Ma 2024 július 17. Endre, Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.
34affb4c08676781e643de6b038470d0.jpg

Húsvétra - Fonott kalács

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Igazi "békebeli", foszlós fonott kalács – garantáltan a húsvéti asztal egyik éke lesz! 

Kalács

alap tészta ( érkezési sorrendben, kenyérsütő géphez, természetesen elkészíthető kézzel/robotgéppel is, de számoljunk rá 1 óra plusz kelesztést, mert ennyi ideig keleszti a gép)

15 gr olaj,
15-20 gr só,
100 gr cukor,
15 gr vaníliás cukor,
60 gr vaj,
270 ml 1,5%-os tej,
2 db tojás sárgája,
100 gr rétesliszt,
260 gr kenyérliszt (BL80),
300 gr sima liszt (BL55),
11 gr szárazélesztő,
egy tojás felverve a kenéshez.
 

Fontos!:
minden alkatrész szobahőmérsékletű, kb. 2 órát várakoztak a pulton, a liszt szitálva, a tojás sárgája és a vaj a tejben.

Tészta program, (1 ó 50 p ).
 
Ha végzett, egy lisztezett nyújtólapra teszem a tésztát, 6 db-ra osztom, majd mindegyiket kisodrom egyforma hengerré.
Három hengert összefonva, ez lesz a talpa, egy kicsit meglapítani, majd erre rá a másik három hengerből a fonat, a végei összenyomva. Megkenem egy a felvert tojásba mártott ecsettel.
Kelesztés: 45 perc.

Ha letelt az idő, begyújtom a sütőt, maximumra állítom, és újra megkenem a kalácsot, a sütőt begőzösítem, és beteszem a tésztát. Az első 15 percet maximumon, majd visszaveszem a hőfokot 200 c-ra, és ott még 30 percet sütöm.

 Szerző: 5PL 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2825) Életmód (1) Sport (729) Mozi világ (440) Tereb (146) Mozaik (83) Mondom a magamét (7713) Szépségápolás (15) Kultúra (9) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Vetítő (30) Heti lámpás (322) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Történelem (18) Politika (1582) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (713) Belföld (11) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>