Ma 2024 február 26. Edina napja van. Holnap Ákos, Bátor napja lesz.
d5dd97dbdaebd24e61e97e08aac35b1e.jpg

Milyen a legjobb húsvéti sonka?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Sonka főzése
Ha kiválasztottuk a megfelelő nagyságú sonkát, válasszunk egy olyan főzőedényt, amiben kényelmesen elfér. A sonkát tegyük az edénybe és annyi hideg vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Közepes lángon főzzük addig, míg a víz gyöngyözik. Ezt a vizet leöntjük a sonkáról és új vizet öntünk rá, amibe már fűszereket is tehetünk: például egy 3 kg-os sonkához 15-20 szem egész bors, két közepes hagyma kettévágva, 5-10 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál majoránna. Lehet ugyanebben a lében főzni a füstölt kolbászt is, amit 10 cm-es darabokra vágunk. A sonka akkor van készen, amikor egy hosszú hústűvel megszúrva, az könnyen belemegy. Ez kb. 3 óra. Amikor a sonka már puha, kitesszük egy tálra és hagyjuk kihűlni. Szeletelve, tormával és savanyúsággal tálaljuk. A sonkát hagyhatjuk a lében is kihűlni, ha megfelelő hideg spájzunk van. Ilyenkor a lé tetejéről leszedjük a zsírt és a fűszereket. Az így kihűlt sonkának nem barnul meg a hús része. Ha a hűtés nem megfelelő, a lé könnyen megromolhat. Figyeljünk, hogy a zsír ne akadályozza a gyors lehűlést!

Az üzletekben már megjelentek a kifejezetten húsvétra szánt termékek, és meghirdették az első, húsvéti árucikkekre vonatkozó akciókat is. A kereskedők jelentős mennyiségű húsféleséggel, sonkával, avagy sonkának látszó termékekkel árasztják el a piacot, pakolják tele a pultokat. Csakhogy sonka és sonka között olykor óriási a különbség.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a parasztsonka csúcsminőségnek számít, olyan mint a Mercedes az autóiparban. Ezt azonban nem mindenki tartja számon, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben a vásárlók javarésze az árakat nézi meg elsőként. Azonban húsvét idején nem biztos, hogy ez a legjobb taktika. „Inkább máskor, máson érdemes spórolni. Bár egyre több a kézműves, hagyományos eljárással dolgozó vállalkozás a piacon, idén a kilónként 800-1000 forintért kínált gyorspácolt termékek lehetnek a befutók. Igaz, ezeknek a készítményeknek jóval kisebb az élvezeti értéke”– vallják a Hússzövetség szakértői.

Mi a sonka?

Pácolással és általában füstöléssel előállított húskészítmény, fajtái:
  • Parasztsonka
  •  Nyers sonkák
  • Hőkezelt sonkák
  • Formában vagy bélben hőkezelt sonkák

A sonka olyan állat combjának vagy farának húsa, amelyet levágásra nevelnek, de gyakran csak a disznó lábából származó húst nevezik így. Fogyasztható nyersen, pácolva és sütve is, de nagyon sok helyen különbözőképpen megfüstölik.
 
A füstölt sonkák közé tartozik az olasz prosciutto (híres képviselője a pármai sonka), a spanyol jamón serrano és a jamón ibérico, az angol yorki sonka, a belga ardenneki füstölt sonka és a vesztfáliai boróka fölött füstölt sonka. Az Egyesült Államokban minden állam saját, jellegzetes sonkát készít, ami lehet füstölt és füstölés nélkül készített is. Kína leghíresebb sonkája a füstölés nélkül készített Jinhua-sonka.

]]>Parasztsonka

  • Bőrrel és szalonnával fedett sertéscomb vagy -lapocka
  • Egész/darabolt
  • Hagyományosan pácolt
  • Hagyományosan füstölt
  • Sótartalom max. 7%
A magyar sonka régi tradíciókra épül. Ezek a gondos sózás, pácolás és persze a füstölés. A sertés combjának és lapockájának ilyen módon történő tartósítása a magyar parasztság évszázados gyökerekre épülő tradíciója. Legelterjedtebb felhasználása természetesen a húsvéti főtt sonka, mely nagy odafigyelés és gondos elkészítés esetében finom, szaftos sonkát nyújt a tojás mellé, de nyersen is fogyasztják és egyéb ételek ízesítésére (pl.:sonkás tészta, káposzta, bab stb.) is felhasználják.
 
A parasztsonka egyik legnagyobb erénye az eltarthatósága - hiszen hajdanán nem álltak rendelkezésre a napjainkban megszokott hűtési lehetőségek. A melegek beálltáig a padláson, majd azt követően a hűvös kamrában tartották a sonkát.
A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka bőrös vagy anélküli. Szárazon pácolják, néhány hétig érlelik, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölik. Eltarthatósági ideje: 1 hónap.
 
A gyorspácolt nyers sonka konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, ami több napig fedőpácban érlelődik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.
 
A gyorspácolt, főtt sonka konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, vákuumcsomagolják és 72 fokon főzik. Egy hónapig ehető.
 

A jó sonkához idő kell – figyelmeztette az olvasókat már 2011 áprilisában is a Kosár Online. „Ez az, amivel ma a húsipar nem rendelkezik: a fenti hagyományos sonkakészítéssel ellentétben, a mai húsvéti sonkadömping termékei hetek, sőt az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-szakértői szerint napok alatt készülnek el. Az, ami hajdan a páclében a boróka, a fenyőmag, a koriander volt, az a nagyüzemi sonkakészítésben az emulgálószer és az ízfokozó, a glükózszirup. Hetekig tartó pácolás helyett: gyorspác – injekcióval a húsba, bükkfüst helyett bükkfüst-aroma, füstkivonat.”
 
Érdemes tehát alaposan átböngészni a csomagoláson lévő tájékozatót, hiszen korántsem biztos, hogy azt kapjuk, amit várunk.

http://www.kosarmagazin.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2763) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Heti lámpás (306) Életmód (1) Irodalmi kávéház (535) Gazdaság (698) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Egészség (50) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Politika (1582) Kultúra (6) Mondom a magamét (7425) Belföld (10) Autómánia (61) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Történelem (17) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>