Ma 2023 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
8102935fffb3132ec584835c62064313.jpg

Szellem a fazékból - Mozartkugel

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mi az? Kicsi, vörös és gurul. Nem, nem Rákosi Mátyás. A Mozart golyó. Vágyaink netovábbja (a Gorenje hűtőláda mellett) a nyolcvanas évekből.

A kádári dolce vita. Számtalan formában kínálták a Mariahilferstrassén a „Magyar, ne lopj!” feliratú boltokban. Képzelhetik, mennyire megdöbbentem, amikor kiderült, hogy hamisítvány.

Annak a vörös-arany (többnyire kiszáradt) marcipánbigyónak, amit évekig magamba tömtem, semmi köze az eredeti Mozartkugelhez.

Azt Paul Fürst (egy salzburgi seborvos fia) találta fel 1890-ben. Nagybátyjának 1830 óta működött péksége a Brodgasse 13. szám alatt, és a fiatal cukrászinas (Pest-Budán is tanult Kugler Henrik műhelyében) 1884-ben nyitotta meg cukrászatát. Évekig kísérletezett egy pralinével, amelyet pisztáciás marcipánnal töltött és Mozart bonbonnak nevezett. Az édesség az 1905-ös párizsi iparkiállításon (és nem világkiállításon!) aranyérmet nyert. A konkurens Schatz cukrászda keresztelte el Mozartkugelnek.

Fürst mester annyira megörült a díjnak, hogy golyóbisát elfelejtette levédetni. Így aztán boldog-boldogtalan hamisítani kezdte. Mozart neve amúgy is vevőcsalogatónak bizonyult: a salzburgi Hladik-cég már 1910-ben Mozart cipőkrémet árusított, Stephan Fuchs grödigi hentes pedig megálmodta a pisztáciával és muskátdióval ízesített – hegedű formájú – Mozart kolbászt, de gyártottak Mozart likőrt, joghurtot, nápolyit, croissant-t, sört, Papageno teakeveréket, Éj Királynője parfümöt, Mozart cumisüveget is. Norbert Fürstnek (az alapító dédunokájának) feltehetően akkor lett elege a merchandising cirkuszból, amikor egyes gyártók kék színű díszdobozban is árusítani kezdték a Mozart golyót. Dédapja ugyanis még életében megegyezett a Mirabell céggel, hogy ők vörös-arany sztaniolba csomagolnak, a Fürst család pedig kék-ezüstbe.

A szerzői jogi vita nem is a név használatán robbant ki (az máig szabad préda), hanem a minősítésen. Mit jelent, hogy „eredeti”? Használhatják-e a „salzburgi” jelzőt bajor gyártók is? A pert – mely évek alatt kisebb gazdasági háborúvá terebélyesedett – végül a Fürst család nyerte. Ma egyedül ők jogosultak az „Original Mozartkugel Salzburg” védjegy használatára. A Schatz cukrászda azt írhatja a csomagolásra: „Echte Mozartkugel”, a Holzermayr cukrászda meg: „Echte salzburger Mozartkugel”.

A döntésnek inkább erkölcsi jelentősége van, hiszen a kis műhelyek (évi két-három millió golyóbissal) és a magas (310 forint/darab) árral jelentéktelen vetélytársai az óriáscégeknek. Ám aki egyszer megízleli az eredetit, többé nem akar másfajtát. A különbség – hogy mozarti hasonlattal éljünk – lezongorázhatatlan. Mint a mackósajt és a friss zsendice.

A Fürst cukrászdában a frissen készült pisztáciás marcipánt házi nugátkrémbe burkolják, majd pálcikára szúrva mártják a fekete étcsokoládéba. Aztán száradni hagyják, majd a pálcika helyét csokoládéval betömik. A mellékelt ábrán láthatják a különbséget. A Fürst-golyó: a magban pisztáciás marcipán, majd nugátkrém, kívül keserű csokoládé. A másik két kézműves cukrászdában a pisztácia és a marcipán már elkülönül egymástól. Az ipari golyókról meg beszélni sem érdemes. Semmi közük a Mozartkugelhez. Legfeljebb annyi, mint Marcsa hájának a harcsa májához.

 Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1309) Heti lámpás (281) Történelem (16) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Jobbegyenes (2724) Irodalmi kávéház (531) Titkok és talányok (12) Belföld (10) Mozi világ (440) Egészség (50) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (34) Vetítő (30) Politika (1581) Gazdaság (694) Életmód (1) Mozaik (83) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7252) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Tereb (146) Gasztronómia (539) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>