Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
b6f59f692b49a082af3f9386833c6e64.jpg

A zokogó baloldal

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Elvette az emberek kedvét, hogy a békemeneten sokan voltak – így kesergett Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke a HVG.hu-n. Milliós tüntetésre számítottak a kormány ellen, ehelyett néhány ezren jöttek össze. Bizony, ez nagy csalódás lehetett a szervezőknek. Valahogy nem szeretik őket a választók. Érthetetlen! Vagy mégsem?

Nem tudom, ki hogy van vele, de amikor meglátom a fehér alapon vérvörös betűs Szolidaritás-plakátot, amely mögé behúzódott egy csapat levitézlett baloldali, mindig elfog a düh. Eszembe jut egy tiszta és erős mozgalom, a Lech Walesa-féle valamikori Solidarnosc, a lengyel pártállamlebontók bátor egységei, akik a diktatúrában oly sokat kockáztattak, és harcuk, áldozatvállalásuk nem volt hiábavaló.

Amikor március 15-én itt voltak a lengyelek, hogy kifejezzék rokonszenvüket a magyar kormány céljai mellett, a szélben meglibbent egy igazi Solidarnosc felirat, a jellegzetes vörös, enyhén összetorlódott betűivel, amelyeket pofátlanul és jogellenesen lemásolt a hazai, magát Szolidaritás mozgalomnak nevező szánalmas népség.

(A lengyelek egyébként nem tudtak róla, hogy logójukat ellopta egy magyar baloldali brancs, és soha nem adtak engedélyt jellegzetes feliratuk mások általi használatára.) Bizony, a lengyel logó gátlástalan ellopása, használata önmagában előre jelezte, mi fán terem ez az úgynevezett „Magyar Szolidaritás Mozgalom”, s milyen mélyen van erkölcsileg. Sokkal jobban tették volna, ha a jellegzetes, több mint három évtizedes múltra visszatekintő logó eltulajdonítása helyett a lengyelek akkori, pártállamellenes karakánságát és bátorságát próbálták volna megérteni és meghonosítani. Vagy talán a Jaruzelski elrendelte katonai szükségállapot 1981 decemberében a kijárási tilalommal és a statáriummal ugyanazt jelentené, mint egy kétharmados többséggel demokratikusan megválasztott kormány? De Kónyáék, úgy látszik, nem csak logót lovasítanak meg, elirigyelték a fülkeforradalmat is. A társelnök kijelentette: „Orbán Viktornak és bandájának egy mielőbbi választáson egy fülkeforradalom által meg kell buknia.” Mondhatott volna szavazást is, de akkor hol marad az eredetiség?

Régebben a baloldal intellektuálisan fölkészültebb volt. Kónya megindítóan együgyű beismerése, miszerint „elvette az emberek kedvét, hogy a békemeneten sokan voltak”, nem is kíván kommentárt. Mondhatta volna azt is: „Nincs itt már nekünk semmi keresnivalónk, ahol az emberek kitartanak saját kormányuk és miniszterelnökük mellett”, krokodilkönnycseppeket hullajtva.

A sikertelen baloldal panaszszava ez. Amely úgy lejáratta magát, hogy már hiába rágalmaz és kavar, a többség csak legyint rá. A baloldal szempontjából ez bizony szomorú helyzet, mert ha itthon sikertelenek, akkor mi marad nekik? Moszkvában bezárt a bazár, az oroszok megtanulták fölfedezni és megbecsülni történelmi, kommunizmus előtti múltjukat. Brüsszelben még van néhány Cohn-Bendit-féle agresszív bohóc, aki gondolkodás nélkül annak az országnak a képébe vágja a habostortát, amelyiket kijelölik megszégyenítésre, de az EU egésze akkor sem hasonlítható semmiféle kommunista irányítóközponthoz.

Kónya pontatlanul fogalmazott. Az, hogy a békemenet kormány melletti demonstrációvá terebélyesedett, nem „elvette”, hanem visszaadta az emberek kedvét. Megerősítette hitüket, bizalmukat a megválasztott politikai erő mellett. Kínos ez a baloldalnak, elismerem. De túl kellene tenniük magukat ezen. És osszák meg csöndben, maguk között a fölismerést: országgal nem rulettezünk.

Álljanak le pár hétre a szervezkedéssel, adjanak maguknak gondolkodási időt. Közben kereshetnének maguknak egy eredeti logót. Óvnám őket a sarló-kalapácstól, a búzafonatos koszorútól és a gyöngyös szvasztikától, bár azok a jelképek is komoly karriert futottak be.

mno.hu -Körmendy Zsuzsanna

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Sport (729) Tereb (146) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (7) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7546) Heti lámpás (312) Belföld (10) Tv fotel (65) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Gazdaság (705) Jobbegyenes (2788) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>