Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
af6a9bc0896de65d4a2ebb7d1c15d66e.jpg

Epres, rebarbarás piskóta

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy zöldség, amit gyümölcsként használunk. Ha Párizsban járnak, keressék fel a Szajna bal partján, a Bonaparte utcában Pierre Hermé üzletét.

Nem hagyományos bécsi vagy budapesti cukrászdát találnak, inkább egy ékszerüzlethez hasonlít a belső tér, ahol a sütemények külön kis üvegkalickában, egyenként megvilágítva tanulmányozhatók, talán még körbe is forog az édes műremek. Hermé süteményeit beválasztották a The Observer "50 best things to eat in the world" listájára. Mindehhez persze az árak is az eget verdesik, pedig ülve nem lehet fogyasztani, mert az üzlet kicsi és keskeny, s csak a pultnál van kiszolgálás. Hermé, mint a nagy francia divatdiktátorok, minden szezonban új süteménykollekcióval jelentkezik. A sztárcukrász 2013-as tavaszi szenzációja rebarbara eperrel és wasabival. A kép felidézte a régi időket, amikor édesapám feltálalta nekünk a rebarbarát. Tavasszal a Fény utcai piacon alkudott a solymári menyecskékkel erre az érdekes zöldségre. Mi, gyerekek nem nagyon rajongtunk a rebarbaráért, de úgy nevelt minket, hogy mindent ki kell próbálni, minél több ízt ismerjünk meg. Egy rebarbarás piskóta epercoulis-val otthon is elkészíthető. Az omlós, dúsan vajas piskóta íze remekül harmonizál a rebarbara friss, kissé fanyar, citrusos ízével. A mellé tett epercoulis "hab a tortán".

PISKÓTA

HOZZÁVALÓK:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 35 dkg rebarbara
  • 5 db tojás
  • 2 dkg sütőpor
ELKÉSZÍTÉSE:

A rebarbarát meghámozzuk, mint a spárgát. 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Nem kell előfőzni vagy párolni, tökéletesen megpuhul a piskótában.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük egyharmad cukorral, a sárgáját kétharmad cukorral, és tűzhelyen 80 °C-ig melegítjük, folytonos keverés közben. Vigyázzunk, ha túlmelegítjük, rántotta lesz belőle! Majd külön felverjük: sűrű krém állagú lesz. A vajat megolvasztjuk. A felvert tojásokat összekeverjük, keverés közben beleszórjuk a lisztet a sütőporral, majd lassan hozzáöntjük a vajat. Vajazott, lisztezett formába öntjük. A rebarbarát egyenletesen elosztva beleszórjuk. A tészta vastagságától függően, legalább fél-háromnegyed óráig sütjük 160 °C-on.

EPERCOULIS

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg eper
  • 25 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉSE:

A coulis olyan átpasszírozott mártás, melybe az eredeti alapanyagból darabkákat is belerakunk. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, kissé feldaraboljuk. A cukrot rászórjuk, fél óra múlva botmixerrel a kétharmadát összetörjük. Átpasszírozzuk, hogy a magok egy részétől megszabaduljunk. Az átszűrt eperlébe beletesszük a maradék egyharmad epret.

Előfizetői ügyfélszolgálat:
Lakatos Anita
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig

]]>Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!]]>


]]>]]>

Előfizetési díjaink 2014-ben:

Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft

]]> Online előfizetés ]]>

]]>Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!]]>

]]>http://magyarkonyhaonline.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Vetítő (30) Gazdaság (709) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Tereb (146) Mondom a magamét (7610) Egészség (50) Jobbegyenes (2805) Autómánia (61) Sport (729) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Mozaik (83) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (313) Politika (1582) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>