Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
2f39672be096ee43e056670afebd32f1.jpg

Szellem a fazékból - Jojóeffektus

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Végre egy bátor ember! Martin Seligman amerikai pszichológus legújabb könyvében (Amin változtathatsz…) kerek perec kimondja, hogy minden fogyókúra baromság.

Az „ideális testsúly”, amellyel legtöbbünket terrorizálnak, a divat-, a reklámipar, a fogyással házaló diétás tanácsadók hazugsága.

Nincs ideális testsúly. Természetes testsúly van. A vékonyabb emberek bizonyos felmérések szerint valóban tovább élnek, mint a súlyosabbak, de azt még senkinek nem sikerült bizonyítania, hogy fogyással növelhető a várható élettartam. Az ideális testsúly fogalma viszonylagos, a testfelépítés, a genetikai adottság egyedenként változik. Természetesen nem a kórosan elhízott, betegesen kövér emberekről beszélek, hanem a túlsúly mítoszáról. A bűntudatról, amit a szépség- és fogyókúraipar belénk táplált. Hogy túl sokat zabálunk. Nincs akaraterőnk. Páriák vagyunk.

Senki nem vitatja, hogy az extrém túlsúly (ötven százalékkal az ideális testsúly fölött) összefüggésben állhat a halandóság kismértékű növekedésével, de hogy egy 10- 20 százalékos túlsúly miatti pánik megmérgezze az életünket és egyik vesztes fogyókúrából hajszoljon a másikba, ennek semmi értelme. Egy-két hónap alatt bármelyik fogyókúrás módszerrel lefogyhatunk. Ám néhány éven belül a fogyókúrázók 98 százaléka biztosan visszaszerzi a leadott kilókat. Sőt, belép a jojóeffektus, és a fogyókúra – hosszabb távon – nem súlycsökkenéssel, hanem súlygyarapodással jár. Ha aztán újabb fogyókúrába kezdünk, akkor belezuhanunk az éhezés-bőség-éhezés ördögi körforgásába, és az már valóban árt az egészségünknek. Túlsúlyosnak lenni kockázatos – mondja Seligman –, de fogyókúrázni is az. Melyik a kockázatosabb? Néhány pluszkiló, vagy a kudarcérzet, a depresszió?

Az ember áll a tükör előtt, és úgy néz magára, mint az ellenségére. Pocak, toka, korai vénség. Szép perspektíva. Kövérségtudat és állandó önvád. Minden falat két percig van a szánkban, két órát a gyomrunkban, két évet a derekunkon.

Hogy a korszellem (korunk a karcsúság megszállottja) milyen hatással lehet az emberre, arra remek példa Maria Callas esete. A bel canto királynője bélféregpetét tartalmazó pasztillával fertőzte meg magát. Az ötlet jónak tűnt, a szoprán viharos gyorsasággal fogyott 28 kilót. Ám a hájjal együtt elment a hangja is. A féreg maradt, az orvosoknak soha nem sikerült teljesen kiirtani.

A kudarcos fogyókúrákban – figyelmeztet Seligman – az a veszélyes, hogy a szervezet emlékezik az éhezésre, és ha ismét bőséges táplálékhoz jut, akkor – a természetes testsúly védelmében – lassítja az anyagcserét. Képzeljünk el egy fajt, amelyik nemrég hagyott maga mögött egy százezer éves éhezéssel teli időszakot, és most beköszönt a tartós bőség kora. A faj egyre csak fal és fal, hízik és hízik. Most előáll valaki azzal az ötlettel, hogy fogyókúrázzunk. Ám a testünk nem tud különbséget tenni akaratlagos és tényleges éhezés között, ezért raktározni kezd, és mindent megtesz, hogy akadályozza a zsír lebontását. Íme, a jojóeffektus. Minél elszántabban próbálunk nem enni, annál erősebb a szervezet védekezése.

A fogyókúránál tehát az is jobb, ha nem azért mozgunk, hogy fogyjunk, hanem azért, hogy kitartóbbak, erősebbek, egészségesebbek legyünk. És közben kielégítjük étvágyunkat, persze, ha lehet, okos, tápláló (és nem hizlaló) étrenddel. Ellenkező esetben úgy járunk, mint Csukás István, aki az év elején ezt írta: „Hová tűnt húsz kiló Csukás István, / egy éve még megvolt, fénykép van róla, / ennyin már érdemes eltöprengeni, hús / a húsomból: mennyországba, vagy pokolba?” Aztán az év végén: „Visszatért húsz kiló Csukás István, / szuszogva töltjük ki a nadrágot. / Mivel is köszöntsem, a cukrot nem szeretjük, / férfinak meg nem szoktak adni virágot.”

 Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Autómánia (61) Mondom a magamét (7610) Tereb (146) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Belföld (11) Gazdaság (709) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (313) Egészség (50) Történelem (18) Politika (1582) Jobbegyenes (2805) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Életmód (1) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>