Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
ee606ed1e8a23a88be7f5d18e9d1027c.jpg

Szellem a fazékból: Isten óvjon a villától!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kezünk előbb volt, mint evőeszköz. Az ember leült az asztalhoz, előhúzta övéből a kést, kanyarintott a pecsenyéből, maga elé tette a fa-vagy óntányérra (már ha volt ilyen), és két kézzel szétmarcangolta.

Az ujjait meg beletörölte az abroszba. A kelták a „párnába” (szalmabálákon ültek az asztalnál), a görögök kenyérbélbe, a rómaiak az apródok hajába. Közben mindenki Mátyás királyt irigyelte. Róla Galeotto Marzio humanista tudós jegyezte fel, hogy bármilyen sáfrányos volt is a mártás, „ő kezét vagy ruháját a bepiszkolástól mindig megőrizte”, pedig tunkolt a pecsenyéstálból, mint a többiek. Mátyás nemcsak a népmesékben bizonyult furfangosnak, de az asztalnál is: a szolgák bevizezték jobb oldali asztalkendőjét, a király abba törölte ujjait. Mert a középkori ember villát nem használt. Legfeljebb hússzeleteléshez. Pedig a villa már a XI. században ott volt Velencében, Bizáncból hozta magával a császár lánya, amikor hozzáment Domenico Selvo dózséhoz. De nem használták, mert a pápa szerint az aranyozott nyárs „a bűnös elpuhulás” jelképe. Isten le is sújtott a kevélyekre, a dózsét is meg a hitvesét is elragadta a fekete halál.

Úgyhogy a villának egy időre befellegzett. Ördögi szerszámnak tartották, amivel az ember csak kiüti a fogát. Luther Márton 1518-ban ki is prédikálta: „Isten óvjon a villától!” Csatlakozott hozzá Rotterdami Erasmus németalföldi teológus is: „Kenyérrel vagy három jó ujjunkkal mindent elérünk, minek e buta szerszám?” Nem csoda, ha a kolostorokban betiltották. Sőt, szegény villa egy időre a gúny tárgya lett. Nevetséges eszköz, hogy lehet vele borsót enni? – tették fel a kérdést. A villahasználókat szatirikus költeményében a francia Thomas Artus egyenesen hermafroditának bélyegezte: „Úgy viszik szájukhoz a villát, hogy nyakukat és testüket a tányér fölé nyújtják. Pompás szórakozás figyelni őket, hiszen az étel egyharmada visszaesik a tányérba, lehull a földre, a szájukba alig jut valamicske!” A helyzet akkor sem változott, amikor a villát 1533-ban az olasz Medici Katalin magával vitte Franciaországba. Nem használta senki. Ott volt III. Henrik asztalán, a Napkirály keze ügyében is, de a húst a késhegyre bökték, úgy falatozták. A helyzet akkor változott valamelyest, mikor divatba jöttek az ezüst evőeszközök. A franciák a kanál és a villa hátára vésették a családi címert, ezért ők a villát a fogakkal lefelé tették az asztalra. Az angolok természetesen fordítva jártak el.

X. Lajos feleségének, a magyar Klemenciának már a XIV. században volt villája, ám feltehetően nem használta, hiszen Apor Péter báró (főispán és történetíró) Erdélynek változása című munkájában még 1736-ban is azt állította, hogy a magyarok kézzel esznek. „Régi emberektől hallottam, hogy azelőtt még villájok sem volt az magyaroknak külön, hanem egy vagy két villa volt az asztalnál, azt elébb, s meg elébb adták, úgy vettek húst az tányérra. Ezüstből volt és a nyelére szép magyar szentenciákat írtak. Nekem is vagyon két-három olyan szép ezüst villám.” Ám a nők mindig szívesebben használták az efféle szerszámokat. „Az asszonyok is a kést magok hordozták, rendszerént egy hüvelyben két kis kések volt, s egy villájok, az sinórra övekhez kötötték, hosszan sinórral az előruhájok mellett lebocsátották, hogy az hüvelyek vége csaknem a bokájokat érte.”

Kés, villa, tányér persze sosem volt zörgés nélkül. Az ostoba ember az evőeszközzel sem tudott bánni, a mácsikot kanállal, a borsót villával ette. Wesselényi Miklós báró Balitéletekről című munkájában 1833-ban figyelmeztet is az asztali etikettre: „Rút és émelygős magaviselet az, ha valaki az asztalnál fogait villájával tisztitani s vájni akarja.”

De ilyet jól nevelt ember természetesen sosem tesz.

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Mozi világ (440) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Gazdaság (711) Mozaik (83) Politika (1582) Jobbegyenes (2813) Belföld (11) Heti lámpás (319) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Sport (729) Történelem (18) Autómánia (61) Tereb (146) Mondom a magamét (7652) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>