Ma 2021 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
a549b8d5088020e5a53405f90de18834.png

Szellem a fazékból - Ínyencek szőlőskertje

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mintha Manfred Deix (vitriolos alsóausztriai karikaturista) kövér sógora szembesítene minket mindazzal, amit az elmúlt húsz évben elszalasztottunk.

A wachaui folyóvölgy ugyanis pont olyan, mint a mi Dunakanyarunk: Dürnstein középkori városát Szentendréről, Aggstein romjait a visegrádi fellegvárról "másolták". Ráadásul a nyolcvanas évek közepén az európai sajtó az osztrák borhamisítási botránytól volt hangos, s elszánt bécsi politikusok Bős-Nagymaros méretű víztározót terveztek a Duna ezen szakaszára. Rosszabbul álltak, mint mi. Mára meg a wachaui zöld veltelinit és rizlinget a világ legjobb borai közé sorolják, a Dunában fürdenek, s a folyóban megél a lazac több fajtája, a csuka, a harcsa és a ponty: friss dunai halat szolgálnak fel.

Szinte minden megváltozott. A kipusztulásra ítélt sárgabarackos-kerteket megmentették, válogatott magyar fajokkal keresztezték, harminchárom borász (a régió nagy öregje, Franz Hirtzberger vezetésével) megalapította a Vinea Wachau Nobilis Districtus nevű társaságot - "kitalálta" és "újrafogalmazta" a régiót. S ma Wachau a minőség szinonimája.Hihetetlen, mennyi élvezetet kínál ez az alig harmincöt kilométer. Ahogy a folyó (Dürnstein és Krems között) utat tör magának Bécs felé, minden négyzetméter gondosan megművelt kultúrtáj, csak Toszkánához fogható. Középkori céhházak, kedélyes Heurigerek, ahol a gazdák kimérhetik borukat (a nyitva tartást évszázadok óta a bejárat elé kitűzött, színes lámpákkal is megvilágított lombos ágak jelzik). A levegőben a venyige füstös szaga a híres ropogós wachaui péksütemény, a laberl és (főként húsvét tájékán) a százezer (!) virágzó barackfa illatával keveredik, úgyhogy nem az a kérdés, miért rendez egy ilyen kis régió gourmet fesztivált, sokkal inkább az, miért csak most?

Hiszen az elmúlt húsz évben Wachau a "csúcsra főzte magát". Hol van már az osztrák konyha egyhangúsága, a Wiener Schnitzel-Tafelspitz-Kaiserschmarren (bécsi szelet, főtt marhahús, császármorzsa) szentháromsága? Mára a legeldugottabb falvakban is találni ínyenc éttermet. Mindegy, hogy családias kiskocsma (Heuriger), falusi vendégfogadó (Wirtshaus) vagy kisvárosi vendéglő (Gasthaus), a helyi specialitásokat (csukás galuska, barackos rétes, Wachauer Laberl) mindenütt megkapjuk. Az alapanyagok frissek, helyi gazdáktól valók és évszakonként változnak. Ha elérkezett a medvehagyma szezonja, akkor a mosolygós, dirndlibe öltözött Ulli Amon-Jell száztíz éves vendégfogadójában medvehagymagombóccal várnak bennünket, a híres Knoll vincellér családi fogadójában medvehagymaraviolival, Wachau gourmet nagyasszonya, a két Michelin-csillagos Lisl Wagner-Bacher éttermében pedig medvehagymalevessel.
Az "ínyenc zarándokok" nem győznek ámuldozni. Mert hagyján, hogy egy álmos kisvárosban (Mautern) valaki létrehozza Közép-Európa egyik leghíresebb kulináris szentélyét. Hagyján az is, hogy Bacher asszony az alapanyagokat helybéli gazdáktól szerzi be - de hogy mindezt egyedül vejére, Thomas Dorfer szakácsra és férjére, Klaus Wagner sommelier-re hagyatkozva tegye, az elképesztő. S Lisl Bacher nem részegedett meg a sikertől. Amikor egy amerikai "gourmand" agyvelőt reklamált, habozás nélkül válaszolta: "A vendég sokszor ösztönösen azt kéri, amire a szervezetének leginkább szüksége van."

Vinkó József, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1578) Vetítő (30) Gazdaság (662) Heti lámpás (255) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1458) Autómánia (61) Jobbegyenes (2117) Történelem (14) Irodalmi kávéház (505) Mondom a magamét (5586) Egészség (50) Kultúra (6) Belföld (6) Életmód (1) Tv fotel (65) Tereb (138) Mozi világ (440) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>