Ma 2021 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
"Főzz az egészségedért" 1. recept - Szeder cobbler

"Főzz az egészségedért" 1. recept - Szeder cobbler

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Eredetileg a hűtőben levő maradék gyümölcsök felhasználásaként indult, most már tudom, hogy ezt nagyon sokszor fogom még készíteni. Egyszerűen mennyei íze van! 


Ezenkívül a gyors és könnyű kategóriába tartozik. De komolyan. Kezdéstől mérve 15-20 perc alatt a sütőbe toltam. Ebben benne van a kimérés, keverés, csipegetés és fényképezés.
Ráadásul úgy gondolom, hogy a gyümölcsöket a végtelenségig variálni lehet, természetesen kinek-kinek ízlése szerint, felhasználva a szezonális gyümölcsöket, akár többfélét is egyszerre. Nekem volt egy őszibarackom, fél doboz áfonyám és 2 doboz szedrem. Összesen kb. fél kilónyi volt.



Mivel az összeállítás hamar megy, először is bekapcsoljuk a sütőt 215 fokra (425 F).

A gyümölcshöz hozzáadtam 3 kanál cukrot, fél citrom haját és 1 kanál citromlevet. Összekevertem egy tálban.

Ezután elkészítettem a "macskakövezéshez" (cobblestone= macskakő) a tésztát:

  • 28 dkg / 2 csésze liszt
  • 1 k cukor
  • 1 k sütőpor
  • 5 dkg növényi zsiradék
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1,2 dl /fél csésze tej
Összekevertem a lisztet, cukrot, sót, sütőport, hozzáadtam a puha vajat és zsírt, villával összekevertem, majd a tojás és tej keverékét hozzáadtam, miközben a villával folyamatosan kevergettem. Az eredmény egy puha állagú, nem túl száraz, viszont sem nem ragacsos tészta kell legyen. (Én még adtam hozzá 1-2 k lisztet).
A gyümölcsök közben összeértek a cukorral és citrommal. Egy tűzálló edénybe tesszük át. A tésztából csipetnyi darabokat kerekre - de nem tökéletesre formázunk (én ezt lisztes kézzel tettem) ezeket rápakolgatjuk a gyümölcsre.
 
Ezt addig csináljuk, amig megtelik a teteje - és valszeg egyidőben elfogy a tésztánk :)
Leszórjuk 2-3 kanál cukorral. Mehet a sütőbe.
 
 
 
25-30 percig sütjük, amig a teteje kezd aranyszinü lenni. Szeletelni nem lehet, ugyanúgy, mint a crumblet, kanállal szedjük.
 
Ree Drummond szerint szigorúan vaniliafagylalttal kell fogyasztani!!! Engem meggyőzött!
 
 
Mennyei! Ja, tudom, mondtam már...
 
 
A szerző:  Judith
 
 
 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Mozaik (83) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Életmód (1) Autómánia (61) Gazdaság (657) Mozi világ (440) Belföld (6) Kultúra (6) Heti lámpás (255) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (504) Politika (1578) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (5370) Tv fotel (65) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Tereb (138) Jobbegyenes (2048) Nagyvilág (1456)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>