Ma 2024 február 28. Elemér napja van. Holnap Anonymus napja lesz.
9ffe2e2c9fff5dd112cc6cb3382a3c84.jpg

Szellem a fazékból - Holt lelkek pogácsája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mit szólnának hozzá, ha valaki halottak napján megterítene a szomszéd sírhanton, a fejfára májas hurkát akasztana, a bográcsban rotyogna a pörkölt, esetleg a halászlé, és a krizantémra rizlinget locsolna?

Nyilván megbotránkoznának, és tekintetükkel a temetőőrt keresnék. Közép-Európában szerencsétlenséget hoz a hazajáró lélek. A holt lelkeket legfeljebb szeánszokon szoktuk megidézni, asztaltáncoltatás közben, esetleg kísértethistóriákban olvasunk róluk, de ki az a bolond, aki megterít nekik? Ha sütöttek is errefelé fehér mézeskalácsot a szegediek ("mindenszentek kalácsa"), illetve kemencében cipót a székelyek ("halottak lepénye"), esetleg pogácsát a sokácok, csak azért tették, hogy a sírból "véletlenül kiszabadult lelkecskéket" visszacsalogassák. Nehogy kísértsék az élőket. A vizet és a kalácsot is ezért helyezték a virágok és a gyertyák közé, hogy a lélek ne csámborogjon másfelé. Aztán szétosztották a templomkapuban a szegények között. Ez volt a kolduskalács.

Mexikóban mindez fordítva van. Ott a halottak napja örömünnep. Az ő hitük szerint a holtaknak évente egyszer joguk van visszatérni az élők közé. A családban ilyenkor megterítenek számukra az asztalnál, elmesélik, mi történt az esztendő alatt, ki született, ki halt meg, mennyit ellett a koca. Mivel az azték hagyomány szerint a halottak elvesztik érzékszerveiket, s csak a szaglásuk marad meg, létfontosságú, hogy kedvenc ételeikkel várják őket. A régi, megszokott illat hazavezeti őket. A sírra is ezeket az étkeket kell tenni, hogy másnap alkonyatkor visszataláljanak nyughelyükre. Így aztán november első napján a mexikói temetők többsége úgy illatozik, mint valami lacikonyha: pacalleves (menudo), kukoricalevélbe göngyölt zöldséges disznóhús (tamale), chili és koriander illata száll az ég felé, de a sírokra bőségesen kerül banán, papaya és édesség is. A parcellákat táncoló, lakomázó, petárdát robbantó családok lepik el, akik nemcsak a halott kedvenc fogásait tálalják fel a sírboltokon, de dohányzacskóját, kispárnáját, vánkosát is odakészítik, sőt tequilát, mezcalt és pulquét is kínálnak, nehogy az elhunyt bármiben hiányt szenvedjen. Keresztény ünnep ez, de pogány rituálé is, még a prekolumbiánus időkből, amikor az alvilág úrnőjének mutattak be áldozatot. A négy őselem iránti tisztelet könnyen tetten érhető: az édes kukoricalisztből sütött, halálfej formájú kenyér (pan de Muerto) a Föld, az innivaló a Víz, a sírra helyezett, lengedező papírmasé a Szél, a gyertya a Tűz jelképe.

A mexikóiak persze - legalábbis látszatra - nem különösebben tisztelik a halált, cukorkoponyákat készítenek, amire ráírják a halott nevét, vaskos rigmusokban csúfolják a Kaszást, az ember nagyságú csontvázakat néhány tréfás vendéglős még az éttermek asztalaihoz is kiülteti.

Míg számunkra a halál komor figyelmeztetés, szembenézés a sorsunkkal, a mexikóiak számára az élet része. Mi halálra esszük magunkat, ők a Halált etetik - tréfásan - halálra. Mert a Halál igazi ínyenc. A dél-franciaországi Szent Márta legendájából tudjuk, hogy a Halál kolerajárvánnyal akarta sújtani Tarascon városát. Márta azonban azt ajánlotta, ha lemond tervéről, olyan ételt készít neki, amit még soha nem evett. A Halál rábólintott, Márta pedig sütött reggelire egy véres hurkát. A Halál megkóstolta, majd csomagolni kezdett. Csak egy feltételt szabott: soha senki nem ismerheti meg a receptet. Úgyhogy csak sejtjük, mi lehetett benne. Édes fűszer biztosan. Alma meg gesztenye is. Talán sült tök és fenyőmag. Tarascon városában máig ezen vitatkoznak. De a Haláltól nem félnek. Akit hurkával meg lehet vesztegetni, azt nem kell komolyan venni.

Vinkó József  - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2764) Belföld (10) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Heti lámpás (306) Történelem (17) Irodalmi kávéház (535) Gasztronómia (539) Életmód (1) Politika (1582) Gazdaság (699) Nézőpont (1) Egészség (50) Mondom a magamét (7429) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Vetítő (30) Sport (729) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Mozaik (83) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>