Ma 2021 szeptember 22. Móric napja van. Holnap Tekla napja lesz.
ce1d08d92f4aa92a6b93b36f857436bc.jpg

Szellem a fazékból - Konyhababonák

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem vagyok babonás, lekopogom. Nem hiszek a bűbájban, a szemmel verésben, a boszorkányokban. Nevetségesnek tartom, ha valaki visszafordul, csak azért, mert egy fekete macska (balról jobbra) keresztezi az útját.

Hiszen elég csak kiugrani a kocsiból, visszaszaladni három lépést, hátat fordítani a cicának és elsuttogni a varázsigét.

Modern emberhez méltatlan a péntektől (és a tizenharmadikától) való félelem is. Csak mosolyogni tudok azokon, akik ilyenkor ki sem mozdulnak otthonról. Badarság. Elegendő, ha ezen a napon nem vezetsz, nem írsz alá szerződést, és nem ültetsz tizenhárom embert az asztalhoz. Én sem azért markolom meg lázas gyorsasággal a kabátgombomat, mert elhiszem, hogy a kéményseprő szerencsét hoz; egyszerűen csak tudomásul veszem, amit Goethe mondott, hogy "a babona az élet költészete". És ki akarná száműzni életéből a költészetet?

A konyhai babonák ügye azonban más kérdés. Azokat nem lehet szelíd gúnnyal elintézni. A főzés bonyolultabb dolog, mint az élet, s már Brillat-Savarin megmondta, hogy egy új étel születése nagyobb gyönyör az emberiség számára, mint egy új csillag felfedezése.

Történelmünket tehát végigkísérik a konyhababonák. Ha sós az étel, szerelmes a szakács. Ha a kenyérszeleteket különböző vastagságúra vágták, hazudós a háziasszony. Ha kidől a sótartó, veszekedés lesz. (Ezt közömbösíthetjük, ha jobb kézzel egy marék sót hajítunk a bal vállunk mögé.) Ha a férfigyerek terítetlen asztalnál eszik, megkopaszodik. Ha belenyal a fazékba, sosem nő bajsza.

Amelyik lány merőkanállal kóstolja meg a levest, azt később megveri az anyósa. Az okos vendég a farkától a feje felé haladva eszi a halat (talán azért, mert a pikkelyt is így kaparják le róla?). Ha fakanalat teszünk a fazékra, nem fut ki a tej. Ha el akarjuk ijeszteni a boszorkányokat, fokhagymát tömködünk a kulcslyukba. Vagy egy csokor ánizskaprot akasztunk a bejárat fölé.

A régi babonák azonban lassan megadják magukat az enyészetnek. Helyettük modern konyhabölcsességek kapnak lábra. Többségük makacsabb, mint bármely középkori vajákosság.

Bár fenti példákat Wolke írja A tudós szakács című könyvében, azért nem ajánlom, hogy rohanjanak a konyhába meleg vízből jégkockát készíteni. A főzéshez éppúgy kell hit is, mint a borkóstoláshoz vakpróba. Ahogy Major Tamás suttogta a híres szemészdoktornak, amikor a színésznek leszakadt a retinája, és semmit nem látott: "Kezdje, professzor úr, vakon bízom magában."


Íme, néhány közkeletű hiedelem:

1. Ha elsóztam az ételt, a nyers krumpli megköti a felesleges sót

Szó sincs róla! Robert L. Wolke pittsburghi kémiaprofesszor tesztelte a burgonya "sóleszívó hírnevét", s csalódottan megállapította, hogy legenda. A krumpli tényleg sós lett, ám ettől még a vízben lévő só koncentrációja (vagyis literenkénti mennyisége) nem csökkent. Hatástalan a tojás, a citromlé, az ecet és furcsamód a cukor is. Az elsózott leves megmentésének egyetlen biztos módja: adjunk hozzá vizet és minden más hozzávalót (sót kivéve!), s visszaáll az eredeti egyensúly.

