Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
f66344177bd873fc9303e3e48ec7ad50.jpg

Szellem a fazékból - Újjé a ligetben

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Itt látható a nagyhírű bűvész! / A lábával karikázik, / A kezével citerázik, / Az orrával orgonázik, / A fülével figurázik." Mint Weöres Sándor Vásár című versében - mindenki így ismerte a Városligetet.

Nagy Blondin, a levegő királya, aki hőskorában kötélen kelt át a Niagara vízesés fölött (a mi Állatkertünk fölött egy velocipéden), a valcerező Spelterini kisasszony, aki piros napernyővel egyensúlyozott a szédítő magasban, Miss Cora, a szakállas nő, törpék, óriások, sziámi ikrek, a Barocaldi cirkusz, Antonio, a kardnyelő, Horánszky, az erőművész, vagy Ernst Mensen norvég futó, aki azzal kápráztatta el a nagyérdeműt, hogy bárkit lefutott gólyalábakon.

"Itt a világ közepe, ha nem hiszed, gyere be!" - biztatta a felirat az ámuló publikumot a Labirintus bejáratánál. Volt "tűzszökőkút" és világító "tűzoszlop", ejtőernyős halálugrás már az 1800-as évek elején, lóverseny, igaz, csak egyenes szakaszon a fasorban, Liliputi színház, Bolhacirkusz. Két sváb kereskedő még bikaviadalt is rendezett az Állatkertben, de a pestiek nem érdeklődtek a "tehenek" iránt. Sokkal jobban tetszett nekik az omnibusz. Kratochwill János vendéglős 1832-ben kérvényezte a városi tanácsnál, hogy két kávéháza között (egyik a mai Széchenyi téren állt, a másik a városligeti Páva szigeten) rendszeresen közlekedő, fedett "társas szekeret" indíthasson.

Ez az omnibusz állt meg Wampetics Ferenc ligeti vendéglője előtt is. "Ezt a helyet mi, régi emberek, mindig csak Tyúkketrec néven fogjuk ismerni" - meséli Krúdy Gyula. És nem azért, mert egy nyári hétvégén, amikor váratlanul hideg orkán tört az étteremre, a legenda szerint Wampetics olyan méregbe gurult a rengeteg megmaradt ennivaló láttán, hogy felkapott egy nagy tepsi sült csirkét, kirohant vele a kerthelyiségbe, és miközben két kézzel hajigálta az ég felé a szárnyasokat, így átkozódott: "Da hast, friss, Hergott, friss'" (Itt van, edd meg magad, Uram, mit értesz te a nyári üzemmenethez!). Hanem azért, mert a Tyúkketrec szobalányok, szalmaözvegyek, vidám hölgyek kedvelt találkahelye volt, ahol a Rezeda Kázmér-féle úri gavallérok remek mulatságokat rögtönözhettek, ami ugye a Margit-sziget családias vendéglőiről nem mondható el. Nyilván ezért is volt annyira felemás Wampetics megítélése: egyesek "a világ legjobb korcsmárosának" tartották, mások Slampeticsként emlegették. Pedig ide járt a szabadelvű párt vezérkara és számos híresség, például Újházi Ede (híres levese is itt született), Csortos Gyula, Rippl-Rónai József, Csók István. Az éttermet aztán Gundel Károly vásárolta meg 1910-ben, azóta így ismerjük.

A Liget (hajdanán Városerdő) kulináris története persze nem Wampetics vendéglőjével kezdődött. Az első borkimérési engedélyt Grossinger Lipót szerezte 1810-ben, az első kávéforrást Kratochwill uram nyitotta húsz évvel később. A kiegyezés után számos sörkert és kiskocsma működött errefelé, némelyiket látogatta Deák Ferenc és Arany János is, bár utóbbi meglehetős melankóliával szemlélte a változásokat: "Annak találtam most is, ami, / (Régóta búvom, s eleget), / Úgy összeillünk párosan mi: / Kopott ember, kopott liget."

A "Lizsé" aranykora az 1885. évi Országos Általános Kiállítással kezdődött és az 1896-os Ezredéves Kiállítás évében tetőzött. Ekkor kreálta pavilonjában Dobos C. József a híres tortát, ekkor nyitott Haggenmacher sörkóstoló csarnokot, Singhoffer Ágost halászcsárdát, Dreher Béla kisvendéglőt, Kugler Henrik és Gerbeaud Emil cukrászdát. Ekkor nyílt (az állatkert területén) a vurstli és az étterem sajátos ötvözete, a földrész legnagyobb mulatónegyede, Ősbudavára. Díszlet volt ez a javából, papundekliből felépített középkori skanzen, ahol csepűrágók és hintáslegények között botladozva Breslmayer pék hosszú rúdra fűzött friss perecet, a piros fezes, kaftánba öltözött Ibrahim Efendi (derék óbudai zsidó árus) törökmézet árult.

A Weingruber pavilon (a Széchenyi fürdő mellett) a pesti zsidóság kedvelt találkahelye volt, ahová, ha vacsorázni nem is, kávézni és tereferélni kijárt a környék népe. A korszak kedvelt nótaköltője, Sas Náci írta róla: "Naponta úgy négy óra tájban / a Weingruber szépen telik, / a Laudon, a Dob, a Király utca / Korporatív megjelenik." Az Alpesi falu az iparosok törzshelye volt az Angol Parkban, a nyolcszáz személyes vendéglőben dirndli ruhás lányok szolgáltak fel, és két sramlizenekar is játszott felváltva. A Kolegerszky kioszk (a mai Királydomb helyén) és a Jardin de Paris (pestiesen csak "jardindepali") mondén találkahely volt; az első vendéglő, a második méregdrága mulató, ahol fuvaros- és szociáldemokrata gyűléseket is rendeztek, pedig, ahogy Tarján Vilmos írja a Pesti éjszakában: "Itt évszázados fák alatt lehetett ülni, és harminc konzumnő csillogtatta magát."

A mai Liget a régi koszlott mása. A Liget sörözőben 5-15 forintot kérnek a műanyag pohárért, amibe a kannás bort kimérik. A Lizsé étterem (valójában melegkonyhás büfé) szétázott hamburgert kínál gyanús fasírttal. A Pántlika söröző-étterem alaprajza szigorúan ötágú, mint a vörös csillag, tehát szolgálhatná a söröző népet, ám zárva tart, így Kádár János állólámpáját, Egri János gömbhangszóróját vagy az öntőmunkásszobrot csak kívülről csodálhatjuk meg. A Széchenyi kertvendéglő üres, mint az ásítozó pincér feje, láthatóan fogalma sincs, mit lehetne azzal a kifejezéssel kezdeni: vendéglátás. Nem marad tehát más, megnézzük a Vajdahunyad várban a vitrinben korhadó faekét, a porosodó kitömött vaddisznót. Közben citromos vaddisznófejről, vörösboros vaddisznópörköltről álmodozunk. És azon morfondírozunk: nem kellene átírni a régi dalt? "Ujjé, a Ligetben nagyszerű, ujjé, a Ligetben jó!"

 Vinkó József - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Gazdaság (713) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (322) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7725) Tereb (146) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Tv fotel (65) Életmód (1) Egészség (50) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2825) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>