Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
57b0caa2233e4aba445d09182f0a6533.jpg

Szellem a fazékból - Ínyencek bibliája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ilyenkor, március idusán egy vörös könyvecske tartja rettegésben Európa nagy konyhafőnökeit. Külsőre olyan, mint Mao Ce-tung fő műve, de belül nem a kínai kulturális forradalom vívmányait sorolja, hanem éttermeket.

Nem Biblia, nem is az alkimisták titkos orákuluma, csak egy étteremkalauz. Sokan mégis a végzet könyvének tekintik. Az ítélet így hangzik: Egy Michelin-csillag: "kitűnő étterem, megérdemel kisebb kitérőt". Két Michelin-csillag: "gasztronómiai konyha, válogatott borok, érdemes kerülni miatta". Három Michelin-csillag: "a világ egyik legjobb étterme, külön utazást érdemel".

Gasztrománok egymással versengve teszik fel blogjukra a neveket, mintha legalábbis az MI6 ügynöklistáját sikerült volna megszerezniük. Pedig a Michelin étteremkalauz nem titkos kinyilatkoztatás, csupán üzleti vállalkozás. Annak is indult 1900-ban, amikor Édouard és André Michelin minden eladott gumiabroncshoz mellékelt egy könyvecskét, amiben a gumijavító üzemek mellett az éttermeket is felsorolta. Az első minősítés 1926-ban jelent meg, és nem is csillag volt, hanem macaron, egy piktogram, ami leginkább a francia Becsületrend rozettájához hasonlítható.

Azóta a Michelin tekintélye megingathatatlan. Hiába jelennek meg tucatjával más kalauzok, hiába vádolják a francia tesztevőket gasztrosovinizmussal, hiába mondja számtalan séf, hogy az egészsége többet ér, mint a kitüntetéssel járó "stressz és rabszolgaság", a tavasz beköszöntével macaronlázban ég a szakma: a séfek vagy új csillagot akarnak szerezni, vagy a régit szeretnék megtartani.

Az idei kiadványban ez sokaknak sikerült is. A Main Cities of Europe 20 ország 44 városának 2154 éttermét sorolja fel. A gasztrobibliában 309 egycsillagos (ezekből 50 új), 80 kétcsillagos (9 új) és 15 háromcsillagos étterem szerepel (új harmadik csillagot nem adtak ki). Michelin-csillagot kapott a varsói Atelier Amaro, így a két prágai (az Alcron és a Boheme Bourgeoise), valamint a két budapesti (Costes és Onyx) csillagos éttermekkel együtt Kelet-Közép-Európa csillagos éttermeinek száma ötre emelkedett. Ami még így is szánalmas alamizsna: 414:5 a Nyugat javára. Sőt, a valóságban ezer az öthöz, hiszen a Main Cities of Europe kötetben Franciaország például csak négy várossal szerepel (Párizs, Lyon, Strasbourg és Toulouse), márpedig számtalan más helyen is található csillagos vendéglő. "A pálya Franciaország felé lejt" - mondhatnák, de ezen nincs mit csodálkozni: a Michelin nem gasztronómiai lexikon, hanem kereskedelmi védjegy.

Mutatja ezt a Bib Gourmand kitüntetések aránya is. A száját nyalogató Bibendum figura az "egyszerű, kedvező árú, becsületes konyhát" jelöli, és sokak szerint ez a jövő, hiszen a méregdrága ínyenckonyhát egyre kevesebben tudják megfizetni. Ezért meghökkentő, hogy miközben csak Franciaországban 300 Bib Gourmand-étterem üzemel, térségünkben a "kóstolóművészek" mindössze tizenegyet találtak. A tesztelés esetlegességét jelzi, hogy a kötet megemlít olyan budapesti éttermeket, melyeket a magyar szakma a "futottak még" kategóriába sorol. Például a Lánchíd 19 Design Hotel étterme, a Hotel President, a Riso Ristorante. A kötet inspektorai szerint ezek a helyek a Fausto's, az Arany Kaviár, az Alabárdos, a Mák bisztró, a Nobu színvonalán teljesítenek. Ha ez igaz volna, nyugodtan a kardunkba dőlhetnénk, mint Bernard Loiseau francia mesterszakács, aki azért lőtte főbe magát, mert el akarták venni a csillagait. Ma már nyilván ő sem tenné. Sőt, ha belelapozna a kötetbe, inkább a tesztelőket venné célba. Vagy magát a főszerkesztőt.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Mozaik (83) Kultúra (9) Mozi világ (440) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7731) Szépségápolás (15) Heti lámpás (322) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Jobbegyenes (2825) Gazdaság (713) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Nézőpont (1) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Politika (1582) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>