- 0
A tavasz ízei üvegbe zárva. Hogyha lecseng az oly rövid eperszezon, de nosztalgiázni szeretnénk, vágyakozva semmivel össze nem hasonlítható ízére és illatára, elegendő legyen kibontani egy üveg lekvárt – és élvezni az ízeket, élvezni az életet!
Hozzávalók:
5 kg eper
másfél zacskó 3:1 dzsemfix
8 púpos ek. befőzőcukor
ujjnyi friss gyömbér
A szortírozott, megmosott, lecsumázott, kicsit leszárított epret nagy lábosba tesszük és magas tűzön melegíteni kezdjük. Mikor pöfögni kezd, a lángot szelídebbre húzzuk, de csak annyira, hogy az eper tovább melegedjen. Időnként fakanállal óvatosan megforgatjuk, cél, hogy a lekvárban sok eperdarab legyen.
Nagyjából 20 percnyi pöfögtetés után az eper szépen levet enged, a szemek túlnyomó többsége egyben marad, a habja elfő. Másfél zacskó 3:1 dzsemfixet és 8 púpozott ek befőzőcukrot teszünk a készülő lekvárhoz, ismét felhúzzuk a lángot és óvatos kevergetéssel 5 percig főzzük, majd lezárjuk a tüzet. (előtte pötty-próba, azaz egy kistányérra cseppentünk egy kevés lekvárt, hűvösre fújjuk: így az állaga is látható és kóstolni is lehet).
Mélytányérba állítjuk a tiszta üvegeket* és kisebb merőkanállal adagolni kezdjük a lekvárt. Minden üveget nyakig töltünk, rá két réteg - előzőleg méretre vágott, langyos vízbe tett és jól kicsavart - befőzőfóliát** simítunk, szorosan rácsavarjuk a befőttes üvegek (szintén alaposan elmosott) tetejét, majd azonmód fejtetőre állítjuk a lekvárral teli üvegeket és ebben a fura pózban hagyjuk 6-8 percig.
Mikor nagyjából 3 üvegnyi lekvár maradt a fazékban, bő ujjnyi gyömbért reszelünk hozzá, visszakapcsoljuk a lángot és 3 percig főzzük.