Ma 2023 december 03. Ferenc napja van. Holnap Borbála, Barbara napja lesz.
f801427732adc8ef753ee50eacff2c63.jpg

Szellem a fazékból - Király utca 40.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Krúdy szerint ez volt a „legpestibb utca”. A kapubejárókban citromos-, narancsos-, fügésládák tornyosultak, a boltok előtt kézikocsik voltak felállítva, amelyekre reggeltől estig pakoltak,{...}

{...} a postakocsik ontották belsejükből a csomagokat, az omnibuszok az utasokat, itt mindenki árult valamit, az emberek „keresztül-kasul mászkáltak az úton, átbeszélgettek egyik oldalról a másikra, terheket cipeltek, gyerekeket vezettek, kirakatokat nézegettek, tettek-vettek, serénykedtek, mintha ez a nap volna az utolsó, amikor a Király utcában vásárolnak”.

Volt itt minden: fűszeres és kalapos, cipő- és fűzőkészítő, ötvösműhely és gyógyszertár, a 37. szám alatt élt Szomory Dezső, ebben az utcában szedtek először kapupénzt, Ungerleider Mór kávéházában először vetítettek mozgóképeket. Nyáridőben a Király utcának sajtszaga volt. A gangokat és nyitott kapuboltozatokat gyanta- és heringszag járta át, de érezhető volt egy másik illat is, amit kocsmaillatnak neveztek, „mert csak a kocsmai pörköltnek van olyan hatalma, hogy mindenféle más szaggal megbirkózzék”. Krúdy a serért meg a szalontüdőért járt ide a szomszédos Pekáry-házból, ahol első feleségével lakott. Itt játszódik Boldogult úrfikoromban című regénye is, a Bécs városához címzett sörözőben. Nem regény ez, inkább „tragédia egy pohár vízben”, amolyan szürrealista álom. A vendéglős figurájában Krúdy a sörház első tulajdonosának, Gundel Jánosnak az alakját rajzolta meg, aki 13 éves korában gyalog jött Bajorországból Pestre, hogy schwechati sört árulhasson.

Ezt a vendéglőt (Hild József 1844-ben emelt klasszicista épületének maradékát) dózerolták le végleg a múlt héten. Nem tudtuk megtartani, mint ahogy annyi más, legendás emlékünket sem a múltból. Győzött a spekuláció, a trehányság, a korrupció. A forgatókönyv unalomig ismert: önkormányzati kapcsolat segítségével vegyél potom áron roskadozó műemlék épületet, állagmegőrzésre ne költs, várj türelemmel, amíg összeroskad (ebben kicsit segédkezhetsz), majd minősítsd életveszélyesnek. Ekkor a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pánikszerűen megadja a bontási engedélyt, és szabad a pálya: felhúzhatod – a világörökség területén – hétemeletes apartmanházadat. Neked ez csak házszám, az idiótáknak meg, akik építészeti, irodalmi, gasztronómiai hagyományokról hadoválnak, tegyél ki egy táblát: az új társasháznak „Hild-szerű klasszicista homlokzata” lesz. De ígérhetsz mást is: Szépkorúak Házát nyolc emeleten, parkolóval egybekötött homokozót. A környéken tucatnyi épület várja, hogy sorsa hasonló forgatókönyv alapján beteljesedjék. Ahogy az egyszeri terézvárosi tisztviselő mondta az ingatlanpanamák hőskorában: „Még nem életveszélyes? Majd az lesz!”

Így történt a hűvösvölgyi, 215 éves Balázs vendéglővel és a Kodály köröndön nemrég leégett palotával is. Olyan ez, mintha Prága belvárosában ledózerolnák az U Fleků sörözőt. Kit érdekel, hogy itt fél évezrede folyamatosan sört főznek? Hogy a hely a cseh kultúra kiemelkedő alakjainak a törzshelye? Miért kellene erre a szempontra tekintettel lennie a külföldi befektetőnek, aki a rendszerváltozást követő privatizáció idején „fantáziát látott” a szocialista Autóker ingatlanvagyonában, és 2000-ben megvásárolta a veszteséges vállalatot? „A kiváló helyszínválasztásnak és az alapos tervezésnek köszönhetően az Autóker Holding Zrt. ma Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője” – áll a honlapon. Van jogunk kételkedni „a kiváló helyszínválasztásban”? Legfeljebb a „Hild-szerű” homlokzatban.

„Nincs már igazi sercli a világon” – mondja Pista úr, a nagy hatalmú kerületi potentát, adóbizottsági elnök Krúdy regényében. És észre sem veszi, hogy ő tehet róla, hogy így történt.

]]>www.valasz.hu]]> - Vinkó József

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Nagyvilág (1309) Életmód (1) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7244) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2722) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (16) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Mozi világ (440) Sport (729) Nézőpont (1) Politika (1581) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (281) Irodalmi kávéház (531) Egészség (50) Flag gondolja (34) Vetítő (30) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Gazdaság (693)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>