- 0
Édes kelt tészta alap, gyümölcs és sült puding. Magában is finom ételek de egyben, maga az édes kísértés. Tartalmas desszert, könnyen elkészíthető, és a variációk száma végtelen.
Hozzávalók, 2 db 30 cm-es formához:
- 6 dkg (narancsos) cukor
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 2 egész tojás
- 4 dkg élesztő
- 55 dkg sima liszt
- 1 csipet (citromos) só
Feltét:
- tetszés szerinti gyümölcs, kb. 40 dkg, most alma és barackbefőtt, de lehet meggy, áfonya vagy körte
Öntet:
- 4 tojás
- 2,5 dl tejszín
- 5 ek cukor
- ˝ kk. cukor
A tészta hozzávalóiból lágy tésztát dagasztunk, és egy lisztezett tálban, letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Újra átgyúrjuk, kettévesszük és kb. 30 cm kör alakra nyújtjuk. Bele helyezzük egy sütőpapírral bélelt pite vagy pizza formába, úgy hogy közben egy kis peremet is készítünk neki. A másik tésztával szintén így járunk el.
Az almát meghámozzuk, felezzük, kimagvaljuk és keresztben beirdaljuk, a barackbefőttet lecsepegtetjük.
A tojást a fahéjjal és a cukorral habosra keverjük. A gyümölcsöket eligazítjuk, a közét feltöltjük a tojásos-tejszínes öntettel, és 180 C-on, kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Melegen szórjuk meg porcukorral, és egy rácson hagyjuk langyosra hűlni.
Jól illik hozzá egy adag vanília fagyi vagy egy bögre forró csokoládé.
Előző cikkMax konyhája - Fokhagyma krémleves