Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
6599ef6ffdac08b1c950cb95d06001c3.jpg

"Főzz az egészségedért" 12. recept - Francia hagymás lepény

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Könnyű nyári vacsora, mellé egy kis zöld saláta, egy pohár jó hideg hosszúlépés, és jól kezdődik az este.

A tésztát könnyű elkészíteni, de érdemes legalább 2 órára a hűtőbe tenni, és pihentetni.

Ha már előre tudunk kalkulálni, akkor akár előző este is elkészíthetjük, és a hűtőben tárolhatjuk.
 
 
Hozzávalók, 4 db, 30 cm hosszú csíkhoz.:
 
Tészta:
 
25 dkg finomliszt
10 dkg fagyos vaj
10 dkg fagyos margarin
6-8 ek hideg víz
2 tk só
1 tk cukor
késhegynyi sütőpor
 
A lisztet átszitálom, hozzákeverem a sütőport, a cukrot és a sót. Robotgép késes aprítójában, a lisztes keveréket morzsásra darálom a vajjal és a margarinnal. Kanalanként adagolom a hideg vizet, és magas fordulaton puha tésztát készítek. Műanyag fóliába tekerem, és úgy teszem hideg helyre pihenni.
 
 
Feltét alap
 
4 fej fehér főző hagyma
1 ek olívaolaj
4-5 szelet (gép) sonka
Só, bors, zöldfűszerek
 
Extrák:
 
Juhtúró, feta sajt, reszelt félkemény sajt, kolbász csíkok, olíva bogyó darabkák… stb.
 
 
 
 
Elkészítése:
 
A hagymákat megtisztítjuk, nagy kockákra vágjuk, és az olajon, kis energián megfonnyasztjuk. A végén sózzuk és ízesítjük.
Használhatunk az ízesítéshez: rozmaringot, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánó-t, medvehagymát vagy ezek szárított változatát.
Hagyjuk kihűlni.
 
Vegyük elő a tésztát, vágjuk 4 felé, egy részt hagyjunk elő, a többit tegyük vissza a hidegre.
Melegítsük elő a sütőt 200 c°-ra, alsó-felső sütés és légkeverés, gázsütőnél lehet 220 c° is.
 
 
Nyújtsuk ki a tésztát, lisztezett nyújtólapon, egy 15X40 cm-es csíknak. Tegyük át sütőpapírra, és itt böködjük meg villával. Terítsük el rajta a hagymás feltét Ľ részét, és igazítsuk el.
 
Tegyünk rá tetszés szerinti extrát, és hajtsuk vissza a szalag mind a négy oldalát egy keskeny csíkban. Helyezzük egy ügyes mozdulattal a sütőlapra, és úgy tegyük a sütőbe, és süssük szép pirosra.
Míg sül, elkészíthetjük a következő csíkot, de arra figyeljünk, ha sokáig van a tésztánk szobahőmérsékleten, meglágyul, és sütés után nem lesz puha és omlós.
 
Tegyük hűlni egy vágólapra, tegyük a következőt a sütőbe. Ha langyosra hűtöttük, vágjuk 4-5 cm széles csíkokra és úgy tálaljuk.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
Szerző: max
 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Kultúra (7) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2793) Gazdaság (706) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Vetítő (30) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7561) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Sport (729) Heti lámpás (312) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Tereb (146) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>