek folyamán szépen növekedésnek indult. Ma, a hosszú évek munkájának köszönhetően, a pincészetnek 50 hektár területe van a borvidék olyan kiváló dűlőiben, mint a Kopár, Konkoly vagy az Ördögárok.
A családi birtok mellett jól működik egy közös vállalkozás is, melyet 1992-ben Franz Weninger osztrák borásszal hoztak létre Villányban. Ekkor épült meg a közös pincészet épülete is, mely akkoriban komolynak számító technológiával volt felszerelve. A jelenleg 8 hektár a közös terület, melyeken sok az új telepítés.
Ha villányiakat vagy borral foglalkozó mesterembereket keresünk a GERE családfán, el kell jutni a dédszülőkig. Gere Attila dédnagymamája Villányban élt, férje volt a helybéli kádármester. Ezen a családi vonalon, 7 generáción át tudnak kimutatni borász ősöket.
Olaszrizling | |
Gere Pincészet | |
Hagyományos fajtája a borvidéknek. Igazi szépségét ez a bor a magas mustfokkal szüretelt szőlőnek köszönheti. Gyümölcsös, jellegzetes, citrusos, grapefruitos aromájú, finom savakkal rendelkező bor. Acéltartályos (reduktív) technológiával készült bor, ezért a fajtára jellemző illatok és ízek sikerült megőrizni a borban. |
Rosé Cuvée | |
Gere Pincészet | |
Friss, üde ropogós rosé bor. Alapfajtája a Kékfrankos. 2004-es évjárattól kezdve a megszokottnál gyümölcsösebb, lendületesebb bort nevelünk belőle. Bár magasabb alkoholtartalma, testessége miatt még mindig mediterrán stílusú. Fogyasztását jól behűtve önmagában, vagy aperitifként, esetleg halételekhez ajánljuk. Baráti beszélgetések kedvelt kísérője. |
Cabernet Sauvignon | |
Gere Pincészet | |
Azon fajták egyike, amelyek otthonra leltek Villányban. Mint a többi finom csersavakkal bíró fajtánk ez is másfél évet érlelődött fahordóban. Mélyvörös színű, határozott fajtajellegű, jellegzetes illatú. Szép, testes, kellemes vörösbor. |
Syrah | |
Gere Pincészet | |
A Konkoly dűlőben található fiatal ültetvényünk szűztermése, mely ezentúl birtokboraink szortimentjét gazda gítja majd. Stílusában szerettünk volna egy gyümölcsös, testes vörösbort készíteni. A 2006-os évjáratra jellemző sok napsütés, érett tanninok, vastag textúra és a rövid másod és harmadtöltésű barrique hordós érlelésből adódó elegáns fahordós jegyek egy igazán komplex bort eredményeztek. |
Pinot Noir | |
Gere Pincészet | |
Az Ördögárok-dűlőben eltelepített Pinot Noir ültetvényünk első (szűz)termése ez a bor. Rendkívül elegáns, gyümölcsös hangvételű mind ízben, mind illatban. Sajátos villányi stílus, mely hitelesen megmutatja a fajta és a termőtáj minden szépségét. |
style.hu