Ma 2023 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
e4e819ea95d400977e9129feb95dc2b6.jpg

Szellem a fazékból - Pestisdoktor

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A régiek hittek az illatok mágikus erejében. Az ördögöt tömjénfüsttel, a vámpírokat fokhagymával ijesztgették. Még a döghalállal is szembeszálltak, pedig a középkor embere semmitől nem rettegett annyira, mint a pestistől.

Dürer metszetén az apokalipszis négy lovasa közül a Halál, a Háború és a Viszály félelmetes, erőteljes alakok, mégis a roskatag gebén poroszkáló, csontsovány, fogatlan vénember a legrémisztőbb.

Az éhínség és a fekete halál jelképe ő. Nyomában dögvész jár, visító patkányok, szörnyű rothadás. Az erkölcsi és a társadalmi normák széthullása. A tehetetlen pánik, hiszen a pestis megelőzése vagy gyógyítása érdekében az akkori ember nem tehetett semmit. Esetleg rózsaecetbe áztathatta keszkenőjét és azt szagolgathatta, miként Buzinkay György debreceni orvostudor ajánlotta 1739-ben. Rozmaring- vagy levendulavirágot keverhetett a pipadohányba és a füstöt családjára fújhatta.

Köpölyözés, érvágás, gyógyfüves főzetek, vagy a híres „hippokratészi csodaszer”, a pörkölt feketekávé leve, amitől, ha nem is szűntek meg a panaszok, legalább felszökött a páciens vérnyomása. Voltak, akik az önmagában is mérgező egérfarkfű levelét sóval, mustárral, fecskefűvel és reszelt retekkel összetörték, azzal kenték be a fekélyeket. A biztonság kedvéért rákötöztek a tályogra egy megkopasztott eleven verebet.

És akkor feltűntek a pestisdoktorok. Akik hittek a fűszerek hatalmában. Elsőként XIII. Lajos orvosa, Charles Delorme. Doktor Csőr, ahogy a nép csúfolta. Az általános nézet szerint a pestis érintéssel vagy a levegő útján terjedt, ezért a francia orvos kitalált egy szkafanderszerű védőöltözetet. Hosszú fekete szattyánbőr köpeny, széles karimájú kalap, bőrkesztyű, hosszú pálca, amivel a betegek ruháját felemelte. Az arcot madárcsőrszerű maszk védte, a szemeket kristályüvegből készült szemüveg. A csőrbe gyógy- és fűszernövények garmadáját tömte: levendula, rozmaring, kakukkfű, szegfűszeg, orvosi zsálya és főként fokhagyma, rengeteg fokhagyma. Ebben az ijesztő, földöntúli maszkban jártak a hullahegyek között a fűszerkert doktorai. A római pestisjárvány idején 1656-ban, Marseille-ben 1720-ban. A csőrfejet pedig a karneváli nép – a maga morbid humorával – „beemelte” a velencei maszkok közé. Amin nevetni tudunk, attól már nem félünk annyira.

„Bella mascara!” – mondja az olasz. „Szép maszk!” – mondja a magyar, és a kifejezés erkölcsi ítéletet is takar, hiszen köztudott, hogy az ember jelleme arcára van írva. Ha a következő hetekben (karnevál idején) eljutnak Velencébe a Szent Márk térre és véletlenül szembetalálkoznak a pestis doktorával (olaszul medico della peste), ne habozzanak körbeszaglászni. Ha nem bűzlik a fokhagymától, nem igazi.

Időnként nem árt tesztelni a szaglásunkat. A chicagói egyetem tudósai szerint rövidebb életkorra számíthatnak azok, akiknek romlik a szaglóérzékük. Bors, hal, narancs, rózsa és bőr – a teszt szerint ezeket az illatokat kell felismernünk. Ha már a rózsa illatát sem érezzük, nagy a baj. „A szaglóérzék elvesztése olyan, mint a kanári a szénbányában – mondja Jayant Pinto professzor. – Nem konkrét betegség ugyan, de időben jelzi a veszélyt.”

A jó gyomrú embernek nemcsak fogai erejét kell ismernie, hanem a szaglását is. Az orr az igazi ínyenc iránytűje az örömök tengerén, és sokszor hamarább figyelmeztet a veszélyekre, mint bármely más érzékszerv. „A szaglás és az ízlés – mondja Brillat-Savarin – egyetlen érzék, amelynek a száj a műhelye, az orr pedig a kéménye.”

Csak aztán nehogy az orrunknál fogva vezessenek.

 Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7246) Jobbegyenes (2722) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Politika (1581) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Tv fotel (65) Heti lámpás (281) Titkok és talányok (12) Belföld (10) Autómánia (61) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Gazdaság (693) Irodalmi kávéház (531) Mozaik (83) Tereb (146) Flag gondolja (34) Nézőpont (1) Történelem (16)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>