Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
85ace1790ffdcc1ea359501ecd54a13d.jpg

Szellem a fazékból - Rigó Jánosné

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A képen Clara Ward, a michigani acélkirály lánya, a belga Caraman-Chimay herceg korábbi felesége látható. Most éppen Rigó Jánosné, amint férfiszívekre tapos.

De szerepel különböző képeslapokon marokszedő lányként, csábító Vénusz-pózban is. Mai szemmel nézve nehéz elhinni, hogy a képek annyira felkorbácsolták a publikum erotikus fantáziáját, hogy II. Vilmos császár kénytelen volt betiltani őket. Ám tény, hogy a XIX. század utolsó éveiben nem volt a földkerekségen náluk híresebb szerelmespár. A cigányprímás és a hercegné. A „modern Antonius és Kleopátra”, „Jancsi, a Puszták fia és korunk emancipált nőeszménye”.

Szegény hercegen meg mindenki röhögött. Elbazseválta feleségét a prímás. Ahogy Heltai Jenő írta: „Hogy az asszony ingatag / Megmondta Rigoletto / Az én megszégyenítőm, / A cigány Rigó lett, Ó.”

A korabeli sajtó kitett magáért. A botrányt a Ludington robbantotta ki 1896-os karácsonyi számában: „A hercegnő megszökött a cigánnyal”. A The New York Times szerint Rigó Jancsi Pakson született, Samogi megyében. A Figaro szerint a szülőhely Pakso, és a hercegnő a félszeg, himlőhelyes férfi tüzes szeme miatt vált el öregedő férjétől. Hogy Rigó Jancsi himlőhelyes volt, igaz, a tekintetéről mindenki regél, de Chimay herceg ekkor még csak 38 éves volt, és válogatott kardvívóként indult az olimpián.

A legendateremtőket nem zavarták a tények. A Zalai Közlöny szerint a hercegnő a Sternberg Ármin és Testvére hangszerkereskedésben méregdrága Maggini-hegedűt vásárolt Jancsijának. Más pesti lapok szerint Stradivarit. Markó Miklós arról ír Czigányzenészek című albumában, hogy a hercegnő gáláns életjáradékot utalt ki Jancsi szüleinek. A valóság az, hogy a végkielégítés (amit a hercegnő a válás után kapott) hamar elolvadt, és a pár színpadi szerepléssel próbált a víz fölött maradni. Hol a Moulin Rouge, hol a Folies Berg?re, máskor ócska lebujok színpadán. Nem véletlen Toulouse-Lautrec litográfiájának, a Hercegi idillnek gunyoros felhangja. Rigó ugyanis hamar elsüllyedt a zenekari árokban. 1902-ben már egyedül lépett fel Aradon, és az Aradi Közlöny tanúsága szerint kegyetlenül kifütyülték. Egy másik adat szerint Clara 1904-ben már Peppino Ricciardo spanyol pincérrel élt, ami azért is furcsa, mert a pár 1905-ben a Rémy szállóban (ma Hotel Nemzeti Budapest) lakott, és látogatásuk akkora hisztériát keltett, hogy a rajongók majdnem betörték az étterem kirakatát, a rendőrkapitánynak lovas rendőröket kellett kivezényelni.

Ekkor keletkezett volna a híres sütemény, amit a prímás ezekkel a szavakkal nyújtott át szerelmének: „Kóstold meg. Kívül olyan barna, mint a bőröm, belül olyan fehér, mint a lelkem.” De ez már az erős idegzetűeknek is sok. Miért kreált volna süteményt, amikor már semmi közük nem volt egymáshoz? Ennél az is meggyőzőbb, hogy még megismerkedésük idején, 1895-ben készült a sütemény Párizsban. De hol? Ki készítette?

A rigójancsi egy ismeretlen pesti cukrász találmánya (nem Wikus Károlyé, mint sokan hiszik), aki volt annyira leleményes, hogy a korabeli mítosszal reklámozta habos-csokoládés süteményét. Clara megszökött egy olasz szállodaportással, Rigó pedig elzüllötten, nyomorult körülmények között halt meg 1927-ben. Próbált hazatérni, de sehol nem fogadták be. Életében volt egy felvillanás: 1905-ben Max Schwartz New York-i vendéglőjében, a Little Hungaryban az East-Houston utcában eljátszotta Liszt Magyar rapszódiáját Theodore Roosevelt elnöknek, aztán elsüllyedt az alvilági kocsmák bugyraiban. A Reading Eagle című lap 1927. február 4-i száma tudatja kis hírben, hogy tüdőgyulladásban meghalt „Count Rigo”. Rigó herceg. Sorsa a gasztronómia hatalmát példázza. Nevét nem virtuóz hegedűjátéka őrizte meg az utókornak, hanem egy sütemény. Amit soha életében nem kóstolt.

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (704) Belföld (10) Jobbegyenes (2786) Életmód (1) Történelem (18) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Tereb (146) Autómánia (61) Mozaik (83) Kultúra (7) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Egészség (50) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7536) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>