- 0
A család két kedvenc (grill)krémje, amit akkor is kell csinálni ha nem grillezünk, hiszen kenyérre is kenhető, mártogatható...stb. Egyszerre készítem a kettőt, mindegyikbe kell padlizsán, és ha már egyszer koszolok, akkor meg mindegy.
Nem csinálok nagy mennyiséget, inkább csak arra törekszem, hogy kihasználjam a tepsi adottságait.
Tudom hogy nem igazán autentikusak a receptek, de inkább azt fejlesztettem ki, ami a legjobban ízlik a családnak. Hiszen egy Magyarországon kapható spanyol/portugál (melegházi) paprika sosem adja azt az ízt, amit a balkánon, a sós szélben termelt zöldségek adnak.
Ezért ez a verzió az állandó fellépő nálunk, és mivel nincs grammra kidolgozott receptúrája, így sosem egyforma.
Előre is elnézést kérek azoktól, akik (velem együtt) imádják azokat a recepteket, hogy amennyit felvesz vagy ízlés szerint, de ezt most nem tudom másképp leírni.
2 db szép kaliforniai vagy kápia (piros, édes) paprika
2 db tv paprika
3 db közepes kemény padlizsán
Az összes zöldséget megmosom, és megtörlöm, egy tűvel megböködöm, a tepsire teszem, meglocsolom étolajjal, és megszórom tengeri sóval. Előmelegített sütőbe teszem, nagy lángon sütöm 30 percet, közben többször megforgatom. Lejjebb veszem a hőfokot kb. 150-160 c-ra és ott sütöm időnként forgatva, még kb. 35-40 percet.
Közben megpucolok egy nagyobb fej vöröshagymát, 2 szál újhagymát, és 4-5 gerezd fokhagymát. Vaj-olívaolaj keverékén az apróra vágott hagymákat megfonnyasztom, ha szép üvegesre pirult, lezárom az energiát, és ráteszem a zúzott fokhagymát is.
A pirított hagymás egyveleg fele
2 padlizsán
1 ek házi majonéz
2 ek joghurt
olíva olaj
só, bors
Azért is a kés fokával kapirgálom le a héját, mert így közben akár fel is tudom aprítani egy kicsit.
Szándékosan nem aprítom teljesen pépesre, jobban szeretjük egy kicsit rusztikusabban.
http://maxkonyhaja.blogspot.com/
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja