Ma 2023 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
71980a393ed73d199913d8924dced82d.jpg

Szellem a fazékból - Online fakanál

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Dübörög a gasztroforradalom" - áltatjuk magunkat. Ezzel szemben az igazság az, hogy csak szűk körben dübörög. A magyarok többsége - sajnos - igénytelenebb, mint valaha.

Legalábbis ez derül ki azokból a toplistákból, amelyeket a Google Trends, valamint a legnépszerűbb receptkereső oldalak közzétettek. Ha valaki tényleg kíváncsi, hogy hol tart a magyar konyha, böngéssze át a 2013-ban legtöbbször letöltött receptoldalakat. Megtudja, mi a "korszellem".

A három lista (Google Trends, Mindmegette, NoSalty) kulináris látlelet. Szociológiai tanulmány. A való világot tükrözi, nem a vágyainkat. És a valóság megdöbbentően lehangoló. A tavalyi évben - az internethasználók sokmilliós táborában - a legtöbbször letöltött receptek a következők: muffin, brownie, gofri, pizza, Kata-szelet, Kinder Bueno-szelet, tiramisu, "villámgyors" lasagne. Vagyis a világtrend divatos ételei, amiket az alulinformált, igénytelen publikum a receptújságokból, televíziós főzőcskeműsorokból ismer.

Hová lett Jókai Mór nevezetes listája (Nemzeti eledeleink), hová foszlottak Mikszáth Kálmán ősételei? Eleinte a kiveszőben lévő régi ételeket sirattuk, ma már annak is örülünk, ha valaki lucskos káposztát, szalontüdőt, fogyasztható véres vagy májas hurkát készít. De hogy a 30 leggyakrabban letöltött hazai recept között ne szerepeljen egyetlen valódi magyar étel se (babgulyás, töltött káposzta, halászlé), azt álmunkban sem gondoltuk.

Mondhatják persze, hogy a palacsinta, a lángos, a sajtos pogácsa meg néhány csirkeétel szerepel a listán. De olvassák el a recepteket, és rádöbbennek, nem a minőség számít. A leggyakoribb keresőszavak: "gyorsan", "könnyen", "olcsót". Igaz volna, amit a New York Times állít, hogy a mai 18-35 közti nők hetven százaléka életében nem járt piacon? Hogy a bevásárlásra és a főzésre legfeljebb napi 30 percet szánnak?

Mikszáth már 1889-ben a "jövevényételek" inváziójáról panaszkodott. Mit szólna most a brownie-k, muffinok, macaronok, fancy cake-ek áradatához? Tényleg ez a magyar konyha jövője? Bori fagyasztott pizzája? A "villámgyors" lasagne? Az ételízesítővel felturbózott bundás kenyér?

Az ember nem akar hinni a statisztikáknak, amikor azt olvassa, hogy a rendszerváltoztatás óta 30 százalékkal kevesebb halat, tejet, tojást fogyasztunk. A három listán semmiféle halétel nem szerepel (még hekk sem)! Az egyetlen zöldség a Cézár-saláta. Tényleg csak édességet és csirkét eszünk? A magyar konyhából kihalt a kecsege, az angolna, a nyúl, a kecske, a csombor, az articsóka? Elhalálozott az összes magyar édesség? Senki nem készít madártejet? Túrógombócot? Se aranygaluskát? Még egy nyomorult pitét se, csak Kinder Bueno-szeletet? De hiszen ennyi idő alatt számtalan legendás magyar süteményt is elkészíthetne! Rákóczi-túrós (nem, nem a fejedelem!), rigójancsi (igen, a prímás), Suhajda-szelet (nem, nem a gonosz labanccá lett áruló a Rákóczi hadnagya című filmből, hanem a két világháború közti csokoládégyáros).

Az ízek pusztulásának vészjósló korát éljük; ínyünket naponta bombázzák mesterséges aromákkal, ízfokozókkal, étvágyunkat manipulálják: ma már a tömegfogyasztásra szánt élelmiszerek 90 százaléka húsz-egynéhány növény származékaiból készül. Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Ha feladjuk étkezési szokásainkat, veszni hagyjuk hagyományos ételeinket, akkor az ipari moslék lavinaként fogja elsöpörni a mezőgazdaságunkat, környezetünket, egész kultúránkat.

És akkor már listát sem lesz értelme készíteni.

Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Tereb (146) Kultúra (6) Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Politika (1581) Flag gondolja (34) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (279) Jobbegyenes (2719) Autómánia (61) Mozi világ (440) Vetítő (30) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7237) Gazdaság (693) Egészség (50) Irodalmi kávéház (531) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (16) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>