Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
2a63686441e436eae7799fabf24c18a6.jpg

Szellem a fazékból - Vegasztrománia

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Vega, ha mondom, segít a gondon. Ez ma a csodaszer, a beteg fogyasztói társadalom reménye, tuti könyvsiker, az utolsó esély.

Gyógyír az elhízás, a génmanipuláció, a közterület-felügyelet ellen. Ezt hirdetik a női magazinok (zsír nélküli rúzs), ettől fogyott le Oprah Winfrey, ez az ideális életforma. Ám ha csak ovo-lakto vagy (tehát húst nem eszel, de tejet, tojást igen), vagy ezeknek valamelyik változata szerint élsz (hol tej, hol tojás), nem üdvözülsz. Még a szigorú veganizmus sem segít. Az új trend Európában és a tengeren túl az állati termékek nélküli élet. Ahogy Gwyneth Paltrow amerikai színésznő meghirdette. Se hús - se hal -, se tej, se tojás, se méz, semmi. De nincs gyapjúpulóver, bőrcsizma, pehelypaplan se. Csak szója, tofu, szejtán, zöldségkolbász, műszál és egyetemes felelősségérzet. Állatvédelem és az állatkísérletekről való lemondás. A felismerés, hogy ha ilyen rohamos tempóban nő a világ húsfogyasztása (az elmúlt száz évben megnégyszereződött), akkor hamarosan összeomlik a Föld ökoháztartása.

Az ember ugyanis - legalábbis a vega hittérítők szerint - eredetileg növényevő volt. Sőt, az idők kezdetén még az se, hiszen az istenek táplálták. (Hogy fénnyel vagy ambróziának nevezett parlagfűvel, abba ne bonyolódjunk bele.) Később növény- és dögevő lett (homo habilis), aztán gyűjtögetett és vadászott (homo erectus), majd feltalálta a húspogácsát (homo sapiens). A hús azonban rontja a jellemet, lustaságot és erőszakot szül, amellett számtalan betegség forrása. A húsevők kövérebbek, vérnyomásuk és koleszterinszintjük magasabb, több köztük a cukorbeteg. Az ember természetes állapota a vegetarianizmus - mondja Harvey Diamond, az Életerő életfogytig című könyv szerzője. "Tégy egy kisgyermek kuckójába egy nyulat meg egy almát. Ha a nyulat fogja megenni és az almával játszik, veszek neked egy kocsit."

Akinek van erkölcsi érzéke, óvja az egészségét, vega lesz. Lemond a húsról, mint félmilliárd indiai. Vegetáriánus volt Platón, Szókratész, Hippokratész, Lev Tolsztoj, Gandhi és G. B. Shaw. Propagandacélokból még Hitler is annak hazudta magát. A vegetarianizmus nemcsak egészséges táplálkozási forma, de egy új (erőszakmentes) világnézet alapja is.

De hát a húsevők reménytelen alakok. "Nem azért küzdöttem fel magam a tápláléklánc csúcsára, hogy vegetáriánus legyek!" - mondta Galsai Pongrác. A vegák is esznek húst, csak nem tudnak róla: évente legalább fél kiló kukacot nyelnek le a gyümölcsökkel meg a salátával. Nem hajlandók megölni az állatokat, de eleszik előlük a zöldséget. Lehet, hogy jó szándékú emberek - mondja Anthony Bourdain séf -, de félreértik az evés és a főzés lényegét. "Esküdt ellenségei mindannak, ami az emberi szellemiségből jó és becsülendő, az étel élvezetének. Haragjuktól nem félek, állati fehérje híján még igazán dühbe jönni se tudnak." Náluk még az örök diétázók, a gyomorbajosok, a fösvények is jobbak, hiszen ők betegek, s nem erkölcsi megfontolásból mondanak le az evés gyönyöréről.

Mert szép-szép az állatokért érzett felelősség, de a vegetáriánus mivel eteti a kutyáját vagy a macskáját? Szójával? És ha meg kell műteni a szívét, nem a disznó szívbillentyűjét varrják be neki? Amúgy meg minden jóérzésű ember tiltakozik az állatkínzás ellen. És az sem bizonyított, hogy a mértékletes hal- és húsfogyasztás megrövidíti az életet. Mogyoróvajtól is lehet szalmonellafertőzést kapni. Az élet lutri, mint az Édenkert, ahová együtt lépünk be. "Végre biokoszt!" - sóhajt a vegetáriánus, és fűbe harap.

Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Heti lámpás (260) Nagyvilág (1464) Gazdaság (667) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Politika (1581) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Életmód (1) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Belföld (8) Irodalmi kávéház (514) Egészség (50) Történelem (15) Jobbegyenes (2432) Titkok és talányok (12) Tereb (142) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6349) Sport (729) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>