Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
1a6b2b4a61bca7dacea19c0e46edaa1c.jpg

Szellem a fazékból - Pacalkofák

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Úriember tüdőt, tőgyet nem eszik. Lépet se. Talán borjúmirigyet. De azt is csak Bíró Lajosnál. Péntekenként. Pacalt soha.  

Már a gondolat is émelyítő: gyomrot a gyomorba. Kutyáknak való büdös frottírtörülköző. A beleskofák nem is közösködhettek a tisztességes Húsvágó Mívesekkel, legfeljebb a Valéria téri piacon, ahol egy-egy engedékeny cincárné (birkahúsos asszonyság) megengedte a pacalosoknak, hogy egy gyékényen áruljanak. Bálint Sándor szegedi néprajztudós ki is mondja kereken: „büdös, mint a beleskufa.” A pacalosoknak Ulm városában külön negyedük volt, tessék beleolvasni A dunai hajósba. Persze, ha Vernének nem hisznek, Émile Zola is megteszi. A „beleskufák” mészárszékét ő is úgy írja le Párizs gyomra című regényében, mint a pokol negyedik bugyrát. Nem merem részletezni. Elég annyi, hogy a gyilkos fejét – büntetésképp – százrétű pacalba varrták. Ehhez képest a kerékbetörés, nyelvkitépés finom művelet.

Pedig Párizsban a XIII. században már hat családnak volt engedélye, hogy nagyban vásárolhasson marha-és juhbelsőséget. A bendőről van szó, a marha recés gyomráról, amit a kérődzéshez használ, nem pedig az oltógyomorról, miként a pacalutálók mondogatják. Mégis, egy kívülállónak nehéz elképzelnie, ahogy a pacalimádók elmélyülten válogatnak a nyálkás, bolyhos részek között (ez az igazi zamatos csemege, hiszen ez szívja magába az ízeket, mint a szivacs). De mit lehet tenni, ha pacalszag terjeng a levegőben? Ez legalább úgy megosztja a népeket, mint a nemzeti együttműködés rendszere. Ami az egyiknek fenséges lakoma, amely dús és zamatos illatával betölti Árpád népének hazáját, sőt vidám fortyogása áthallik a határokon túlra is, az a másiknak bélsáros krézli (borjúfodor), még háborús ínségben sem fanyalodna rá.

Kivéve az ínyenceket. Mint Apicius, a római, aki lehártyázott agyvelővel ette és lestyánnal, fenyőmaggal ízesítette. Meg Apafi Mihály fejedelem, akit Bornemisza Anna nagyasszony rávett minden kulináris huncutságra, és sáfrányos ökörgyomorral traktálta. Hogy a Hrabal-féle pájsli- és pacalzabálókról ne is szóljunk. A két étel annyira összemosódott az idők során, hogy Krúdy keverte is a nevüket. Hol a savanyú tüdőt nevezte pacalnak (nincs tévedés, a Böske, vagy a szerkesztőség pesztonkája című novellában zsemlegombóccal, szaftosan eszi), hol meg fordítva.

De mindegy is. A pacalok között amúgy is csak Cserna-Szabó András tudna rendet vágni. Ő nemcsak pacalember, de pacalíró is. Már többször megígérte, hogy a 77 magyar népmese mintájára megírja a 77 magyar pacal meséjét, ha már ez Illyés Gyulának nem jutott eszébe, és elakadt a csigapörkölt kérdésénél. De sajnos az író eddig csak néhány alapváltozat taglalásáig jutott. Úgymint velős, körmös, csülkös, német lencsés, madridi csicseriborsós, svájci töltött, aztán a firenzei lampredotto, a portugál dobrada, a török işkembe çorbasi, a lengyel flaki, a caeni pacal, de itt elakadt. Sőt, háborúba keveredett a gasztromaffiával, és bár gyáva léleknek nem nevezhető, amikor azt mondták rá, hogy „Pacalra szokott, de pástétomra vágyik!”, megsértődött.

Pedig azóta megsokasodtak a kérdések. Kiderült például, hogy Czifray (feltehetően Czövek) István reformkori szakácskönyvének 1840-es kiadásában a pacal a tésztás ételek között is szerepel „pacal rákvajjal és téjfellel” címen. Mivel a pacalt is csíkokra vágják, a szalagokra vágott tészta neve sokáig tésztapacal volt, vagy ha csipkésen vágták, akkor cifrapacal. Ahogy a tokány is lehet hús is, meg zöldség is. Gasztereia útjai kifürkészhetetlenek. Aki kíváncsi, annak könnyen az orrára koppintanak. Ezért tartja a régi bölcsesség: „Ha ki pacalt eszik (vagy özvegyasszonyt vesz feleségül), ne kérdezze, mi volt benne.”

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2788) Egészség (50) Gasztronómia (539) Kultúra (7) Gazdaság (705) Mondom a magamét (7546) Tereb (146) Belföld (10) Sport (729) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Heti lámpás (312) Vetítő (30) Politika (1582) Flag gondolja (36) Történelem (18) Mozaik (83) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>