Ma 2022 november 26. Virág napja van. Holnap Virgil napja lesz.
58414f2d215af1ee10500dcf53fdd539.jpg

Szellem a fazékból - A kakas csípje meg!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Végre egy hasznos szakácskönyv! Ezt gondoltam, amikor átlapoztam Walther Klára most megjelent kötetét, a Francia konyha magyar szívvel című kötetet.

Nem gügyög, nem akar tetszeni, tárgyszerűen követi a francia konyha alapműveleteit az alaplevektől a mártások készítéséig, a sűrítési módszerektől a báránycomb tűzdeléséig. Ez pedig - a hazai nagy gasztroleárazásban - nem lebecsülendő erény. A külföldi tévészakácsok futószalagon gyártott konzervalbumai, a tucatreceptekből összetákolt bloggerkönyvek, a gasztrokibicek és a fakanállal hadonászó celebpolitikusok "ínyenckonyhája" után felüdülésnek tűnt a mű.

Sajnos csak első pillantásra. A magyar Julia Child kötete ugyanis - hiszen ez a történet van itt is eladva: Walther Klára harminc évig francia diplomatafeleségként követte urát a világ minden tájára, miközben "művészi tökélyre fejlesztette gasztronómiai tudományát" - kínosan emlékeztet egy francia gasztronómiai tankönyvre, amelyből (angol, spanyol nyelven is) a mai napig szakácsok nemzedékei tanulnak. A La cuisine de référence-ról, Michel Maincent-Morel professzor többször díjazott, 1042 oldalas alapművéről van szó.

Hogy a hasonlóság érzése nem véletlen, azt bizonyítja a magyar kötet impresszuma is: eszerint a fotók az Éditions BPI-től (az egyik legnagyobb francia tankönyvkiadótól) származnak. És a könyv koncepciója? A szerkezet? A szöveg? A receptek?

Ne kívánják a recenzenstől, hogy az eredeti könyvben fellelhető ezer receptet és háromezer fotót a magyar kiadás harmadfélszáz változatával - a kritikai szövegelemzés szabályai szerint - összehasonlítsa. Csupán felvetődik a kérdés: nem kellett volna (legalább) az előszóban pontosítani, mit is jelent az a kifejezés: "a francia konyha finom magyarosítása"? És ha már a fotók egy részének közlési jogát megvásárolták, nem lett volna elegánsabb hivatkozni az alapműre is? Vagy a kötet végén közzétenni egy forrásjegyzéket? Hiszen bármilyen talpraesett diplomatafeleség volt is Walther Klára, ő sem pattanhatott ki teljes fegyverzetben a takaréktűzhelyből, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből.

A kötet tervezőjének (Váradi Gábornak) érezhetően hiányoztak az illusztrációk. Nyilván ezért csempészett a margóra piktogramokat. A húsok csontozásához kis diadalívet, az aszpikhoz szalmakalapos kisasszonyt, a majonézhez Eiffel-tornyot. Külön tervezői lelemény kellett az enteriőrfotók kiválogatásához is. A Lakáskultúra 1960-as éveit idéző konyhaberendezés feltehetően a szerző nehéz munkakörülményeit hivatott érzékeltetni, bár ennek ellentmond a Geopen kiadó utószava, melyben az áll, hogy Klára asszony egy életen át csiszolgatta gasztronómiai tudáshalmazát, amelyet aztán "csodálatos provence-i konyhájában vitt tökélyre". Aki ezt írta, még életében nem lapozta át a Côté Sud folyóiratot. Ott tényleg látni csodálatos délfrancia konyhabelsőket.

De nem akarok én a kakas alatt is tojást keresni. Csak furcsállom, hogy a gall meg a magyar kakas közös kukorékolása rendre galibát okoz. Ez történt 1881-ben is, amikor Dobos C. József (a dobostorta atyja) kiadta Magyar-franczia szakácskönyvét és forrásmegjelölés nélkül átvette Urbain Dubois mester négyszáz rézmetszetét (valamint a receptek egy részét).

Mert egy dolog a főzés filozófiája, egy másik meg a hitelesség.

Walther Klára nyilván annyiszor használta (toldozta-foltozta, magyarította) már Maincent-Morel tanár könyvét, hogy a végén a sajátjának érezte. A magyar változat az övé is. Mindenképp. Úgyhogy én beteszem a könyvet a polcra. Méghozzá előkelő helyre: Zilahy Ágnes és Magyar Elek közé. Végül is tehetséges és eredeti. Meglehet persze, hogy ami tehetséges benne, az nem eredeti. Ami meg eredeti, az nem tehetséges.

Majd kiderül.

Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (260) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Nagyvilág (1304) Jobbegyenes (2480) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Gazdaság (669) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Egészség (50) Vetítő (30) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (516) Sport (729) Belföld (8) Mozaik (83) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Politika (1581) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6457) Autómánia (61) Életmód (1) Tereb (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>