Ma 2024 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
57c528395f110a63c3ea7a5fc82c427f.jpg

Szellem a fazékból - Mi van a párizsiban?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ipari szalonna, bőrkeemulzió, stabilizátor, tartósítószer, antioxidáns, savanyúság szabályozó, konyhasó és víz. De lehet benne szacharóz, dehidratált zöldség, borsóliszt is. Nem az a kérdés, mi van benne, hanem hogy mi nincs. Mert hús nincs. Legfeljebb húspép.

Minél kevesebb benne a sertés-, borjú- vagy marhahús, annál több a laktóz, a borsóliszt, a fűszeraroma. Ha szójafehérjével helyettesítik a húst, akkor több ízfokozó és színezőanyag kell, hiszen a nagy Magyar Élelmiszerkönyv előírja, milyen illúziót kell keltenie a felvágottnak. A parizer színének "egyenletes világos rózsaszínben kell játszania", mellékíz nem érződhet, a rúd "nem tartalmazhat három milliméternél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot", simának, rugalmasnak és "jól szeletelhetőnek" kell lennie. Kis bors- és füstíz, "kellemes sósság" megengedett.

Értik, ugye? A szója és a foszfát megköti a vizet (a párizsi 70 százaléka csapvíz), a nátrium-glutamát "fokozza" a hús ízét (magyarán azt az érzetet kelti, mintha hús lenne a termékben), a tejpor "hozza" az előírt fehérjemennyiséget, a műbél és a füstoldat az eltarthatóságról, a kárminsav (régebben erre a célra legalább vért használtak) a pompás színről gondoskodik. Hogy minden tökéletes legyen, mint Aldous Huxley Szép új világában, ahol a jámbor Földlakókat azzal vigasztalják, miközben port nyelnek, hogy "szóma, ha mondom, segít a gondon!"

Hogy aztán az így előállított párizsi (melyekre a gyártók csodásan csengő fantázianeveket aggatnak) savanykás, lyukacsos, gumiszerű, sós izé lesz, ami többnyire olyan, mint a rózsaszínűre festett vatta, a gyurma és a tofu keveréke, senkit nem érdekel. Elvégre nem kutyáknak készül. Azok ugyanis nem eszik meg. Még akkor sem, ha az árus a lejárt szavatosságú párizsit ecetes vízbe áztatja, hogy visszanyerje a színét és újra eladható legyen.

A vicc az, hogy a parizer még csak nem is népi demokráciánk vívmánya, mint mondjuk a bélszínroló. Francia szakácsok találták ki az 1900-as évek elején (alapja fehér borssal fűszerezett, főzéssel pépesített bikahús volt), és hidegkonyhás fogadásokon szolgálták fel. Aztán divatba jött. Német változata a Lyoner vagy Fleischwurst (többnyire a krinolinhoz hasonlít, mint az elzászi cervelas), Ausztriában Pariser, az Egyesült Államokban baloney (azzal hirdetik, hogy 98 százalékban zsírmentes), Itáliában mortadella (nemzeti étek, mint a pizza, még film is készült róla).

Legjobb változata mégis a szovjet doktorkolbász. Ezt a felvágottat (amerikai mintára) Anasztasz Ivanovics Mikojan népbiztos találta ki 1936-ban, akit húsz évvel később Hruscsov Budapestre küldött tárgyalni. Sajnos nem a kettes kolbász receptjéről diskuráltak, hanem a forradalom leveréséről, bár amerikai források szerint a "kolbász atyja" ellenezte megszállásunkat. Miként a doktorkolbász is különbözött a párizsitól: tettek bele tojást, tejet is. Illata állítólag a döglött hal és a műtrágya keverékéhez hasonlított, ám olcsó volt (2 rubel 20 kopejka) és zsírszegény, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szovjet nép nem hízott el, mint az amerikai. A jó Sztálin című regényében Viktor Jerofejev is könnyes szemmel emlékezik a háború utáni időkre, midőn Moszkva éhezett, ám az ő apja szatyorszám hordta haza a doktorkolbászt.

Hogy honnan, ne firtassuk. Miként úgy a legbölcsebb, ha nem akarunk mindig minden részletet kideríteni. Otto von Bismarck vaskancellár is figyelmeztetett: "Minél kevesebbet tud a nép arról, hogyan készül a kolbász meg a törvény, annál nyugodtabban alszik."

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Egészség (50) Vetítő (30) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Heti lámpás (322) Történelem (18) Sport (729) Gazdaság (713) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Életmód (1) Jobbegyenes (2824) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Mondom a magamét (7710) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>