2. Ha teáskanalat dugunk az üvegbe, friss marad a pezsgő

Nem igaz! A makacs hiedelmet holland fizikusok éppúgy ellenőrizték, mint a New Scientist, a Die Zeit és a WDR német televízió szerkesztői. Az eredmény egybehangzó: a kanalas módszer mítosz! Még az ezüst kiskanál sem ér semmit. Huszonnégy óra elteltével a hűtőszekrényben tárolt "kanalas" pezsgőben ugyanannyi szén-dioxid maradt, mint a másik (kanál nélküli) tesztüvegben. A negyvenhatmillió buboréknak a fele. Ezzel szemben a pezsgőcsipesszel lezárt pezsgő élvezhető maradt. (Igaz, ez az előnye további két nap múlva elenyészett.) A megoldás: vagy megisszuk a pezsgőt, vagy visszadugaszoljuk és hűtőszekrénybe tesszük, és az a legjobb, ha lehűtjük hét fokra.

3. A margarin kevésbé hizlal, mint a vaj

Tévedés! Száz gramm Rama margarinban 737, ugyanannyi teavajban 746 kalória található. Szinte grammra azonos a zsírtartalmuk is. A különbség mindössze annyi, hogy a margarin olcsóbb, a vaj viszont finomabb.

4. A tengeri só egészségesebb, mint a konyhasó

Marketingszöveg! Ez maga a "Nagy Ásványianyag-Átverés". A reklámok azt sugallják, hogy a tengeri só értékes - és a szervezetünk számára nélkülözhetetlen - ásványokat, például vasat, "természetes" jódot tartalmaz. Az igazság ezzel szemben az, hogy két púpozott evőkanál tengeri só se tartalmaz annyi vasat, mint egyetlen szőlőszem. Ha a szervezetünk számára szükséges vasmennyiséget tengeri só formájában akarnánk megenni, meghalnánk nátrium-klorid-túladagolásban. Nem is szólva arról, hogy a kereskedelemben kapható legtöbb "tengeri" só nem is tengerből származik, hanem sóbányából. Igaz, erre a gyártók cinikusan azt mondják, hogy az is tengeri, csak "néhány millió évvel ezelőtt kristályosodott ki". Sokan azt is "sóról sóra" elhiszik, hogy a konyhasó okozza a magas vérnyomást. Pedig Lee Hooper amerikai orvos már 2004-ben bizonyította: a só mennyisége és a vérnyomás között nem mutatható ki összefüggés.

5. A mangalica húsa koleszterinszegény

Sajnos ámítás! A mangalica húsának koleszterintartalma, sőt zsírsavösszetétele (telítetlen zsírsavak) semmiben nem különbözik a többi sertésfajtáétól. Kalóriaértéke is azonos. Viszont, mivel alkalmas a ridegtartásra, makkoltatásra, ezért húsának márványos lesz a szerkezete, tehát sokkal finomabb. Spanyolországban az iberico sertésfajtát nem véletlenül keresztezték mangalicával. Ez a serrano sonka alapanyaga.

6. Igaz-e, hogy a meleg víz gyorsabban megfagy, mint a hideg?

Hihetetlen, de igaz. Ez a furcsa paradoxon már Francis Bacont is foglalkoztatta a XVII. század elején. Arra a brit filozófus is rájött, hogy a meleg testek gyorsabban sugároznak ki hőt a környezetükbe, így azonos időegység alatt a meleg víz több fokot hűl, mint a hideg. Igen ám, de ez az előnye csak addig tarthat, amíg egyenlő lesz a hőmérsékletük, utána már csak egyforma sebességgel hűlhetnek. Van azonban még egy jelentős különbség. A meleg víz gyorsabban is párolog. Így aztán, ha ugyanannyi meleg és hideg vizet próbálunk meg egyszerre lefagyasztani, akkor a vödörben kevesebb meleg víz lesz, mire eléri a fagypontot. Kevesebb pedig hamarabb fagy meg. Persze ez csak nagy mennyiségű víz esetén igaz, jégkockával nem működik.

Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Sport (729) Tv fotel (65) Politika (1578) Jobbegyenes (2115) Mondom a magamét (5584) Kultúra (6) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Belföld (6) Irodalmi kávéház (505) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (255) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (662) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Tereb (138) Történelem (14) Életmód (1) Mozi világ (440) Nagyvilág (1458)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>