Ma 2024 február 22. Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
0d916222b8693c13df1bac27e052b97c.jpg

Szellem a fazékból - Butára esszük magunkat?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha hinni lehet a tudósoknak (és miért ne lehetne?), lassan az lesz a legjobb, ha csak zöldséget és magvakat eszünk. Illetve mindent magunk főzünk frissen.

A tartósító-és édesítőszerek, az állagjavítók rákot okozhatnak, még akkor is, ha az Egészségügyi Világszervezet időről időre kiad megnyugtatásként egy-egy tanulmányt, amely szerint az aszpartám édesítőszer (E951) „teljesen ártalmatlan”, az azorubin (E122) nevű mesterséges színezék pedig „legfeljebb allergiát okozhat”.

A helyzet ijesztőbb. Mára napnál világosabb az ellentét ember és élelmiszeripar között: a tartósítószer, ami az élelmiszerek életét megnöveli, a miénket megrövidíti.

A frissen szedett barack két napig tartható el, a barackkonzerv két évig. Ez a lényeg. A félkész és késztermékekkel másfél ezer adalékanyag kerül a szervezetünkbe – állománymódosító, stabilizátor, ízfokozó, lisztkezelő szer, fényezőanyag, habzást-, tapadást gátló kotyvalék. Ezek asztmát, bőrgyulladást, fejfájást, hányingert, csontritkulást okozhatnak, némelyikük – főként más vegyületekkel reakcióba lépve – rákkeltő is lehet.

Ezt tudtuk.

Azt azonban kevesen gondolták, hogy étrendünk az agyműködésünket is befolyásolja. Voltak ugyan tanulmányok, amelyek bizonygatták, hogy ha növekszik a pocakunk, csökken az agyunk térfogata, magunk is éreztük, hogy a pocsék étel pocsék gondolatokat szül, ám hogy aki tasakos levest kanalaz, az visszarepül a kőkorszakba, aki meg tejszeletet nassol, visszaváltozik neandervölgyi emberré, azt tréfának tekintettük. Az embernek sok minden az agyára mehet: a szomszéd, a kánikula, a politika, de képtelenségnek tűnt a gondolat, hogy Európa lakóinak intelligenciahányadosa (IQ-ja) azért zuhant száz év alatt 15 százalékpontot, mert csipszet evett és kólát ivott. Az általános elbutulásért inkább a kereskedelmi televíziókat tartottuk felelősnek. Esetleg Havas Henrik tanár urat.

Most azonban sorra jelennek meg a tanulmányok, amelyek szerint az élelmiszeripar adalékanyagai agyunk csöndes gyilkosai. A New York Állami Pszichiátriai Intézet és a West Lafayette-i Purdue egyetem kutatói úgy vélik, agyműködésünk lassulásáért és az emlékezet gyengüléséért a junk food (szabadon fordítva: a szemét kaja) felelős. Terry Davidson professzor és társai szerint egyes generációk szabályosan „butára eszik magukat”.

Az alumíniumpor (a Smarties cukorka ettől a szervetlen pigmenttől lesz olyan csillogóan sokszínű) az Alzheimer-kór okozója lehet. „Napi 25 milligramm teljesen ártalmatlan” – mondják a gyártók, csakhogy egy friss brüsszeli tanulmány szerint a gyerekek napi 560 milligrammot is megesznek belőle.

A glutamát ízfokozó (Japánban umami néven ismert) oka lehet a depresszió, a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex rohamos terjedésének. Szinte kikerülhetetlen, hiszen majdnem mindenben benne van: a hamburgerben éppúgy, mint a gyorsfagyasztott pizzákban, a csipszekben vagy a felvágottakban.

Hasonló „csöndes gyilkos” az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer is. Gyakran álnéven (nutrasweet, canderel) bújik meg a diétás és light termékekben, cukormentes édességekben. Túladagolása koncentrációs zavart, hiperaktivitást okoz, ráadásul becsapja a szürke agysejtecskéket, melyek kizárólag glükózból nyerik az energiát, megzavarja az éhségérzetközpontot. Feledékenyek és lusták leszünk tőle.

Tudják ezt a gyártók is. A Nestlé, a Danone már egy évtizede keresi az agy Viagráját, az IQ-tablettát. Először butára etetnek bennünket, majd feltalálják az agyserkentő joghurtot. Arcfelvarrás helyett agyfelvarrás. Kell ennél jobb üzlet?

 Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (535) Kultúra (6) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Egészség (50) Belföld (10) Nagyvilág (1309) Tv fotel (65) Heti lámpás (305) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (17) Sport (729) Tereb (146) Mondom a magamét (7420) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Életmód (1) Mozaik (83) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Gazdaság (698) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2761) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>