Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
dffc724cf2d212f11667c8eeec19b09f.jpg

Szellem a fazékból: Luca-Luca kitty-kotty

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem vagyok babonás, lekopogom. De a Gergely-naptár bevezetése előtt december 13-án volt a leghosszabb az éjszaka.

„Szent Lucának híres napja a napot rövidre szabja” – járta a mondás. Okos ember ilyenkor fokhagymafüzért vásárol, a gumókat szétbontja, kés lapjával megroppantja, majd tesz néhány gerezdet az ajtófélfára, az ablakszárnyra, bedug egyet a kulcslyukba, egyet a párna alá, bekeni a szekrényajtót, a szíve tájékát, keresztet rajzol vele az asszony homlokára, a maradékból meg fokhagymalevest főz. Tehetünk seprűket is a küszöbre, abban mindenki elbotlik, esetleg patkót, de a leghatásosabb a fokhagyma. Antibakteriális hatású, és a hülyéket is távol tartja. Meg a boszorkányt.

Luca ugyanis kétarcú nőszemély: nappal szent és vértanú, a vakok védőszentje, éjszaka meg rontó-bontó Lucapuca. A legokosabb, ha bezárkózunk, és nem csinálunk semmit. Amibe Luca-nap belefogunk, úgyis az ördögé. Aki lisztbe nyúl, orbáncos lesz. Ha kenyeret süt, kővé dermed. Aki ruhát foltoz, „bevarrja a tyúkok tojókáját”. A legjobb, ha aludni térünk. Lefekvés előtt szopogassunk mézes fokhagymát. Esetleg csíráztathatunk Luca-búzát, ebből – ha karácsonyig kizöldül – jósolni lehet a következő évi termésre. Készíthetünk Luca-hagymát is. Ha félbevágunk egy fej vöröshagymát, lehántunk róla 12 réteget, sorba rakjuk januártól decemberig, s mindegyikbe szórunk kevéske sót, másnapra megtudhatjuk, milyen időjárás lesz az új évben. Amelyikben elolvad a só, csapadékos hónap lesz.

A férfiak süthetnek Luca-pogácsát. Ez valójában tepertős pogácsa, csak fémpénzt rejtünk bele: aki beleharap, szerencsés (ha nem törik ki a foga). De tűzhetünk madártollat is a tésztába sütés előtt. Ez is jóslás, csak komorabb, hiszen akinek a tolla először pörkölődik meg, az nem éri meg a következő Luca-napot. Ezért okosabb Luca-lepényt sütni hajdinalisztből, azt Luca nagyon szereti, éjszaka magával viszi.

Bölcs férfiak régebben boszorkányvadászatra adták a fejüket. Luca-széket ácsoltak. Ehhez 13 fafajta szükségeltetik. Az ülőlaphoz tölgy, a lábakhoz cser, akác, kőris, az összekötő rudak bükk, szelíd dió, a csapok vörös- és lucfenyő, aztán gyertyán, cseresznye. Fondorlatos munka, de megéri a fáradságot, mert ha szenteste a templomban felállunk a székre, meglátjuk a boszorkányokat, és a Luca-ostorral elverhetjük őket. Hogy hányfajta kenderből készül az ostor és hány bibircsókát kell rákötni, nem részletezném. Elég, ha annyit mondok: „Lassan készül, mint Luca széke!”

Fontos, hogy vigyünk magunkkal mákot. Hazafelé üldözőbe vesznek a boszorkányok, és úgy menekülhetünk, ha elszórjuk a mákszemeket. Amíg a banyák összeszedik, egérutat nyerhetünk. Az ijedtségre ehetünk francia tőzegfokhagymát, de az ecetes cigányhagyma is megteszi. Aztán írjunk kotyolóverset. Luca-nap hajnalán az okosabb falusi gyermekek körbejárják a szomszédságot, és szalmára térdepelve kulináris bőséget ígérnek. A rigmusokért cserébe ajándék jár. Kalács, kolbász, pénzecske. Arra figyeljünk, hogy a Dunántúlon „Luca-Luca kitty-kotty”, az Alföldön „Kitty-kotty” varázsigével kezdjük a verset. Például: „Luca-Luca kitty-kotty, tojjanak a tiktyok! Annyi kolbászuk legyen, hogy kerítést lehessen belőle fonni! Annyi zsírjuk legyen, mint kútban a víz!”

A lucázásban az a legszebb, hogy nem kell udvariaskodni; ha nincs hálapénz, rögvest átkozódhatunk. „Egy csibéjük legyen, az is vak legyen!” De fokozhatjuk a kommunikációs nyomást: „Ha nem adtok szalonnát, levágjuk a gerendát.” A gerenda hatni szokott. Nyilván a más szemében a szálkát hasonlat miatt. De lehet, hogy a gazdának a ne ágaskodj a gerenda alatt kezdetű mondás jutott eszébe. Mindegy, fogjuk a kolbászt és köszönjünk el. Útközben majszoljunk el egy gerezd fokhagymát. Sosem lehet tudni.

 ]]>www.valasz.hu]]> - Vinkó József

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Történelem (16) Vetítő (30) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Politika (1581) Jobbegyenes (2719) Sport (729) Mondom a magamét (7237) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Flag gondolja (34) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Gazdaság (693) Irodalmi kávéház (531) Mozaik (83) Nagyvilág (1309) Tereb (146) Heti lámpás (279)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>