Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
21f7f90a690872b38086fcfb7847ff84.jpg

"Főzz az egészségedért" 19. recept: Egyszerű gombás tokány

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez a recept jellegzetes "dobjunk össze gyorsan valamit, nem baj ha finom" étel. Nagy teret enged a főzőcskéző fantáziájának, hiszen az itt leírtaktól szinte mindenben el lehet térni, a hűtő tartalmától függően.

Sertés helyett készülhet csirke vagy pulyka húsából, gomba helyett kerülhet bele zöldborsó, zöldbab, vagy aminek épp szezonja van. Tulajdonképp csak a módszer az érdekes, amivel könnyen biztos eredményre juthatunk.

 Hozzávalók:
 
0,5 kg comb / lapocka
0,5 kg gomba (csiperke, laska, esetleg erdei)
1 fej hagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
bors
ha van kéznél: kakukkfű, majoranna
 
 
A húst vágjuk a rostjaira merőlegesen szeletekre, majd 3-4 cm hosszú, ceruzányi csíkokra. A gombát töröljük tisztára konyhai papírtörlővel, ha nagyon földes, gyorsan öblítsük le, hogy minél kevesebb vizet szívhasson be. Ne hámozzuk meg, teljesen fölösleges! Törjük ki a szárakat, vágjuk szeletekre és megfőzve turmixoljuk össze gombkrém levesnek, A kalapokat vágjuk szeletekre. Ha van egy keménytojás szeletelőnk, azzal gyorsan, tudunk gyönyörű, egyenletes szeleteket gyártani. A hagymát a csúcsától a talpáig vágjuk ketté, fektessük a lapjára és szeleteljük félkör alakú szeletekre (félfőre). A paprikát és a paradicsomot vágjuk vékony szeletekre. Ha mindezzel megvagyunk, kezdhetünk főzni.
Egy lábosba tegyünk kevés olajat, és kezdjük el a hagymát pirítani rajta. Addig kevergessük, nagy lángon, amíg halványsárga színt kezd kapni. Ekkor  adjuk hozzá a húst, és keverjünk rajta néhányat, amíg kívülről megfehéredik. Tegyük bele a paradicsomot, paprikát és a gombát. Sózzuk meg, fűszerezzük, és a lángot közepesre húzva, időnként megkeverve, csendesen rotyogtassuk, a hústól függőem 20-30 percig. A gomba elég sok levet ereszt, nem kell vizet alá töltenünk. Ha elfőtte volna a levét és a hús még nem puhult meg töltsünk alá kis vizet, de ha épp egy kis fehérbor akad a kezünkbe, hát azzal se fogjuk elrontani. Ha kezd puhulni de nagyon sok a leve, vegyük le róla a fedőt, húzzuk feljebb a lángot és párologtassuk el a levét.
Szinte bármilyen, kedvünkre való körettel tálalhatjuk, de ha nincs kedvünk külön főzni, vegyünk hozzá kétszer annyi gombát, és az lesz a körete.
 
 
Szerző:   jókaja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (705) Mondom a magamét (7546) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Heti lámpás (312) Szépségápolás (15) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Tereb (146) Belföld (10) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Politika (1582) Jobbegyenes (2788) Sport (729) Kultúra (7) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>