Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
6e7c1a607a4a85b5e4b0d67e46127f5c.jpg

Ünnepi fogások a Gasztrobloggerek konyhájából VIII. Trüffeltorta

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ugyan vége a karácsonynak, de az ünnepi hangulat továbbra is jelen van életünkben. Még maradt tartsolyunkban néhány ünnepi fogás, amelyet nagy szertettel nyújtunk át a gasztronómia szerelmeseinek.

Gesztenyés, csokoládés trüffeltorta citromkrémmel

hozzávalók - torta (6-8 személyre)

25 dkg fekete (ét) csokoládé
25 dkg margarin + kenéshez
25 dkg hámozott, főtt gesztenye
1,25 dl teljes tej
1,25 dl tejszín (18-20%-os)
4 nagy tojás
12,5 dkg finom kristálycukor
 
A darabokra tört csokit a vajjal gőzfürdőn felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A gesztenyét vízben megfőzzük és megpucoljuk (amennyiben kapunk hámozott, főtt gesztenyét, természetesen ez a lépés kimarad).
Egy másik lábosban a főtt és pucolt gesztenyét, tejet és tejszínt éppen csak felforraljuk, majd durva állagú pürévé dolgozzuk (pl krumplinyomóval).
A tojássárgákat és a cukrot fehérre és krémesre keverjük, majd simára dolgozzuk a langyos csokival, aztán a gesztenyés pürébe keverjük.
A kemény habbá vert fehérjéket lazán összeforgatjuk a csokis-gesztenyés pürével.
Kivajazott tortaformába kanalazzuk.
Előmelegített (170 fok légkeveréses; gázsütő 3. fokozat) sütőben 25-35 percig sütjük, míg a torta éppen csak megszilárdul, de a közepe enyhén lágy marad. Sütés után a formában hagyjuk hűlni és megszilárdulni.
Langymelegen is kínálhatjuk, ekkor puha és csokoládé mousse-ra emlékeztet, de hagyhatjuk teljesen kihűlni, hidegen a "kérge" jobban megszilárdul, de a közepe így is enyhén krémes marad.
 
 
hozzávalók – citromkrém (lemon posset)

3 dl habtejszín, folyékonyan
7,5 dkg finom kristálycukor
1-2 citrom leve, de lehet 1 nagyobb citrom és fél grapefruit leve

A tejszínt a cukorral egy kisebb lábosban, lassú tűzön, kevergetve felforraljuk. Mikor forr, folyamatosan kevergetve legalább 3 percig forraljuk. Amint a tejszín elkezd "felmászni az edény oldalán", azaz amint forrni kezd, a tüzet, ha lehet még lennebb vesszük és valóban folyamatosan keverjük, különben seperc alatt az egész tűzhelyet beborítja a kifutó tejszín!
Levesszük a tűzhelyről és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a citromok levét - esetünkben az összes lé 2/3-a citromlé, míg a maradék 1/3-a grapefruit leve volt, érdemes kipróbálni így is, főleg azoknak, akik szeretik a savanyú-édes párosítást, pikáns és nagyon eteti magát.
A krémnek néhány percen belül sűrűsödnie kell (nem csapódik ki, szépen sűrűsödik). Megkóstoljuk, ha nem elég savanykás, kevés citromlevet még tehetünk bele. A posset egyszerre krémes, savanykás és édes.
5 percig hűlni hagyjuk, majd pohárba szedjük és legalább 3 órára, de akár egész éjszakára behűtjük. Ha túlságosan megszilárdul, tálalás előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, hogy visszapuhulhasson.

 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
 
 
 
 
 
Max

]]>http://maxkonyhaja.blogspot.com/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Tereb (146) Kultúra (7) Autómánia (61) Gazdaság (705) Történelem (18) Politika (1582) Gasztronómia (539) Heti lámpás (312) Vetítő (30) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Belföld (10) Mozaik (83) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7546) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2788) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>