Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
817ea2858d6039dd7f755aa4b6d520a9.jpg

Max konyhája - Tóth burgonyasaláta

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nyár és grillezés. Ezek a fogalmak egybeforrnak. Nem a grillezés fortélyaiba szeretnék elmerülni, hiszen arra minden „grillmesternek” saját titkos receptúrája van, kezdve a pácolástól egészen a sörrel (főleg belsőleg) locsolt sütésig. Inkább a köretekhez és salátákhoz szeretnék segítséget nyújtani.

Elsőként az egyik kedvenc burgonyasalátám. Eredetét tekintve tóth nemzetiségű, származású étel, nagyon hasonlít a németek tejszínes krumpli salátájához, ami nem is csoda, hiszen lényegében rokonok (mármint a németek és a tótok). Két féle verziót szoktam készíteni, az alapok ugyanazok, de a végeredmény teljesen más, viszont ahogy szokták mondani „egy kosszal” elkészíthetőek.

 
Tóth burgonyasaláta:
 
 
Hozzávalók:

 
4-5 fej főzésre alkalmas burgonya,
 
1 kis fej lilahagyma, vagy 2-3 szál újhagyma,
 
3 ek tejföl,
 
3 ek joghurt,
 
1 tk (szárított) petrezselyemzöldje,
 
 só, bors

 
 
A burgonyát alaposan megmosva felteszem sós vízben főni. A tejfölt kikeverem a joghurttal, a sóval, borssal, a petrezselyemmel, joghurttal, és az apróra vágott hagymával.
A krumplit csak 3/4 -ig főzzük meg, ha belebökünk egy tűt, és az nem szalad bele, de nem is kell nagy erő a benyomásához, akkor már jó. Melegen meghámozom, és felvágom apró kockákra. Összekeverem a tejfölös öntettel, és lefedve hagyom kihűlni. Mire kihűlt már fogyasztható, de igazán az ízek másnap reggelre érnek össze.
 
Tóthos burgonyasaláta:
 
Hozzávalók:
 
5-6 szem nagyobb burgonya
 
450 gr zsíros, jó minőségű tejföl
 
2 csokor petrezselyem zöldje
 
Só, bors, olaj
 
A burgonyát meghámozom, felkockázom, és egy pároló edényben, vagy sima edényben kevés vízen megpárolom.
Nem kell ezt sem teljesen puhára, harapható maradjon, így nem fog összetörni keverés közben.
A petrezselyem zöldjét összevágom durvára, a tejfölbe keverem, sózom, borsozom, és pár csepp olíva olajjal krémesítem.
Még melegen belekeverem a burgonyát, alaposan összeforgatom, és hagyom kihűlni. Langyosan már fogyasztható, de ez is akkor az igazi, ha már az ízek összeértek.
 
Mindkettő pompás kísérője grill pecsenyéknek, de lehet hozzá serpenyőben, zsiradék nélkül sütni egy pár virslit.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
 
 

Max

]]>http://maxkonyhaja.blogspot.com/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (705) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Mozi világ (440) Egészség (50) Életmód (1) Tv fotel (65) Heti lámpás (312) Politika (1582) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Belföld (10) Jobbegyenes (2788) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7546) Szépségápolás (15) Kultúra (7) Történelem (18) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>